15 Απρ 2014

Τι αλλάζει στις ασφάλειες αυτοκινήτων – Πρώτα εξοφλείς μετά ασφαλίζεσαι



Τι αλλάζει στις ασφάλειες αυτοκινήτων - Πρώτα εξοφλείς μετά ασφαλίζεσαιΣημαντικές αλλαγές στη διαδικασία ασφάλισης των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών προβλέπουν διατάξεις νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Μεταξύ αυτών περιέχονται ρυθμίσεις που υποχρεώνουν τις ..
ασφαλιστικές εταιρείες να αποζημιώνουν εγκαίρως, που εξασφαλίζουν διαφάνεια στις επαφές ασφαλιστών και ασφαλισμένων.
Παράλληλα, καταργείται το αυτοκόλλητο (μόνιμο ή προσωρινό) σήμα ασφάλισης στο αυτοκίνητο, εξισώνονται οι δηλώσεις ατυχήματος (θύτη και θύματος), παρέχεται κάλυψη προς τρίτο ζημιωθέντα για 16 ημέρες μετά τη λήξη ημερομηνίας ασφάλισης. Οι ασφαλιστικές είναι υποχρεωμένες να απαντούν σε διάστημα τριών μηνών για τις αιτήσεις αποζημιώσεων και εάν μετά δεν απαντήσουν θα κληθούν να πληρώσουν τόκους υπερημερίας (ρήτρα).
Το νομοσχέδιο, στο άρθρο 169, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για διευκόλυνση των ασφαλιστικών εταιρειών και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασφάλισης και αποζημιώσεων, με την επέκταση της πρακτικής, ασφαλίζομαι - τυπώνω - πληρώνω.
Η σύμβαση θα ανανεώνεται μόνο μετά την καταβολή του αντίστοιχου ασφαλίστρου από τον ασφαλισμένο.
Για να λυθεί η σύμβαση θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να προβαίνουν και στην ενημέρωση είτε για τη λύση, είτε για την ανανέωση είτε της παλιάς σύμβασης, είτε την απόδειξη για την καταβολή του ασφαλίστρου και την είσπραξή του από την ασφαλιστική.
Οι ασφαλιστικές θα έχουν περιθώριο τριών μηνών για να απαντήσουν στο αίτημα του ασφαλισμένου για αποζημίωση, ορίζοντας ρητώς τόσο την απάντηση όσο και την προσφορά με έγγραφη μορφή.
Στο νομοσχεδίου αναφέρεται ότι υπάρχει δεκαήμερη προθεσμία αποζημίωσης στον δικαιούχο και εξισώνονται όλα τα είδη δηλώσεως ατυχήματος είτε από τον ασφαλισμένο είτε από τον δικαιούχο ασφαλίσματος για να ξεκινήσει να τρέχει η διαδικασία τρίμηνης αποζημίωσης.
Τέλος, προβλέπεται ότι η επικοινωνία ασφαλιστή και ασφαλισμένου πρέπει να γίνεται πιστοποιημένα: είτε με επιστολή, είτε με ηλεκτρονική αλληλογραφία ή με fax ή με αποστολή μηνύματος σε συσκευή κινητής τηλεφωνία ή με νόμιμα ηχογραφημένη συνομιλία.
http://www.koolnews.gr