11 Σεπ 2014

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ. ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Πάμε στη κόλαση! Δεν θα γίνει η συνάντηση για το ελληνικό χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει με το ελληνικό πρόγραμμα και μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ...
William Murray-photo ο οποίος υποστήριξε ότι δεν προγραμματίστηκε καμία συνάντηση για το ελληνικό χρέος στην Ουάσιγκτον, τον ερχόμενο Νοέμβριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα και απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες ότι θα γίνει σύνοδος τον Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος, ο κ. Murray δήλωσε ότι «δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει συνάντηση το Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος».

Σε ερώτηση αν το ΔΝΤ έχει ζητήσει να γίνει η σύσκεψη για το θέμα του χρέους, είπε ότι δεν γνωρίζει.

Όσον αφορά την επικείμενη αποστολή της τρόικας, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, ο Murray τόνισε ότι θα γίνει αργότερα, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αν στο κλιμάκιο του ΔΝΤ συμμετέχει και ο Πολ Τόμσεν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε επίσης ότι η συνέχιση, ή όχι, ύπαρξης της τρόικας, όταν θα ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση των Ευρωπαίων με την Ελλάδα στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, είναι απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων, υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορώ να σας πω σχετικά με την τρόικα. Το Ταμείο έχει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 2016. Επικεντρωνόμαστε στην εργασία που έχουμε να κάνουμε ανεξάρτητα από τη δομή και τη μορφή που θα έχει η τρόικα. Αυτό είναι κάτι που αφορά τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς».

Για τα σχέδια και τη στρατηγική του ΔΝΤ και αν συμπεριλαμβάνεται σ΄αυτά και το «κούρεμα» για το χρέος, ο κ. Μάρεϊ επανέλαβε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους για τη «διασφάλιση της βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, για να δοθεί οποιαδήποτε πρόσθετη ελάφρυνση χρειαστεί, ώστε το χρέος να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, με τον όρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υλοποίει τις δεσμεύσεις του προγράμματος, όπως είπε.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα ζήτημα που συζητείται σε κάθε αξιολόγηση και ότι θα συζητηθεί και στην επικείμενη αξιολόγηση.

Επίσης, όταν ο κ. Μάρεϊ ρωτήθηκε για τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων περί «πιθανότητας δημοσιονομικού κενού» στο ελληνικό πρόγραμμα δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΔΝΤ για διασφάλιση της δυνατότητας «πλήρους χρηματοδότησης» του ελληνικού προγράμματος".

