24 Αυγ 2014

Ο χρυσός… πόλεμος των τζιχαντιστών


SYRIA-CONFLICT-NUSRA-FILESΣε μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις έχει αναδειχθεί για το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) ο πόλεμος, καθώς όσο οι εχθροπραξίες εντείνονται τόσο πιο… πλούσιο γίνεται....

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, που επικαλούνται δηλώσεις Ιρακινού αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, πριν την κατάληψη της Μοσούλης από τους Τζιχαντιστές, το ταμείο τους ISIS διέθετε περί τα 875 εκατ. δολάρια. Ωστόσο μετά την κατάληψη και τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών και χρηματοπιστωτικών πηγών της πόλης η περιουσία του ISIS έχει φτάσει τα 2 δισ. δολάρια.

Οι πηγές των εσόδων…
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times, η εν λόγω οργάνωση γίνεται όλο και πιο πλούσια από το πλιάτσικο των περιοχών που κατακτά, ενώ η Mosul Central Bank και άλλες τράπεζες στην επαρχία της Νινευή, είναι πηγές εσόδων για τον ISIS.
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος της Μοσούλης και κυβερνήτης της Νινευή, Atheel al-Nujaifi, μόνο από την Κεντρική Τράπεζα της Μοσούλης το ISISπήρε 400 εκατ. δολάρια.

Τα… roadtaxes
Την ίδια στιγμή, το ISIS, έχει επιβάλει και… road taxes, ο φόρος δηλαδή που καταβάλλουν τα φορτηγά που διέρχονται στο βόρειο Ιράκ προκειμένου να τους επιτραπεί ασφαλές πέρασμα. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο φόρος αυτός είναι 200 δολάρια σε κάθε φορτηγό.

Πληρώνουν φόρους για να μην… τους σκοτώσουν
Παράλληλα, οι μαχητές του ISIS έχουν επιβάλλει φορολογία ακόμα και στους Χριστιανούς της Μοσούλης για να τους επιτρέψουν να ζουν στην περιοχή και να μην τους… σκοτώσουν.

Πώληση πετραλαίου στη «μαύρη αγορά»
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, από το 2012, η οργάνωση ελέγχει πετρελαιοπηγές στην Συρία και πουλά πετρέλαιο στην κυβέρνηση της Συρίας.
Συγκεκριμένα, το ISIS κατηγορείται ότι πουλά πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές που διαθέτει στην μαύρη αγορά, το οποίο και εξάγεται από το Ιράκ μέσω Τουρκίας.
Από τις πετρελαιοπηγές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές παράγονται περίπου με 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως που εξάγονται για λαθραίο εμπόριο μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με αναλυτές το ΙSIS κερδίζει 3 εκατ. δολάρια την ημέρα από την πώληση πετρελαίου στην μαύρη αγορά.

Η ανταλλαγή ομήρων
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ακόμα έσοδο για τους τζιχαντιστές είναι η ανταλλαγή ομήρων, έναντι λύτρων, δραστηριότητα που έχει επιφέρει εκατομμύρια δολάρια στο ISIS. Σύμφωνα με πληροφορίες Γαλλία και Ιταλία έχουν πληρώσει για την ανταλλαγή ομήρων.
 http://www.crashonline.gr