2 Απρ 2014

SOS: Ερχεται κρίση αιμοδοσίας – Κίνδυνος για τα αποθέματα ελέω πρωτογενούς πλεονάσματος

aima_aimodosiaΑντιμέτωπη με τεράστιες ελλείψεις στα αποθέματα αίματος βρίσκεται η χώρα ελέω μνημονίων αντιμετωπίζοντας μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τον κίνδυνο να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών...
Το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν κινδυνεύει να συρρικνωθεί περαιτέρω, αλλά να μετατραπεί σε «σκιά» του ήδη κακού, πρόσφατου παρελθόντος του.
Οπως αναφέρει στο «nez.gr» η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Ιωάννα Βάνα Μυρίλλα, οι μνημονιακές αλλαγές στην Υγεία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε έναν πρωτοφανή περιορισμό των αποθεμάτων αίματος. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο:
1)      Η μείωση των εισαγωγών: Η αιμοδοσία στην Ελλάδα μέχρι πρότινος στηριζόταν, όπως σε όλες τις σχετικά πολιτισμένες χώρες, σε εισαγωγές από το εξωτερικό και στον εθελοντισμό. Ομως, πλέον, η χώρα δεν φαίνεται ότι ανήκει στις «πολιτισμένες». Ελέω μνημονίου και επίτευξης… πρωτογενούς πλεονάσματος, μέχρι και το 2020 οι εισαγωγές αίματος από την Ελβετία μειώνονται κατά 50%! Από αυτή και μόνο την αιτία, θεωρείται δεδομένο ότι τα αποθέματα αίματος θα οδηγηθούν σε τέτοια μείωση που δεν θα δύνανται να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών της Ελλάδας.
2)      Το «τέλος» της εθελοντικής αιμοδοσίας: Σε συνδυασμό με τη μείωση των εισαγόμενων από την Ελβετία ασκών αίματος, άκρως αρνητική επίπτωση για τα αποθέματα έχει η -παράλληλη με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων- πτώση του βιοτικού και πολιτισμικού επιπέδου. Εξαιτίας της διαρκώς διευρυνόμενης φτώχειας, ο αριθμός των εθελοντών βαίνει διαρκώς μειούμενος. Οπως λένε αυτοί οι οποίοι ξέρουν, «όταν ο άλλος δεν έχει ούτε να φάι, δεν έχει τα στοιχειώδη, δεν θα σκεφτεί, φυσικά, να γίνει εθελοντής αιμοδότης».
Σημειωτέον, τα αποθέματα αίματος στην Ελλάδα στηρίζοταν κατά 50% στις εισαγωγές και κατά αντίστοιχο ποσοστό στον εθελοντισμό.
«Με βάση αυτή την κατάσταση, μια νέα κρίση για τη χώρα, αυτή τη φορά μια κρίση αιμοδοσίας είναι ενόψει» αναφέρει η κυρία Μυρίλλα τονίζοντας ότι «αν δεν επικρατήσει η κοινή λογική τότε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα επαρκούν τα αποθέματα για να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες».http://www.nez.gr/archives/33984