Το ζήτημα ήρθε στη δημοσιότητα μετά από φήμες ότι σύσκεψη υψηλού επιπέδου στην οποία θα πάρουν μέρος οι δανειστές της χώρας μας θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη συνάντηση θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, αλλά αναμένεται οι συμμετέχοντες να εστιάσουν στο χρέος, ενώ θα έχουν προηγηθεί συναντήσεις σε ανώτερο επίπεδο στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα λάβει χώρα από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, πηγές του ΥΠΟΙΚ που κλήθηκαν την ίδια ημέρα να τοποθετηθούν είχαν αναφέρει ότι «δεν τέθηκε στο Παρίσι θέμα ραντεβού στο ΔΝΤ για το χρέος». Η ελληνική πλευρά δεν είχε λάβει πρόσκληση, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται και το «ραντεβού» από την πληροφόρηση που έχει φτάσει στην Αθήνα.
Για το ίδιο θέμα ο Μιχάλης Ιγνατίου θα γράψει στην ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον>
 Δύο σημαντικές ειδήσεις για την Ελλάδα «αναδείχθηκαν» σήμερα από την ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου:
Πρώτον, ότι ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση για το ελληνικό χρέος, όπως είχε ζητήσει το Ταμείο από τους υπόλοιπους δανειστές, και
Δεύτερον ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει μόνο του μετά την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, όταν και ολοκληρώνεται η δανειακή σύμβαση των Ευρωπαίων με την Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Γουίλιαμ Μέρι, απαντώντας σε απανωτές ερωτήσεις του «Mega» και άλλων ΜΜΕ ειδικά για το διαφαινόμενο «τέλος» της Τρόϊκα, λόγω του ότι η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με το ΔΝΤ συνεχίζεται μέχρι τον Ιούνιο του 2016, είπε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν επηρεάζει το Ταμείο. Τόνισε συγκεκριμένα τα εξής:
«Δεν μπορώ να σας διαφωτίσω σχετικά με την τρόικα. Το Ταμείο έχει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα έως τις αρχές του 2016. Επικεντρωνόμαστε στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε ανεξάρτητα από τη δομή και τη μορφή που θα έχει η τρόικα. Αυτό είναι κάτι που αφορά τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολιτικούς».
Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, η απάντηση του κ. Μέρι δείχνει ότι το Ταμείο δεν «καίγεται» να συνεχίσει να είναι μέλος του μηχανισμού που επιβλήθηκε τον Απρίλιο του 2010 όταν προέκυψε το ελληνικό πρόβλημα χρέους.
Αναφορικά με την πρόταση για συνάντηση στην Ουάσιγκτον, που αποκάλυψε το «Mega», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί.
«Δεν υπάρχει συνάντηση το Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος», τόνισε και όταν ρωτήθηκε εάν το ΔΝΤ ζήτησε την πραγματοποίηση συνόδου για το ελληνικό χρέος, απάντησε: «Δεν το γνωρίζω».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι Ευρωπαίοι απέρριψαν κάθε συζήτηση για πραγματοποίηση ειδικής συνάντησης για το «ελληνικό πρόβλημα», και δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκαναν, παρά το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις γίνονται, όχι με τον τρόπο που θα προτιμούσε το Ταμείο. Η προηγούμενη φορά ήταν όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το αίτημα της Αθήνας, για την πραγματοποίηση της συνάντησης των Παρισίων, την οποία αρχικά οι Ευρωπαίοι απέρριψαν, και στη συνέχεια αποδέχθηκαν μετά από επιμονή του Ταμείου. Η ενημερωμένη πηγή είπε στο «Mega» ότι το ΔΝΤ επιχείρησε τον Αύγουστο να θέσει στην ατζέντα της συνάντησης, στη γαλλική πρωτεύουσα, τη συζήτηση του χρέους, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό.
Είμαστε επίσης σε θέση να γνωρίζουμε ότι η επίσημη Αθήνα κατέστησε γνωστή τη θέση της στο Ταμείο ότι δεν επιθυμούσε συνάντηση για το χρέος χωρίς τη συμμετοχή της. Σύμφωνα με την πηγή «η αρχική ιδέα ήταν να τα «βρουν» πρώτα μεταξύ τους οι δανειστές και μετά να εμπλέξουν την ελληνική κυβέρνηση».
Ρωτήσαμε τον κ. Μέρι για την στρατηγική του ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό χρέος και εάν στις επιλογές του Ταμείου είναι και το «κούρεμα». Απάντησε πως «υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους που προβλέπει ότι θα παράσχουν οποιαδήποτε πρόσθετη ελάφρυνση απαιτηθεί για να επανέλθει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Πρόγραμμα».
Επανέλαβε ότι «η βιωσιμότητα του χρέους ελέγχεται σε κάθε αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος», και είπε ότι θα εξετασθεί ξανά στην επόμενη επιθεώρηση που θα αρχίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Μέρι δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων στην Ελλάδα ούτε αν θα συμμετέχει στην Αποστολή του ΔΝΤ και ο Πόλ Τόμσεν, ο οποίος την τελευταία στιγμή –λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία- δεν συμμετείχε ούτε στη συνάντηση των Παρισίων.
Σε άλλο ερώτημα, για την πιθανή ύπαρξη δημοσιονομικού κενού τα επόμενα δύο χρόνια, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι Ευρωπαίοι, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Ταμείο επιθυμεί να διασφαλιστεί ότι θα χρηματοδοτηθεί πλήρως το Ελληνικό Πρόγραμμα.
 http://kourdistoportocali.com/post/37928/pame