5 Οκτ 2014
Σοκ: δικηγοροι, εφοριακοί και τραπεζικοί υπάλληλοι στο σκαμνί για το «παραδικαστικό»
Δικηγόροι, εφοριακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι και επιχειρηματίες φέρονται να εμπλέκονται στο «παραδικαστικό» κύκλωμα και αναμένεται να δικαστούν στις 17 Νοέμβρη 2014 στο...
Γ΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Η υπόθεση, την οποία ανέδειξε το directnews.gr διαχωρίστηκε από το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο2» και τη «μαφία των ακινήτων», παρότι θεωρείται παρακλάδι τους, καθώς αφορά σε αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Πιο συγκεκριμένα, οι 23 κατηγορούμενοι θα αντιμετωπίσουν ,κατά περίπτωση, κατηγορίες για δωροδοκίες, δωροληψίες, παραβάσεις καθήκοντος, πλαστογραφίες, διατάραξη κοινής ειρήνης, διατάραξη συνεδριάσεων κ.α.
Ανάμεσα στα ονόματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, ξεχωρίζουν αυτό του Γ.Α.- δικηγόρου του Σ. Γεωργιτσογιαννάκου, της Ι.Κ.- δικαστικής γραμματέως Πρωτοδικείου Αθηνών, της Φ.Β.- δικηγόρου Πειραιώς, του Α.Π- δικηγόρου Αθηνών και του Π.Ε. ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία τηλεφωνούσε στο Εφετείο και προειδοποιούσε για βόμβες, με σκοπό την αναβολή κάποιας δίκης
Η δράση του «παραδικαστικού»
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Ιάκωβος Γιοσάκης και Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος (σε βάρος τους εκκρεμεί άλλη ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση) ζητούσαν και έπαιρναν από 25.000 έως 70.000 ευρώ από άτομα που είχαν εκκρεμείς ποινικές και αστικές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη προκειμένου – όπως ψευδώς έλεγαν – να δωροδοκήσουν δικαστές.
Ο Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, ο οποίος θεωρείται ως εγκέφαλος του κυκλώματος και είναι ήδη κρατούμενος των φυλακών, κατηγορείται ότι δωροδοκούσε υπάλληλο του Πρωτοδικείου της Αθήνας, προκειμένου να έχει πληροφορίες για δικαστές που θα μετείχαν σε συγκεκριμένες υποθέσεις.
Ο ίδιος φέρεται να είχε συνεργασία με εφοριακούς και υπαλλήλους τραπεζών για να έχει στη διάθεσή του πληροφορίες κατά παράβαση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, ενώ μαζί με δικηγόρους πλαστογραφούσε και διάφορα έγγραφα τα οποία στη συνέχεια εμφάνιζε σε δίκες.
Ακόμα, ο 54χρονος πολιτικός μηχανικός κατηγορείται ότι έπειθε συνεργάτες του να εμφανίζονται ως μέλη της οργάνωσης «Φρουροί της Δικαιοσύνης» και να τηλεφωνούν για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στα δικαστικά κτήρια, έτσι ώστε να αναβάλλονται υποθέσεις για τις οποίες ενδιαφερόταν και θεωρούσε ότι η σύνθεση του Δικαστηρίου δεν ήταν «ευνοϊκή».
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί την ίδια στιγμή σε δικαστικούς κύκλους το γεγονός ότι ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίας βρίσκεται και μία Εφετης, σύζυγος δικαστή της Θεσσαλονίκης, της οποίας το όνομα αναφερόταν στις συνομιλίες που είχε εντοπίσει ο κοριός της ΕΥΠ. Στις συνομιλίες αυτές, ο φερόμενος εγκέφαλος, Γεωργιτσογιαννάκος και ο Γιοσάκης εμφάνιζαν ως «γνωστή» του την Εφέτη για να πάρουν 70.000 από ιερέα που δικαζόταν σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση κλοπής και εμπορίας εικόνων μεγάλης θρησκευτικής αξίας. Ωστόσο η Εφέτης δεν κλήθηκε ούτε στο προανακριτικό στάδιο της έρευνας, ούτε στην κύρια ανάκριση για να εξεταστεί ως ύποπτη παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της δίκης ήταν ευνοϊκό για τον κατηγορούμενο επειδή δεν αποδείχτηκε ότι τελικός αποδέκτης των χρημάτων ήταν, πράγματι, η εν λόγω δικαστική λειτουργός.
http://www.ereportaz.gr/?p=227735