Ρύθμιση – πρόκληση για τους πολίτες...
Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του διεφθαρμένου και φαύλου πολιτικού συστήματος που θέλει να διαιωνίσει ένα σάπιο καθεστώς προνομίων , αλλά και να διαμορφώσει για τον εαυτό του ένα ...δίχτυ προκλητικής προστασίας είναι το περιβόητο νομοσχέδιο για...
το πολιτικό χρήμα που κατατέθηκε στη Βουλή από τα αρμόδια υπουργεία, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα».
Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο ώστε ισχυρά λόμπι και μεμονωμένοι παράγοντες να εξαγοράζουν κόμματα και πολιτικούς και μάλιστα… αφορολόγητα αφού οι ιδιωτικές δωρεές δεν θα υπόκεινται σε καμία φορολόγηση σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε οποιαδήποτε συναλλαγή ακόμη και για τις δωρεές προς τα τέκνα.
Καταργεί επίσης τα ανώνυμα κουπόνια ενίσχυσης των κομμάτων, υποχρεώνοντας την αναγραφή του ονόματος του δωρητή και εκθέτοντάς τον στη κοινή θέα.
Και για να δέσει το γλυκό οι εμπνευστές του απίστευτου νομοθετικού εκτρώματος θεσμοθετούν απαγόρευση για τη δημοσίευση καταγγελιών κατά πολιτικών στη διάρκεια προεκλογικών περιόδων.
Αφορολόγητη εξαγορά
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι πιο σύμφορο για όσους έχουν χρήματα να τα δώσουν στα κόμματα παρά στα παιδιά τους! Ουσιαστικά διαμορφώνεται ένας φορολογικός παράδεισος για τα κόμματα, τους βουλευτές και τους πολιτικούς τους φίλους, μία πρωτόγνωρη αφορολόγητη ζώνη για τη πολιτική τάξη της χώρας.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα φυσικά πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτούν κόμματα και βουλευτές θα απολαμβάνουν πλήρη έκπτωση όλου του χορηγούμενου ποσού από το φορολογητέο εισόδημά τους όταν ο μέσος Έλληνας φορολογείται ακόμα και για τη δωρεά που κάνει στο παιδί του ή την παραμικρή οικονομική του δραστηριότητα.
Κουπόνια με ονοματεπώνυμο
Στις αμφιλεγόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται εκείνη που έχει συζητηθεί στο παρελθόν έντονα και προβλέπει ότι καταργούνται τα ανώνυμα κουπόνια που διατίθενται από τα κόμματα για την ενίσχυσή τους από απλούς πολίτες και καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή του ονοματεπώνυμου και ΑΦΜ ή του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή-χρηματοδότη.
Διακοπή δανείων κατόπιν εορτής
Αφού τα παραδοσιακά-μεγάλα κυρίως-κόμματα αλλά και μικρότερα άρμεξαν για τα καλά τις τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια σπεύδουν τώρα υποκριτικά να υιοθετήσουν κανόνες και να θέσουν όρια στον τραπεζικό δανεισμό τους. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι απαγορεύεται η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες προς δικαιούχους κρατικής χρηματοδότησης πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους. Με τη διάταξη επιδιώκεται να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του σημερινού άκρατου δανεισμού των κομμάτων με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση. Το επιβαρυντικό στοιχείο της υπάρχουσας κατάστασης είναι ότι τα κεφάλαια για την αποπληρωμή αυτών των δανείων δεν είναι υπαρκτά, αλλά πιθανολογούμενα, με βάση τις επόμενες κρατικές χρηματοδοτήσεις στις οποίες προσβλέπουν.
Απαγόρευση καταγγελιών
Το νομοσχέδιο εισάγει και την απαγόρευση καταγγελιών κατά την προεκλογική περίοδο. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η παρουσίαση δια των ραδιοφώνων και των τηλεοπτικών σταθμών του περιεχομένου των καταγγελιών που δεν αφορούν στην προεκλογική δραστηριότητα κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων κατά της διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επισύροντας κυρώσεις για τους παραβάτες».
Στόχος, λέει, της διάταξης είναι να προφυλαχθεί το εκλογικό σώμα από κακόβουλες προθέσεις. Ωστόσο, η γενική διατύπωση ενδεχομένως να μετατρέψει τη διάταξη σε όπλο κατά της ελευθεροτυπίας.