27 Οκτ 2014

Βόμβα στις νέες συντάξεις!

Νέες επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα εξακολουθεί να απαιτεί από την κυβέρνηση η τρόικα, με «πρώτο βιολί» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που ζητάει ...
να αυξηθεί το όριο για τη χορήγηση κατώτατης σύνταξης από τα 15 στα 20 χρόνια ασφάλισης.

Οπως ανέφερε η «δημοκρατία» από τις 15 Οκτωβρίου, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό όχι μόνο δεν βγήκαν από την ατζέντα των δανειστών μας αλλά ούτε η ελληνική πλευρά τις έχει αποκλείσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει: «Ολοι θέλουμε βιώσιμο ασφαλιστικό, χωρίς εσωτερικές αδικίες. Αυτό θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε».

H αξιολόγηση

Η τρόικα γνωρίζει καλά ότι η Αθήνα επείγεται να ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι αποφάσεις για το πρόγραμμα προληπτικής στήριξης της χώρας και την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Ετσι, η τριμερής εμφανίζεται αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί αυτή την αδυναμία της ελληνικής πλευράς και να πιέσει για να υλοποιηθούν όλα τα μνημονιακά ορόσημα, που σχετίζονται με το ασφαλιστικό - εργασιακά.

Αυτά είναι:
1. Ασφαλιστικό: Η τρόικα κάνει λόγο για «στρεβλώσεις» που πρέπει να αρθούν σταδιακά, γιατί λειτουργούν ως κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι τεχνοκράτες της θεωρούν ότι η θεμελίωση συνταξιοδότησης και η απονομή «σχετικά υψηλής» κατώτατης σύνταξης (συνυπολογίζοντας το ΕΚΑΣ) με 15 χρόνια ασφάλισης αποτελεί πρόβλημα και ζητούν να αυξηθεί ο αριθμός των ενσήμων για την καταβολή της. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει προτείνει να αυξηθούν τα χρόνια ασφάλισης κατά πέντε, ώστε το όριο να διαμορφωθεί στα 20 έτη. Η απαίτηση αυτή θίγει, μεταξύ άλλων, τις αναπηρικές συντάξεις και συντάξεις που χορηγούνται με τη χρήση βαρέων και ανθυγιεινών! Η κυβέρνηση ήλπιζε να αποφύγει τέτοιες οδυνηρές παρεμβάσεις, καθώς επίσης αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά είναι σαφές ότι όλα βρίσκονται στο τραπέζι. «Αγκάθι» αποτελούν και οι ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων, που βάσει Μνημονίου πρέπει να γίνουν έως τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ελληνική πλευρά με επιστολή προς την τρόικα ζήτησε να μη συμπεριληφθεί στον τρέχοντα έλεγχο η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα είναι βιώσιμο ως το 2060.

2. Εργασιακά: Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με έμφαση στην καθιέρωση του «λοκ άουτ» (ανταπεργία) και την τροποποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για απεργίες εξακολουθούν να είναι τα δύο βασικά ζητούμενα της τρόικας. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητάει ομαδικές απολύσεις διά νόμου, αντί με υπουργική απόφαση.
 http://www.dimokratianews.gr