Στον Θοδωρή Δαφέρμο
Την άποψή του πως «η ιστορία θα δείξει τις ευθύνες των πολιτικών που πήραν τις κρίσιμες αποφάσεις για να μπει η χώρα στο επαχθέστατο μνημόνιο, δεν χρειάζεται εξεταστική», τονίζει σε συνέντευξή του στο «Π» ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Ταμήλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, αναφέρεται στα λάθη που έγιναν με τον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι οι «σύμβουλοι» που ο κ. Στουρνάρας παρέδωσε στον νέο υπουργό είναι «άσχετοι» με την ελληνική πραγματικότητα» και καλώντας τον κ. Χαρδούβεληνα τους αντικαταστήσει.
Οταν η κουβέντα φτάνει στην τρόικα, ο κ. Ταμήλος υπογραμμίζει ότι «πρέπει.... να απαλλαγούμε από την “προσβλητική” επιτήρηση της τρόικας, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει, διότι το πολιτικό σύστημα της χώρας (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) είναι επιρρεπές σε λανθασμένες επιλογές».
Κύριε Ταμήλο, το υπουργείο Οικονομικών, μετά την αντίδραση μερίδας βουλευτών της ΝΔ, προανήγγειλε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και παραδέχτηκε ότι υπήρξαν «προβλήματα, στρεβλώσεις και παραλείψεις στη διοίκηση». Πού οφείλεται αυτή η προχειρότητα που χαρακτηρίζει τη δημόσια διοίκηση;
Η αντίδραση των βουλευτών ήταν καθολική, γιατί το υπουργείο Οικονομικών απέδειξε για πολλοστή φορά ότι δεν διαθέτει την «κοινή» λογική, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι «σύμβουλοι» που ο κ. Στουρνάρας παρέδωσε στον νέο υπουργό είναι «άσχετοι» με την ελληνική πραγματικότητα και πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν.
Επικοινώνησα με τον κ. Σταμάτη και μετέφερα την αγανάκτηση των κατοίκων της περιφέρειας, που έγιναν ξαφνικά πλούσιοι και καλούνται να πληρώσουν φόρους για εικονικές περιουσίες.
Προ μηνών είχατε δηλώσει ότι στις 30 Ιουνίου το μνημόνιο τελειώνει. Μάλιστα, είχατε στήσει και ένα γλέντι με κλαρίνα, όπου φέρεται να είπατε ότι «σήμερα σκίζω το μνημόνιο». Πιστεύετε ότι η Ελλάδα ξεμπέρδεψε από την τρόικα και δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο;
Τους τίτλους στα ρεπορτάζ τους βάζουν οι δημοσιογράφοι, εγώ ποτέ δεν χρησιμοποίησα τέτοια φρασεολογία, αλλά είναι κοινή πεποίθηση ότι η οικονομία σταθεροποιήθηκε και βγαίνουμε από την κρίση. Πρέπει να απαλλαχθούμε από την «προσβλητική» επιτήρηση της τρόικας, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει, διότι το πολιτικό σύστημα της χώρας (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) είναι επιρρεπές σε λανθασμένες επιλογές.
Μπορώ να πω με πλήρη επίγνωση ότι η πολυποίκιλη κρίση δεν μας έχει ωριμάσει αρκετά, για να απαλλαχθούμε από τον κακό μας εαυτό του πελατειακού κράτους.
Τον τελευταίο καιρό είδαμε κυβερνητικά στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή να απαλλάσσονται από τη Δικαιοσύνη για τη συμμετοχή τους στα δήθεν σκάνδαλα της πενταετίας 2004-2009. Ηρθε, πιστεύετε, η ώρα η ΝΔ να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για μία και μόνο εξεταστική για το έλλειμμα του 2009 και το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο;
Πρέπει να παραδειγματιστούμε από το «φιάσκο» της σκανδαλολογίας που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια και να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Η ιστορία θα δείξει τις ευθύνες των πολιτικών που πήραν τις κρίσιμες αποφάσεις για να μπει η χώρα στο επαχθέστατο μνημόνιο, δεν χρειάζεται εξεταστική. Τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας τεράστιας προσπάθειας για την «επιβίωση» του έθνους μας.
Επιβίωση όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική και πολιτιστική. Μετά το μνημόνιο θα είμαστε ένας «άλλος» λαός, πιστεύω πιο ώριμος και αποφασιστικός.
Οι εκλογές βρίσκονται κοντά; Μπορεί η κυβέρνηση να υπερβεί τον «κάβο» της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Δεν χρειάζονται εκλογές, τώρα που είμαστε στην τελική διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους και ουσιαστικά του μέλλοντος της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει την αποστολή που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός τον Ιούνιο του 2012 και να παρουσιάσει το τελικό αποτέλεσμα πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου. Οι βουλευτές θα κληθούν να επιλέξουν με αίσθημα ευθύνης τον Πρόεδρο και θα αναλάβουν την ευθύνη για την πορεία της χώρας.
Οταν το 2010 ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν τα Τρίκαλα για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά σας για τη δημαρχία της πόλης, είχε πει ότι «η ΝΔ είναι υπερήφανη για τον Ταμήλο». Στον πρόσφατο ανασχηματισμό δεν είδαμε να σας αξιοποιεί σε κάποιο κυβερνητικό πόστο. Αισθάνεστε κάποια πικρία γι’ αυτό;
Οταν ήμουν δήμαρχος, επέλεγα τους αντιδημάρχους με κριτήριο την ανάγκη να αντιμετωπίσω με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα. Το ίδιο κάνει και ο πρωθυπουργός σε κάθε ανασχηματισμό. Δεν νιώθω πικρία που δεν μετέχω τώρα στην κυβέρνηση, και ο πρόεδρος γνωρίζει ότι είμαι στη διάθεσή του.
Είστε της άποψης ότι η ΝΔ πρέπει να απευθύνει προσκλητήριο συστράτευσης προς όλα εκείνα τα στελέχη της που την περίοδο της κρίσης διαγράφτηκαν ή έφυγαν από το κόμμα; Αν ναι, πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Η έξοδος από την κρίση δίνει τη δυνατότητα επανεξέτασης των πραγμάτων σε νέα βάση. Αυτοί που αποστασιοποιήθηκαν σε διάφορες φάσεις από τη ΝΔ, είτε ιδρύοντας κόμματα και κινήσεις, είτε επειδή εντάχθηκαν σε άλλα κόμματα, πρέπει να κάνουν αυτοκριτική και να παραδεχθούν την πραγματικότητα.
Η Νέα Δημοκρατία, παρά τον λυσσαλέο πόλεμο που δέχθηκε, κατάφερε να «σώσει» τη χώρα. Για την επόμενη φάση της πολυπόθητης ανάπτυξης, κρίνεται το οικονομικό μοντέλο που θα επιλεγεί ως όχημα, και εμείς προτείνουμε την «ελεύθερη οικονομία με κοινωνικό πρόσωπο» ως επιλογή. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον «κρατικό καπιταλισμό» ως επιλογή και μοντέλο, ουσιαστικά τη συνέχιση του «πελατειακού-κομματικού κράτους».
Οσοι πολίτες και πολιτικοί πιστεύουν στην ανάπτυξη με όχημα την ελεύθερη οικονομία είναι ευπρόσδεκτοι να ενταχθούν πλήρως ή συνεργαζόμενοι στο προσκλητήριο αυτό και να συγκροτήσουμε μια πλατιά συμμαχία για την Ελλάδα της ευημερίας και της προόδου.
paraskhnio.gr