6 Απρ 2014

Νέο «χαράτσι» φέρνει η ηλεκτρονική ταυτότητα


Προσωπικό» μηχανικό θα πρέπει να έχουν σύντομα όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν και να ανανεώνουν την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων.
Το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου...

Περιβάλλοντος εστάλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκτιμάται ότι μέσα στο 2014 (μετά από μια 3ετή καθυστέρηση) θα ξεκινήσει η εφαρμογή του θεσμού ο οποίος προβλέπει την υποχρεωτική καταγραφή όλων των κτιρίων της χώρας εντός μιας δεκαετίας.

Ετσι, το κράτος θα γνωρίζει μέχρι το 2024 και θα έχει «φακελώσει» ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν λόγο για ένα νέο «χαράτσι» καθώς θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για τη σύνταξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου αλλά και για κάθε αναθεώρηση που θα πρέπει να γίνεται. Η αμοιβή του μηχανικού θα είναι προφανώς αντικείμενο διαπραγματεύσεων αλλά εκτιμάται ότι θα μπορεί να ξεπερνά τα 150-200 ευρώ για κάθε διαμέρισμα και θα αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος του κτιρίου και τον έλεγχο που θα απαιτείται.


Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι το μέτρο θα αποτελέσει τη μήτρα απύθμενης γραφειοκρατίας και θεσμοθετημένης διαφθοράς επειδή το «πιστοποιητικό πληρότητας», δηλαδή η ηλεκτρονική ταυτότητα, θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι το κράτος θα γνωρίζει κάθε στιγμή τι αλλαγές έχουν γίνει σε κάθε κτίριο, αν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή άλλες παράνομες πολεοδομικές παρεμβάσεις.

Οσα κτίρια ή παρεμβάσεις επ' αυτών δεν δηλωθούν θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες κυρώσεις. Μάλιστα, σε περίπτωση υποβολής λανθασμένων στοιχείων θα επιβάλλονται κυρώσεις και στους υπεύθυνους μηχανικούς, πρόστιμα από 2.000 έως 20.000 ευρώ αλλά και αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος για 2 έως 24 μήνες.

Το ΠΔ προβλέπει ότι τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτιρίου θα συνδεθούν μόνιμα με εκείνα του Κτηματολογίου, της ΔΕΗ αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πληροφο­ριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που θα δέσει «χειροπόδαρα» όλους τους ιδιοκτήτες.

Πότε θα δηλωθούν
Ολα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (πλην των τακτοποιημένων αυθαιρέτων) θα πρέπει να συμπληρώσουν την Ταυτότητα εντός 10ετίας από την ισχύ του μέτρου.

Ομως, για κτίρια προ της 1.3.2012 (δηλαδή πριν από την εφαρμογή του Ν. 4030/2011 που προβλέπει τον έλεγχο κάθε κτιρίου με άδεια) θα συμπληρώνονται αρχικά τα βασικά στοιχεία καταγραφής, προκειμένου να μην μπουν οι πολίτες στη διαδικασία αναζήτησης νέων δικαιολογητικών, εφόσον απαιτηθεί άμεσα μια μεταβίβαση. Στη συνέχεια όμως θα συμπληρώνονται τα πλήρη στοιχεία ηλεκτρονικής καταγραφής εντός 5ετίας.

Εθνος (Βασίλης Κανέλλης)