11 Σεπ 2014

Βγαίνουν οι σκελετοί: Όταν η κυβέρνηση Καραμανλή ψώνιζε ακίνητα στο Μανχάταν




Βγαίνουν οι σκελετοί: Όταν η Ελλάδα αγόρασε ακίνητο 1.000 τ.μ. στο Μανχάταν για το γραφείο Τύπου του ΕΟΤΗ Ελλάδα πουλάει τα ασημικά της ή καλύτερα πετάει τους... σκελετούς από τις αποθήκες. Ένα απο τα ακριβότερα ακίνητα που κατέχει το δημόσιο στο εξωτερικό βγαίνει στο σφυρί έναντι εννέα εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για ένα ...
όροφο γραφείων στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, κοντά στο κτίριο του ΟΗΕ, που αγοράστηκε το 2007 για να στεγαστεί το γραφείο Τύπου του ΕΟΤ.
Αφήνοντας προσωρινά, το θέμα της πώλησης καλό είναι να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή. Το 2007, υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ήταν η Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Τότε αποφασίστηκε να αποκτήσει η χώρα μας στη Νέα Υόρκη ένα ιδιόκτητο οίκημα για να στεγαστούν τα γραφεία του ΕΟΤ στην πόλη.
Το πρώτο βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι εάν τα χρειαζόταν. Αν δηλαδή έπρεπε να εκταμιευθούν εκείνη την εποχή που η Ελλάδα ήδη βρισκόταν υπό τη στενή παρακολούθηση των Βρυξελλών για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αρκετά εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουμε ως χώρα γραφεία του ΕΟΤ συνολικού εμβαδού 959,67 τετραγωνικών μέτρων.
Το δεύτερο ερώτημα ακολουθεί, αβίαστα είναι το γιατί η Ελλάδα χρειαζόταν 959,67 τετραγωνικά μέτρα για να στεγάσει το γραφείο του ΕΟΤ.
Θα πείτε, μα πρόκειται για ένα σούπερ κτίριο που ανέβαζε το prestige της χώρας, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της μεγαλούπολης, πολύ κοντά στο κτίριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Πράγματι, το κτίριο βρίσκεται στο Μανχάταν μεταξύ της 1ης και της 2ης Λεωφόρου, στο νούμερο 305 των 47 Δρόμων. Εμείς, ως Ελλάδα, αγοράσαμε στις 23 Φεβρουαρίου του 2007 τον δεύτερο όροφο.
Μήπως τελικά ήταν μια ευκαιρία που άξιζε τα χρήματά της; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν τα 6.361.831 δολάρια που πλήρωσε η Ελλάδα ήταν πολλά η λίγα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τα είχε. Το άλλο σίγουρο είναι ότι οκτώ μήνες νωρίτερα, στις 14 Ιουνίου του 2006, η κυβέρνηση του Καζακστάν αγόρασε στο ίδιο κτίριο από τον ίδιο πωλητή -την Stahl 3 Dag LLC- ένα διαμέρισμα ίσης έκτασης για ένα εκατομμύριο δολάρια λιγότερο, για 5.393.595. Δηλαδή εμείς αγοράσαμε με 6.629,18 δολάρια το τετραγωνικό και το Καζακστάν με 5.620,26 δολάρια το τετραγωνικό και μάλιστα για να στεγάσει ολόκληρη πρεσβεία.
Μα θα πείτε, τώρα θα το πουλήσουμε και θα κερδίσουμε κι όλας. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει ως τιμή εκκίνησης για την πώληση του ακινήτου το ποσό των 9 εκατομμυρίων δολαρίων. Μπορεί θεωρητικά να κερδίζουμε αλλά είναι προφανές ότι αγορές σαν και τη συγκεκριμένη βοήθησαν το ελληνικό χρέος να μεγαλώσει με όλες τις συνεπακόλουθες τραγικές συνέπειες που παρέλκει να εξετάσουμε.