22 Ιουλ 2014

Οι τρείς λόγοι που οδηγούν σε ναυάγιο το «Deal» Ψυχάρη – Μπόμπολα για συγχώνευση ΔΟΛ με Πήγασο


Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα το σενάριο που είχε σκάσει σαν βόμβα στον χώρο των Μedia και του Τύπου για πιθανή πράξη συγχώνευσης των εκδοτικών οργανισμών ΔΟΛ και Πήγασος με ρεπορτάζ μάλιστα να θέλουν Ψυχάρη και Μπόμπολα να
βρίσκονται μια ανάσα από το να δώσουν τα χέρια και να κλείσουν το deal για τις δυο εισηγμένες στο X.A.
Τις φήμες για την επικείμενη συγχώνευση που θα οδηγούσε τους δυο οργανισμούς να αιτηθούν ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων τους -  που αγγίζουν τα 282 εκατ. ευρώ,ήτοι 135 εκατ. ευρώ και 148 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για Πήγασο και ΔΟΛ ενώ άλλα 122 εκατ. ευρώ βαρύνουν το Mega με το φλέγον θέμα να συνιστά η δόση των 68,6 εκατ. ευρώ το 2016 -  τροφοδοτούσαν οι δυο ισχυροί άνδρες των ομίλων καθώς όλο το τελευταίο διάστημα δεν διέψευδαν τα ρεπορτάζ.
Επί της ουσίας μάλιστα επιβεβαίωναν πως έχουν γίνει δυο επιμέρους συζητήσεις μεταξύ Σταύρου Ψυχάρη και Φώτη Μπόμπολα ενώ το κατώφλι της Πήγασος πέρασε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του ΔΟΛ προκειμένου να συναντήσει τον Γιώργο Μπόμπολα παρόντος και του γιού του Λεωνίδα (Ακτωρ).
δολ

Πήγασος: Δεν υπάρχει συμφωνία και μνημόνιο συνεργασίας με ΔΟΛ

Σήμερα ωστόσο η Πήγασος με επιστολής της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διέψευσε δημοσιεύματα ότι έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τον ΔΟΛ.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή της αναφέρει τα εξής: Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 2586/21.07.2014 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς σχολιασμό δημοσιεύματος της εφημερίδας «Η Αξία» με τίτλο «Έδωσαν τα χέρια Μπόμπολας-Ψυχάρης», η «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» γνωρίζει στο επενδυτικό και στις Αρμόδιες Αρχές, διαψεύδοντας τη σχετική αναφορά περί οποιασδήποτε συμφωνίας και υπογραφής MOU με την «ΔΟΛ Α.Ε.», ότι αποτελεί πάγια εταιρική πρακτική της, η άμεση γνωστοποίηση και ενημέρωση για κάθε επιχειρηματική εξέλιξή της.

Διαφωνίες σε κρίσιμα θέματα «κλειδιά»

Στην πραγματικότητα οι δυο όμιλοι βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την συγχώνευση τους, ωστόσο η συμφωνία δεν οριστικοποιείτε καθώς παραμένουν ανοικτά σημαντικά ζητήματα με τους δυο ισχυρούς άνδρες, Μπόμπολα – Ψυχάρη να φαίνεται πως διαφωνούν σε θέματα κλειδιά για το μέλλον της κοινής επιχειρηματικής τους προσπάθειας.
Τρείς είναι οι βασικοί λόγοι που το deal έχει «παγώσει» και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και το ναυάγιο του σχεδίου συγχώνευσης.
Οι πολιτικές ισορροπίες. Οι δυο άνδρες φέρεται να μην τα βρίσκουν στην πολιτική «ατζέντα» που θα στηρίξουν μέσω των κοινών εκδοτικών τους μέσων, καθώς παρατηρούνται διαφωνίες σε πρόσωπα και πολιτικές που καλύπτουν τα ιδιαίτερα συμφέροντα τους αλλά στην περίπτωση μια συγχώνευσης θα έρχονταν σε σύγκρουση.
Πληροφορίες κάνουν λόγο και για φαγωμάρες για το ποιος θα ηγηθεί του νέου σχήματος και του νέου οργανισμού που θα προκύψει από την συγχώνευση με τους δυο εκδότες να διαφωνούν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι , τόσο σε επικοινωνιακό και συμβολικό επίπεδο όσο και σε ουσιαστικό.
νεα
Επιπροσθέτως, και συνέπεια του παραπάνω «αγκαθιού» είναι το γεγονός πως ο άνθρωπος που θα ηγηθεί του νέου σχήματος θα επανακτήσει το σημαντικό κύρος στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχοντας τον έλεγχο μιας εταιρίας που θα πρωταγωνιστεί με μειωμένα  και διαχειρίσιμα χρέη.

Το πλάνο για την συγχώνευση των δυο ομίλων

Ο πυρήνας του πλάνου αν τελικά προχωρήσει η συγχώνευση θα είναι ο εξής: Συγχωνεύονται οι δύο όμιλοι. Μειώνεται σε ποσοστό πέριξ του 50% (ή και περισσότερο) το κόστος λειτουργίας της νέας εταιρείας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει μείωση σε αντίστοιχο ποσοστό δραστηριοτήτων και προσωπικού.
Ενώνονται τα αποθεματικά, τα ταμειακά κεφάλαια κλπ των δύο εταιρειών και φυσικά με την κοινή παρουσία και συμμετοχή στη νέα εταιρεία των δύο ιδιοκτητών διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της νέας εταιρείας. Αναμένεται ότι η νέα εταιρεία θα απορροφήσει σε μεγάλο ποσοστό τα διαφημιστικά έσοδα και τις πωλήσεις και των δύο ομίλων. Με βάση τα παραπάνω θα εκπονηθεί μια πολυετής οικονομική μελέτη βιωσιμότητας (5ετής ή και δεκαετής).
Αν η συμφωνία αυτή ολοκληρωθεί, τότε θα προκληθούν αλλαγές στα δύο συγκροτήματα, αφού θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες εφημερίδες θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν: «Έθνος», «Ημερησία», «Νέα», «Νέα Σαββατοκύριακου», «Βήμα της Κυριακής», «Goal News» και ποιά sites (in.gr, e-go.gr, tanea.gr, ethnos.gr, imerisia.gr, sentragoal.gr, vimafm.gr). Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορά στην τύχη των περιοδικών των δύο ομίλων.
Κρίσιμος παράγοντας σε αυτό το σημείο είναι η στάση των άλλων επιχειρηματιών των ΜΜΕ που έχουν επίσης δάνεια.http://www.exedra.gr