31 Ιουλ 2014

Το ιδιότυπο κράμα Βασιλάκη Καΐλα και… Νικολάου Μακαρέζου

Ξαναχτύπησε πάλι αυτό το ανεπανάληπτο κράμα πολιτικού ανδρός που έλκει τις κοινωνικές καταβολές του από τα διαλεχτά πρόσωπα που μεσουράνησαν από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι τις αρχές της επόμενης.

Ο Βασιλάκης Καΐλας ως βουλευτής και… Νικόλαος Μακαρέζος ως υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος υπέγραψε απόφαση (που πήρε ΦΕΚ) για λειτουργία, την ακαδημαϊκή περίοδο 2015-2016, Αρχιτεκτονικής Σχολής στα Ιωάννινα!
Κι όλα αυτή τη στιγμή που η χώρα βιώνει μια βαθιά οικονομική κρίση και τα ΑΕΙ μαστίζονται από υποχρηματοδότηση -ο προϋπολογισμός τους έχει μειωθεί έως και 80% από το 2009- και έλλειψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.
Ο πολύς Λοβέρδος αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία μία νέα Αρχιτεκτονική Σχολή -την έβδομη στη σειρά- στα Ιωάννινα, όπως επίσης και τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Κοζάνη. Οι σχετικές αποφάσεις δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Ιουλίου, προκαλώντας τις αντιδράσεις πανεπιστημιακών που μιλούν για «αποφάσεις που υπηρετούν λαϊκίστικες, πελατειακές λογικές εκ μέρους της κυβέρνησης». «Δρομολογήθηκε από την προηγούμενη ηγεσία», ανέφεραν συνεργάτες του  Λοβέρδου, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον πρώην υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Ειδικότερα, η Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων έχει ιδρυθεί στο ομώνυμο πανεπιστήμιο από το 2009 (με το Προεδρικό Διάταγμα 173/2009). Ομως, το Υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε τότε έγκριση για την έναρξη της λειτουργίας της, καθώς δεν διέθετε, μεταξύ άλλων, καθηγητικό προσωπικό. Για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια που είχε θέσει το υπουργείο ώστε η σχολή να αρχίσει να λειτουργεί από το έτος 2012-2013, στο πανεπιστήμιο προκήρυξαν στις αρχές του 2011 εκλογές για θέσεις των διδασκόντων. Τότε οι υπόλοιπες Αρχιτεκτονικές αντέδρασαν και το θέμα ατόνησε. Το αίτημα επαναδιατυπώθηκε στις αρχές του 2013, στο πλαίσιο του
στρατηγικού σχεδιασμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ετσι, την άνοιξη του 2013 το υπ. Παιδείας αποφάσισε να λειτουργήσει από το 2014-2015 Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τελικά ήταν η σειρά της νυν ηγεσίας του υπουργείου να υπογράψει το ΦΕΚ λειτουργίας της από το 2015-2016.http://lykavitos.gr/archives/124252