18 Ιουλ 2014

Ιστορικές αποφάσεις στη διάσκεψη κορυφής της BRICS



Σημαντικότερη απόφαση της διάσκεψης κορυφής της BRICS ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου αποθέματος συναλλάγματος συνολικού ύψους 100 δις. δολαρίων. Ουσιαστικά, ενός αναλόγου του ΔΝΤ, το ...
οποίο έχει ως στόχο να προστατέψει τα μέλη της BRICS σε περίπτωση ξαφνικής έλλειψης ρευστότητας.
Παρ’ ότι η Ρωσία υποστήριξε το άνοιγμα της έδρας αυτού του Ιδρύματος στο έδαφός της, στη διάσκεψη αποφασίστηκε να εγκατασταθεί στη Σαγκάη. Όπως εξήγησε στη RBTH το μέλος της Ακαδημίας Οικονομικών Επιστημών, Ρομάν Αντρέεστσεφ, «το ότι το Ιδρυμα θα έχει την έδρα του στην Κίνα, δεν είναι αρνητικό, καθώς το μερίδιο της Κίνας στο κεφάλαιό του θα είναι 41%, ενώ το ρωσικό μόνο 18%». Το μερίδιο της Βραζιλίας και της Ινδίας θα είναι από 18%, ενώ της Νότιας Αφρικής 5%. Σε περίπτωση που κάποια από τις χώρες αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει χρήματα του Ταμείου.
Οικονομική απεξάρτηση από τη Δύση
Εκτός από το Ταμείο, συμφωνήθηκε η δημιουργία Τράπεζας Ανάπτυξης της BRICS, η οποία θα χρηματοδοτεί προγράμματα υποδομών εκτός των χωρών-μελών. Όπως δήλωσε στη διάσκεψη ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η Τράπεζα Ανάπτυξης της BRICS και το αποθεματικό Ταμείο θα βοηθήσουν ώστε οι χώρες της ομάδας να καταστούν λιγότερο εξαρτώμενες από την οικονομική πολιτική των χωρών της Δύσης.
Γενικότερα, ο Πούτιν κάλεσε τις χώρες της BRICS να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία τους στις επικρατούσες συνθήκες όξυνσης του διεθνούς ανταγωνισμού. Η ρωσική πλευρά επεξεργάστηκε συνολικά 37 προγράμματα σε διάφορους τομείς, από τις υψηλές τεχνολογίες μέχρι τον ανθρωπιστικό τομέα. Ειδικότερα, η Ρωσία πρότεινε τη δημιουργία Ενεργειακής Ενωσης της BRICS, και στα πλαίσιά της να συσταθεί αποθεματική Τράπεζα καυσίμων και Ινστιτούτο ενεργειακής πολιτικής. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες των σχεδίων αυτών δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστές.
Πριν από τη συνάντηση των ηγετών υπογράφηκαν και άλλα έγγραφα, όπως σχετικά με τη συνεργασία στις εξαγωγικές πιστώσεις και την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων των χωρών του Οργανισμού. Όπως αναφέρει ένας από τους σημαντικότερους αναλυτές του ομίλου εταιριών του επενδυτικού χώρου Wild Bear Capital, Βίκτορ Νεουστρόεφ, ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της διάσκεψης της Βραζιλίας είναι η υπογραφή σχεδίου δράσης όσον αφορά την εμπορική και οικονομική συνεργασία της μεταξύ Ρωσίας και Βραζιλίας.
Οι δυο χώρες συμφώνησαν στον στόχο να ανεβάζουν μεσοπρόθεσμα το εμπορικό ισοζύγιό τους στα 10 δις. δολάρια. Πάντως, κατά τον ίδιο, δεν είναι απόλυτα σαφές με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η αύξηση αυτή, αλλά η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας ενδεχομένως θα επιτρέψει στις ρωσικές εταιρίες να εισέλθουν ταχύτερα στη Βραζιλία. Συγκεκριμένα, είναι πιθανή η υλοποίηση κοινών προγραμμάτων στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπλέον, η εταιρία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» προτίθεται να συμμετάσχει στην κατασκευή σιδηροδρόμων στη Βραζιλία.
“Πολιτικό μέτωπο” απέναντι στη Δύση;
Ωστόσο, όπως εκτιμούν ειδικοί, η διάσκεψη κορυφής δεν έχει δείξει μέχρι τώρα ότι είχε ουσιαστικά οικονομικά αποτελέσματα. «Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να παραδεχτούμε ότι αυτή τη στιγμή η BRICS αποτελεί ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων, ένα κλαμπ συμφερόντων», σχολιάζει ο Ρομάν Αντρέεστσεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η BRICS με τον καιρό μπορεί να καταστεί ένας ολοκληρωμένος διεθνής Οργανισμός. Η Ρωσία προσπαθεί για να γίνει αυτό, αλλά η διαδικασία δεν είναι ταχεία. Ο ειδικός επισημαίνει ότι μόνο ύστερα από την οριστική εδραίωση της θέσης της BRICS ως διεθνούς Οργανισμού, θα μπορεί να γίνει λόγος για πρακτικά οφέλη που θα έχουν -και- οι ρωσικές εταιρίες από τέτοιες διασκέψεις κορυφής.
Ο αναλυτής της εταιρίας συμβούλων Gradient Alpha, Εγκόρ Ντβινιάνιν, αναφέρει πως το ταξίδι του ρώσου προέδρου στη Λατινική Αμερική είναι μια προσπάθεια για να απαλειφθούν οι αρνητικές συνέπειες των Δυτικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και να αναπροσανατολιστεί η συνεργασία με την περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Η Ρωσία, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, προτείνει στις χώρες-μέλη της BRICS και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες να ενωθούν, προκιεμένου να προασπίσουν από κοινού τα συμφέροντά τους απέναντι στις ΗΠΑ και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Και όλα δείχνουν ότι η πρόταση αυτή έχει απήχηση.
Όσον αφορά τις οικονομικές συμφωνίες που συνάφθηκαν στη συνάντηση των ηγετών της BRICS, όπως εκτιμά ο ειδικός, μένει να αποδειχτούν ότι δεν είναι κούφια λόγια. Προς το παρόν βέβαια, πρόκειται περισσότερο για «σύμφωνα προθέσεων» και είναι ακόμη νωρίς να γίνει λόγος για σχέδια που θα πάρουν σάρκα και οστά, προσθέτει ο Ντβινιάνιν. Ο ειδικός υποστηρίζει ότι στη διάσκεψη έγινε παρ’ όλα αυτά ένα βήμα προς τα εμπρός και η BRICS μπορεί κάλλιστα να γίνει ένας πόλος έλξης για όλους τους «δυσαρεστημένους» από την πολιτική των ΗΠΑ και των ανεπτυγμένων χωρών.
Η επόμενη διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Ιουλίου 2015 στη ρωσική πόλη Ουφά (1350 χλμ. από τη Μόσχα). Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε ότι η ρωσική ηγεσία -ως διοργανώτρια της διάσκεψης- θα λάβει υπόψη τις προτεραιότητες που προσδιορίστηκαν στη διάρκεια της διάσκεψης της Βραζιλίας.
http://gr.rbth.com