Στο ασφαλιστικό και τη φορολογία, με αιχμή την αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, πρόκειται να επικεντρωθεί ο φθινοπωρινός έλεγχος της τρόικας, που έρχεται στην Αθήνα για να κλείσει όλα τα ...
θέματα του μνημονίου.
Για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ προωθείται η καθιέρωση ενός συντελεστή. Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν εισηγηθεί να καταργηθoύν τόσο ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% όσο και ο μειωμένος, που ανέρχεται σε 13%, και να καθιερωθεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19% (από 23% σήμερα).
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η ουσιαστική και «εξαιρετικά επώδυνη πολιτικά και κοινωνικά» εργασία γίνεται στα γραφεία τεσσάρων υπουργείων (Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης) που σηκώνουν το βάρος υλοποίησης των συμφωνιών με τους πιστωτές. Η προετοιμασία αφορά στις εκατοντάδες εκκρεμότητες του μνημονίου, αλλά και τις πολύ σκληρές δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η σύνταξη του Προϋπολογισμού 2015, ο οποίος έχει τεράστιο δημοσιονομικό κενό, οι αναλογιστικές μελέτες για νέο ασφαλιστικό, οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, το νέο καθεστώς ΦΠΑ, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και η αναψηλάφηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, με δεύτερο κύκλο παρεμβάσεων σε γάλα, φαρμακεία, ψωμί και άλλες αγορές.
Στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να κλειδώσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015, στον οποίο οι δανειστές βλέπουν δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προτίθεται να ζητήσει φοροελαφρύνσεις τη στιγμή που θα πρέπει παράλληλα να αιτιολογήσει πως θα καλυφθεί από τους νέους δημοσιονομικούς κινδύνους των ειδικών μισθολογίων, αλλά και των επιστροφών κονδυλίων της ΚΑΠ.
Πατήστε ΕΔΩ, για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο...