19 Ιουλ 2014

«Ρουσφέτι» για αιρετούς-δημοσίους υπαλλήλους – Πώς, μέσω τροπολογίας, αναγνωρίζεται προϋπηρεσία τους

Στην αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης (!) για όσους δημοσίους υπαλλήλους βρίσκονται σε θέσεις γενικού και ειδικού γραμματέα Υπουργείου και δημοσίων υπηρεσιών, γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης,
περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη, γενικού γραμματέα οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, δημάρχου ή αντιδημάρχου, μονομελούς οργάνου διοίκησης σε ΝΠΔΔ, προβλέπει τροπολογία του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την τροποποίηση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Υπαλλήλων (ν.3528/2007).  Πρόκειται, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Ποντίκι» ( ρεπορτάζ: Λευτέρης Γαλανός) για το νομοσχέδιο  το οποίο υπερψηφίστηκε την Παρασκευή 11/7, όταν, δηλαδή,   όλοι είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην κοινοβουλευτική «πατέντα» της κυβέρνησης για το πώς θα αποφύγει τη συζήτηση για το δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ.
Σύμφωνα  με το ρεπορτάζ:
Παράλληλα, στο «παρά πέντε» της ψήφισης του νομοσχεδίου προστέθηκε αιφνιδιαστικά μία φράση … πονηρή και εκ των υστέρων όπως αποδείχτηκε «φωτογραφική» για τους βουλευτές, χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά στη βουλευτική ιδιότητα. Η επίμαχη φράση που ήρθε ουρανοκατέβατα ήταν: «…καθώς και ο χρόνος που διανύθηκε σε άλλη αιρετή θέση για την πρόσβαση στην οποία προηγήθηκε παραίτηση του υπαλλήλου εφόσον αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας…»
Από τα πρακτικά της συζήτησης προκύπτει ότι το θέμα εντόπισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.
Αρχικά και ο ίδιος δεν κατάλαβε τι ήθελε να περάσει από τη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια – και αφού μελέτησε το περιεχόμενο της προσθήκης – τοποθετήθηκε συνολικά επί της διάταξης κάνοντας λόγο για «ειδική μεταχείριση» σε γενικούς γραμματείς, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, γενικούς γραμματείς ΟΤΑ, δημάρχους, αντιδημάρχους, που «δεν είναι» – όπως είπε – «καθόλου σωστή». «Και πολύ περισσότερο» πρόσθεσε «δεν είναι σωστό, όταν αυτή τη διάταξη την εφαρμόζετε και για τους Βουλευτές. Λάθος».
Βασική ένσταση του κ. Λαφαζάνη ήταν το γεγονός ότι ο χρόνος υπηρεσίας λογίζεται ότι είναι σε θέση προϊσταμένου διεύθυνσης.
Αναρωτήθηκε, μάλιστα, γιατί να μην υπάρχει ανάλογη πρόνοια και για τους αιρετούς που δεν είναι στο δημόσιο, αλλά προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.
«Είναι λάθος» επανέλαβε και απευθυνόμενος στον υπουργό, του είπε: «Κακώς επιμένετε. Εγώ θα σας έλεγα να το αποσύρετε. Εμείς πάντως θα καταψηφίσουμε αυτή τη διάταξη».
Πως δικαιολογήθηκε όμως ο κ. Μητσοτάκης;
Σύμφωνα με τον υπουργό η διάταξη – προσθήκη δημιουργεί ένα καθεστώς ίσης μεταχείρισης μεταξύ Βουλευτών και των λοιπών κατηγοριών υπαλλήλων που καλύπτονται από αυτή τη διάταξη.
Για το άρθρο 4 (στην αρχική του μορφή) είχε διατυπώσει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή, σημειώνοντας στην έκθεση της ότι θίγει την αρχή της ίσης μεταχείρισης (άρθρο 4 παρ. 2 του Συντάγματος). Ζητούσε, μάλιστα, την απόσυρση της διάταξης για λόγους διακριτικής μεταχείρισης.
Κι αυτό, γιατί όλοι οι αιρετοί με την επάνοδο τους στην υπηρεσία θα προηγούνται έναντι των άλλων στην κατάληψη διευθυντικών θέσεων.
Το ίδιο μάλιστα ισχύει και για όσους έχουν θητεία σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνείς οργανισμούς.
Η διάταξη αυτή (που περιλαμβάνεται στο ίδιο άρθρο) προβλέπει ότι «ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπασμένων υπαλλήλων που διανύθηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε διεθνείς οργανισμούς, λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των άρθρων 84 και 85 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ και λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου Τμήματος».
Κι όλα αυτά έγιναν υπό το φόντο της ενεργοποίησης της «δομημένης» συνέντευξης στο νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο.
Μάλιστα, στις διαδικασίες αξιολόγησης πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και στελέχη του ιδιωτικού τομέα (!) ως μέλη των συλλογικών οργάνων.
Υπενθυμίζεται, ότι στο παρελθόν μία άλλη «δομημένη» συνέντευξη – γνωστή και ως «γαλάζια» συνέντευξη – που εισήγαγε η ΝΔ το 2007 για τις προσλήψεις στο δημόσιο, είχε αντιμετωπιστεί από το ΠΑΣΟΚ ως «αδιαφανής» και «κομματική» διαδικασία.
Αλλά όλα αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν, από τη στιγμή που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σήμερα συγκυβερνούν.
Τα … ρουσφέτια όμως δεν σταματάνε εδώ
Με τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή προβλέπεται ότι οι αποσπασμένοι υπάλληλοι σε υπουργικά γραφεία θα λαμβάνουν τις αποδοχές τους από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους και όχι από τη δημοσίευση της τοποθέτησης τους στο ΦΕΚ, αρκεί αυτό να γίνει μέσα σε δύο μήνες.
Φαινομενικά, η τροπολογία δείχνει σωστή καθώς κάτι ανάλογο ισχύει με τους μετακλητούς υπαλλήλους που έχουν διοριστεί σε πολιτικά γραφεία μελών της κυβέρνησης (υπουργών και υφυπουργών).
Στην πραγματικότητα όμως με τη ρύθμιση αυτή θα εισπράξουν αναδρομικά δύο μηνών οι αποσπασμένοι που θα φέρουν οι νέοι Υπουργοί στα υπουργικά τους γραφεία μετά τον ανασχηματισμό.
Και επειδή μιλάμε για … ευνοϊκή μεταχείριση, στην ίδια συνεδρίαση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε την ύπαρξη «πελατειακών σχέσεων» με αφορμή τη στελέχωση μίας ανεξάρτητης αρχής.
Αφορά τον διορισμό του Προέδρου και των μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών, τους οποίους ενέκρινε την προπερασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, η κυβέρνηση στελέχωσε την Αρχή με έναν πρώην γενικό γραμματέα Υπουργείου, έναν πρώην υποψήφιο Βουλευτή της Ελιάς, μία πρώην υποψήφια Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και από πρώην και νυν κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
 http://www.aftodioikisi.gr/