8 Ιουλ 2014

Ολα όσα έγιναν στη θυελλώδη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ...

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ήταν θυελλώδης  με τον Ευαγγελο Βενιζελο και τα μέλη του οργάνου να κονταροχτυπιούνται  εφόλης της ύλης.
Μετά από αντεγκλήσεις και "συντροφικά μαχαιρώματα" για το εάν το συνέδριο του Φθινοπώρου θα είναι του ΠΑΣΟΚ ή της Ελιάς, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συνέδριο της ευρύτερης παράταξης τον Οκτώβριο, ενώ το ερχόμενο Σάββατο θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να εξειδικεύσει τους όρους και την διαδικασία διεξαγωγής του.
Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναφέρεται με νόημα στην "κατάρα της εσωστρέφειας" και να απαντά με αυτό τον τρόπο σε όσους  τον αμφισβητούν.
"Ειναι δυσάρεστο και κωμικό να γίνονται κριτές οι κατεξοχήν υπεύθυνοι" είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας οτι για τον ίδιο πρόκειται για μία «ηγεσία ανάγκης εθνικής για την παράταξη» και όχι ηγεσία με πλεονεκτήματα, όπως στο παρελθόν, οπότε αναλαμβάνοντας κανείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αργά ή γρήγορα θα γινόταν πρωθυπουργός.

Το μπλοκ των Παπανδρεϊκων
Διακριτή ήταν  η κριτική από στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, με την Φωφη Γεννηματά, τον Θάνο Μωραΐτη και τον Μιχάλη Καρχιμάκη να ζητούν ξεκάθαρα Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και όχι της Ελιάς.
Λέγοντας  ότι η Ελιά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, η Φώφη Γεννηματά προειδοποίησε ότι "δεν μπορεί να χωρίζονται τα στελέχη σε αυτούς που θέλουν καθαρό ΠαΣοΚ και σε όσους στηρίζουν την Ελιά» και ζήτησε Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης με κορμό το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Θάνος Μωραΐτης πρότεινε ένα ανοιχτό ιδρυτικό συνέδριο στο οποίο θα συζητηθούν τα πάντα από την αρχή και οι θέσεις και η στρατηγική, αλλά και η ηγετική ομάδα που θα οδηγήσει τις εξελίξεις.

Δημοψήφισμα ζήτησε ο Καρχιμάκης
Ο πρώην γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις κατά του εγχειρήματος της Ελιάς θεωρώντας ότι έτσι απαξιώνεται το ΠΑΣΟΚ. "Δεν μπορεί να διαλύεται ένα ιστορικό κίνημα στο όνομα μιας ψευδαίσθησης που λέγεται Ελιά" είπε με νόημα και πρότεινε να στηθούν κάλπες και να αποφασίσει ο κόσμος αν θέλει να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ ή Ελιά.

Σε ρόλο πυροσβέστη ο Σκανδαλίδης
Ο Κώστας Σκανδαλίδης πήρε το λόγο και κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.  «Και ΠΑΣΟΚ και Ελιά», ήταν η συμβιβαστική του πρόταση, συμπληρώνοντας ότι "το γαϊτάνακι ΠΑΣΟΚ ή Ελιά μπορεί να αποβεί ολέθριο, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος οριστικής διάσπασης του κόμματος".
Στον αντίποδα, ο Παρις Κουκουλόπουλος πρότεινε να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος μετά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, καλώντας τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν εκείνα ποτέ θα βάλουν το όριο "πότε σταματά ο αναγκαστικός γάμος με τη ΝΔ".

Παραίτηση Ανδρουλάκη ζήτησε η Τονια
Ακόμα και αίτημα για παραίτηση του γραμματέα του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, που ζήτησε η Τονια Αντώνιου καλώντας τον μάλιστα να ξεκαθαρίσει αν θα είναι γραμματέας «μερικής απασχόλησης», από την στιγμή που έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής. «Νίκο, δεν μπορείς να βάζεις ασυμβίβαστα για τους άλλους και να μην τα τηρείς για τον εαυτό σου», του είπε, χρησιμοποιώντας δικά του λογια απο το τελευταίο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Τελικώς, αποφασίστηκε ομόφωνα στις 3 Σεπτέμβρη να πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη και να κληθούν όλα τα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου, ενώ το ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.