9 Απρ 2014

Bloomberg: Οι ρωγμές του ελληνικού success story

Τις «ρωγμές» του ελληνικού success story αναλύει σε εκτεταμένο δημοσίευμα το Bloomberg, που ξεκινά από τις κινητοποιήσεις των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, μιλά με αξιωματούχους της Κομισιόν που περιγράφουν τα...
«τρομακτικά» νούμερα της ανεργίας, την απελπισία των εμπόρων και καταλήγει στο πρωτογενές πλεόνασμα και την επικείμενη έξοδο στις αγορές.
Η καθαρίστρια, Δήμητρα Μανώλη, μητέρα δύο παιδιών, η οποία κέρδιζε 500 ευρώ το μήνα καθαρίζοντας την Εφορία Βόλου, αναφέρει στην δημοσιογράφο του Bloomberg για την απόλυσή της: «Μας επέλεξαν γιατί θεωρούσαν ότι δεν θα μιλούσαμε». Κάθε ημέρα διαδηλώνει υπό το βλέμμα αστυνομικών που περιμένουν bonus.
«Το βάρος των θυσιών ήταν ακραία άδικο» αναφέρει ο αξιωματούχος της Κομισιόν, Γενς Μπάστιαν, πρώην μέλος της Task Force για την Ελλάδα. «Τα νούμερα της ανεργίας που διαβάζουμε κάθε μήνα μιλούν με έναν τρομακτικό τρόπο για το ποιος έχει σηκώσει το βάρος της προσαρμογής» σημειώνει.
Στο τέλος του 2013 οι άνεργοι στην Ελλάδα είχαν φτάσει το 1,36 εκ., δηλαδή από το τέλος του 2008, 970.000 άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, αναφέρει το δημοσίευμα. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης που εξαφάνισε 25% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 50 δισ. ευρώ, παρουσιάζονται ενδείξεις ότι η Ελλάδα βγαίνει από τον «τάφο».
Μία έκδοση ομολόγων αναζωπυρώνει τις ελπίδες του Αντώνη Σαμαρά, ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει την πορεία της Ιρλανδίας.
Ωστόσο ο κόσμος δεν έχει πειστεί αν το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται για φέτος ή η έκδοση ομολόγων σημαίνουν κάτι για τη ζωή του. Ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Ζουριδάκης, λέει πως το ζήτημα δεν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά το χρέος που εκτοξεύτηκε στο 177% του ΑΕΠ.
«Αυτοί οι πολιτικοί αύριο θα φύγουν αλλά το χρέος θα μείνει» λέει. «Ο Σαμαράς δεν μπορεί να μου πει για το πρωτογενές πλεόνασμα. Τι σημαίνει αυτό, όταν ζεις με 1.000 ευρώ το μήνα και δεν έχεις χρήματα για φαγητό και φάρμακα. Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν αγοράζει ψάρια και κρέας στην αγορά», προσθέτει.
Νοοz.gr Διαβάστε το δημοσίευμα του Bloomberg