Όποιος κυκλοφορούσε στη Bουλή την Τετάρτη, το πιο πιθανό είναι να μην έβρισκε κανέναν να συζητά πολιτικά ζητήματα. Αντίθετα, τις συζητήσεις μονοπωλούσε η πρόκριση της Εθνικής μας στους 16 του Μουντιάλ και το ..
επόμενο παιχνίδι της Κυριακής με την Κόστα Ρίκα.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Κλίμα Μουντιάλ στη Βουλή και ήρωες με παντούφλες Και όμως! Σε επιτροπή της Βουλής κατευθύνθηκε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας για να επιβεβαιωθεί και τυπικά η τοποθέτησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ το απόγευμα ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο.
Παράλληλα, 5 βουλευτές της ΝΔ σε κοινή τους δήλωση ξεκαθάριζαν πως δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία της κυβέρνησης για την αύξηση των μισθών των δικαστικών, κατόπιν της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αν δεν επέλθει και παράλληλη αύξηση στους μισθούς των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Οι πέντε επίδοξοι «αντάρτες» όμως αποδείχθηκαν… ήρωες με παντούφλες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε εν τέλει ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη τροπολογία, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο αντάρτικο, να μην έχει πλέον κανένα αντίκρισμα.
Επιπλέον, οι διαφωνούντες βουλευτές συναντήθηκαν κατόπιν υπόδειξης του Μεγάρου Μαξίμου με τον γενικό γραμματέα κυβερνητικού συντονισμού, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, όπου φαίνεται πως έλαβαν δεσμεύσεις για αποκατάσταση των αδικιών στο μέλλον.
Δεν ήταν όμως μόνο το γαλάζιο αντάρτικο που πήγε περίπατο. Αντίστοιχα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στην ακρόαση του Γιάννη Στουρνάρας, κινήθηκαν σε ρηχά νερά, αν αναλογιστεί κανείς την στάση του Αλέξη Τσίπρα πριν από μερικές εβδομάδες.
Τότε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστελνε αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας την να «μην διανοηθεί να διορίσει διοικητή της ΤτΕ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ».
Τι έγινε χτες στην επιτροπή, όπου λάμβανε χώρα η ακρόαση του Γιάννη Στουρνάρα; Η πιο σκληρή φράση που ακούστηκε προήλθε από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και ήταν η μομφή προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών πως θα είναι μακρύ χέρι του πρωθυπουργού.
Παράλληλα, το απόγευμα ψηφίστηκε χωρίς σοβαρές εντάσεις και το νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με αποτέλεσμα να κατευθύνεται σήμερα στο Α’ θερινό τμήμα προς κύρωση, μιας και είναι ένας από τα 12 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση.
Πονοκέφαλος για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Συν τοις άλλοις, πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί και η απόφαση του
Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επαναφορά των μισθών των δικαστικών στα
προ κρίσης επίπεδα. Και μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι να υπολογίζουν εν
τέλει τη δαπάνη σε ποσό αρκετά κάτω από τα 50 εκ. ευρώ και να
διατείνονται πως έχει προβλεφθεί το κατάλληλο κονδύλι στο μεσοπρόθεσμο
της περιόδου 2015-2018, υπάρχουν όμως ακόμα δυο βασικά προβλήματα.Το πρώτο είναι πως η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος και για άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως π.χ. οι ένστολοι, οι οποίοι επίσης έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΣ, Ιωάννης Καραβοκύρης, δεν αποκλείει το επόμενο διάστημα να έρθουν και άλλες αποφάσεις που θα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.
Ετοιμάζουν προσφυγές για αυξήσεις στις συντάξεις τους οι πρώην βουλευτές
Το δεύτερο είναι πως η απόφαση για τους δικαστικούς έδωσε πάτημα
στους πρώην βουλευτές να διεκδικήσουν και αυτοί αναδρομικές αυξήσεις
στις συντάξεις τους. Το πρόβλημα έχει ως εξής: η βουλευτική αποζημίωση
και η βουλευτική σύνταξη ορίζονται κατ’ αναλογία της αμοιβής του
Προέδρου του Αρείου Πάγου με βάση το Ζ’ Ψήφισμα του 1975, το οποίο ποτέ
δεν αναθεωρήθηκε.Προχθές, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως οι νυν βουλευτές δεν πρόκειται να διεκδικήσουν αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης. Οι πρώην όμως;
Σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr από το παρασκήνιο του κοινοβουλίου όμως, πρώην βουλευτές ετοιμάζουν -με τη συναίνεση και νυν συναδέλφων τους- προσφυγές για τη διεκδίκηση των αυξήσεων. Αν αυτό γίνει, το δικαστήριο δεν θα μπορεί να απορρίψει την αίτηση, εκτός αν υπάρξει μια ασφαλιστική δικλείδα: στην τροπολογία που κατατίθεται να ορίζεται σαφώς πως από τις αυξήσεις εξαιρούνται νυν και πρώην βουλευτές.
Σε αυτή την περίπτωση, ένας ακόμα πονοκέφαλος θα δημιουργηθεί για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.http://www.koolnews.gr/