22 Απρ 2014

Τι συμβαίνει με την «καρατόμηση» της Σαμπιχά Σουλεϊμάν; Δεν ήταν αρκετά «σκληρή» μουσουλμάνα

Δεχόταν επικρίσεις από τους φιλοτουρκικούς κύκλους της μειονότητας ότι δεν ήταν αρκετά «σκληρή» μουσουλμάνα - Σάλος από τη δήλωση υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μειονότητα είναι «ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα» που μάλιστα επαίρεται ότι δούλεψε για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της Σαμπιχά 

Περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο στο ΣΥΡΙΖΑ περηφανεύονται ότι είναι ίσως το μοναδικό πολιτικό κόμμα στο οποίο όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά, πλειοψηφικά και εφαρμόζονται από τα κάτω (βάση του κόμματος) προς τα πάνω. Αυτή είναι μία από τις βασικές «κληρονομιές» του Συνασπισμού της Αριστεράς, της μεγαλύτερης συνιστώσας από την οποία γεννήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην περίπτωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη πλειονότητα των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος επελέγησαν έπειτα από δημοκρατική διαδικασία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος όπου έγινε ψηφοφορία για την ανάδειξη των στελεχών που θα εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ρομά ακτιβίστρια Σαμπιχά Σουλεϊμάν ήταν ένα από τα πρόσωπα που επελέγησαν ως υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο από την ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Πέντε μέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της όμως η κυρία Σουλεϊμάν «καρατομήθηκε» από την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα. 

Για να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς συνέβη στο παρασκήνιο και ανετράπη απόφαση που είχε ληφθεί με μεγάλη πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικό να δούμε πώς αντέδρασε η Σαμπιχά Σουλεϊμάν όταν της ανακοινώθηκε η «απόσυρσή» της. «Δεν παραιτήθηκα, με απέπεμψαν» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Δήλωσε μάλιστα ξαφνιασμένη καθώς όπως επισήμανε, «H Kεντρική Επιτροπή ψήφισε υπέρ εμού, ήταν πολύ ξαφνικό...» και εκτίμησε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ  «φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης».

protothema.gr