21 Δεκ 2014

Νέα δημοσκόπηση για τον ΕΤτΚ


Προβάδισμα στο «φόβο» έχει ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τη στρατηγική της «ανατροπής» και των παροχών πολλών δισ. ευρώ που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη. Οπως προκύπτει από τη  δημοσκόπηση ...της Rass που δημοσιεύει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, ούτε ελπίδα ούτε προσδοκία προκαλούν οι θέσεις του στην κοινή γνώμη, η οποία δηλώνει σε μεγάλο ποσοστό φόβο μπροστά στο ενδεχόμενο να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο επόμενος πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί τη θλιβερή αυτή πρωτιά και στο «δίπολο» Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, η έρευνα της Rass καταγράφει την αγωνία που έχουν τέσσερις στους δέκα πολίτες ότι θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις τους στις τράπεζες αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά: Το 48,8% των πολιτών δηλώνει ότι το ενδεχόμενο να είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο επόμενος πρωθυπουργός δημιουργεί φόβο έναντι του 27,7% που απαντά «ελπίδα», ενώ στο ερώτημα αν η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν μεγαλύτερο φόβο για το μέλλον, την Κουμουνδούρου δείχνει το 41,9% και τη Ν.Δ. το 37,2%.


Ο φόβος της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ψηφίζει Ν.Δ. το 42,9% των γαλάζιων ψηφοφόρων έναντι του 53,7% που δηλώνει ότι δίνει την ψήφο του στο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά επειδή τον εμπιστεύεται πραγματικά. Αντίθετα, μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει η απάντηση των ψηφοφόρων του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για ποιο λόγο θα τον ψηφίσουν: Μόλις το 18,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το 5% του συνόλου του εκλογικού σώματος, απαντά επειδή τον εμπιστεύεται πραγματικά, ενώ το συντριπτικό 80,5% δηλώνει «επειδή δεν πάει άλλο με την κυβέρνηση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο, η έρευνα της Rass επιβεβαιώνει ότι η διαφορά με τη Ν.Δ. περιορίζεται: Η ψαλίδα βρίσκεται στο 3,4% (από 5,3% που ήταν στην αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρίας), με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 27,1% και τη Ν.Δ. 23,7%. Τρίτο κόμμα το Ποτάμι με 5,8%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3%, ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,6% και η Χρυσή Αυγή με 4,4%. Οριακά εκτός Βουλής εμφανίζονται οι ΑΝ.ΕΛ. με 2,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται στο 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%. Οι αδιευκρίνιστες ψήφοι κυμαίνονται στο 16,2%, ενώ άλλο κόμμα απαντά το 4,4%.





Στην παράσταση νίκης το κλίμα είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το 77,3% εκτιμά ότι θα ερχόταν πρώτο κόμμα αν είχαμε άμεσα εκλογές, ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί σταθερά την πρωτιά στην καταλληλότητα πρωθυπουργού με ποσοστό 46% έναντι 32,8% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Λίγα 24ωρα πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το 43,6% εκφράζει θετική γνώμη για τον Σταύρο Δήμα και αρνητική το 32,5%, ενώ στην ερώτηση «εάν ήσασταν βουλευτής, θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας;», το 46,4% απαντά υπέρ και το 45,1% κατά.
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως παρά το γεγονός ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την πρωτιά στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για το ποια κυβέρνηση είναι καταλληλότερη να διαχειριστεί τις δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν η κοινωνία και η οικονομία τα επόμενα χρόνια κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους. Είναι ενδεικτικό ότι το 34,8% απαντά «μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» και το 33,5% λέει «μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη Ν.Δ.».










Αποσταθεροποίηση από πρόωρες εκλογές
Την απειλή της αποσταθεροποίησης της οικονομίας δημιουργεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Rass. Την ίδια στιγμή, επανέρχεται το σενάριο της εξόδου της χώρας από το ευρώ, που θεωρείται πιθανό από τους τέσσερις στους δέκα πολίτες.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 56,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα οδηγήσει την οικονομία σε αποσταθεροποίηση, ενώ αντίθετη γνώμη εκφράζει το 41%. 

Το ενδεχόμενο της πρόωρης κάλπης «ξυπνά» παράλληλα την αγωνία απέναντι στο σενάριο της εξόδου της χώρας από το ευρώ. 

Είναι ενδεικτικό ότι το 38,4% της κοινής γνώμης συμφωνεί με την άποψη ότι η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ωστόσο, διαφωνεί με την εκτίμηση αυτή το 58,3% των ερωτηθέντων.
Στο κλίμα αυτό, το 38,5% των πολιτών επιθυμεί την από εδώ και πέρα διαπραγμάτευση του χρέους να την κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα «ψηφίζει» το 36,7%.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥkkatsavou@e-typos.com