21 Οκτ 2014

Συνέλαβαν και αποκάλυψαν την ταυτότητα του παγκόσμιου θρύλου του γκράφιτι, Μπάνκσι



syllipsi-bansky-570Υστερα από αναζήτηση και καταδίωξη ετών ο θρυλικός Μπάνκσι, ο «αόρατος» καλλιτέχνης του δρόμου δεν είναι πια… ανώνυμος.
Ο μυστηριώδης Βρετανός, που ανήγαγε το
γκράφιτι σε τέχνη φτάνοντας να είναι ακόμα και υποψήφιος για Όσκαρ μέσω αυτής, συνελήφθη τα ξημερώματα από τη μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου. Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια από τότε που ξεκίνησε τη δράση του ώστε να αποκαλυφθούν τόσο η ταυτότητα, όσο και η όψη του και να αποδειχθεί ότι δεν είναι το πρόσωπο στο οποίο είχαν καταλήξει τον τελευταίο καιρό οι αρχές.
Μετά τη σύλληψή του από τις αρχές ο "Μπάνκσι" δεν είναι πια ανώνυμος
Μετά τη σύλληψή του από τις αρχές ο "Μπάνκσι" δεν είναι πια ανώνυμος
Το πραγματικό όνομα του είναι Πολ Χόρνερ και γεννήθηκε το 1979 στο Λίβερπουλ, στοιχεία που – όπως και τη φωτογραφία του – έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία προς απογοήτευση των εκατομμυρίων θαυμαστών του. Ο Μπάνκσι συνελήφθη με τις κατηγορίες του βανδαλισμού, της συνομωσίας, του εκβιασμού και της πλαστογραφίας, ενώ χρειάστηκε 24ωρη επιχείρηση της αστυνομικής ομάδας αντί-γκράφιτι ώστε να εντοπιστεί ένα από τα στούντιο τέχνης του καταζητούμενου, στο Γουότφορντ, της ευρύτερης περιφέρειας του Λονδίνου.
Φυσικά μόνο για εγκληματία δεν πρόκειται, αλλά με την απροκάλυπτη πολιτική άποψη που περνούσε μέσα από τα έργα του μπήκε στο μάτι πολλών και δη των αρχών, που από κάποια στιγμή και έπειτα θεωρούσε και θέμα «τιμής» τη σύλληψή του. Ο Μπάνκσι στρεφόταν με τα σχέδια του εναντίον του καπιταλισμού, του καταναλωτισμού, του ρατσισμού και του συγκεντρωτισμού, συνιστώντας την πιο ανατρεπτική περσόνα της street art, έναν αντάρτη του δρόμου και της τέχνης.

«Λένε ότι το γκράφιτι τρομάζει τους ανθρώπους και αποτελεί δείγμα κοινωνικής παρακμής. Είναι ψέμα. Πρόκειται για μια μορφή τέχνης που κρύβει κινδύνους μόνο για τους πολιτικούς, τα στελέχη των διαφημιστικών και τους γκραφιτάδες» έχει δηλώσει ο ίδιος, ο οποίος σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του εμφανιζόταν με κουκούλα.
H βάση του ήταν το Λονδίνο, αλλά ταξίδευε ινκόγκνιτο σε όλο τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες μέχρι το Ισραήλ. Πέρα από το γκράφιτι, έχει εκδώσει βιβλία και έχει εκθέσει έργα του σε γκαλερί της Νέας Υόρκης, ένα εκ των οποίων έχει αποκτήσει η Αντζελίνα Τζολί. Δεν αρκέστηκε όμως στη δράση με τα στένσιλ εργαλεία και τις μπογιές, καθώς το 2010 γύρισε ο ίδιος την ταινία «Exit Through the Gift Shop», με πρωταγωνιστές τους μεγαλύτερους street artists του κόσμου. Το φιλμ, στο οποίο εμφανιζόταν και ο ίδιος, πάντα υπό την… αφάνεια της κουκούλας, διεκδίκησε το Όσκαρ ντοκιμαντέρ εκείνη την κινηματογραφική χρονιά.http://www.koolnews.gr