12 Ιαν 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ O πατέρας στο ΕΑΜ ο γιος Διοικητής στην Τράπεζα Ελλάδος

Προηγήθηκε ένα τηλεφώνημα στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Σκουλαρίκη, πριν ο νεαρός Γιάννης Στουρνάρας αποφασίσει να επιστρέψει με εντυπωσιακές περγαμηνές- παρά το νεαρό της ηλικίας του- από το Λονδίνο στην Αθήνα.

Ο γιος του κομμουνιστή και γραμματέα του ΕΑΜ Φθιώτιδας (η οικογένειά του κατάγεται από την Γλύφα) ρώτησε τον υπουργό:
-Γιάννη έχουν καεί οι φάκελοι;
O Σκουλαρίκης τον διαβεβαίωσε πως δεν κινδυνεύει να διωχθεί εξαιτίας των οικογενειακών φρονημάτων και έτσι άνοιξαν οι δρόμοι για την επιστροφή του.
Το καλοκαίρι του 1962-γράφει ο Αργύρης Παπαστάθης στο ΒΗΜΑgazino-, ο εξάχρονος Γιάννης Στουρνάρας νόμιζε ότι η μητέρα του, η κυρία Φωτεινή, τους πήγαινε μαζί με τα αδέλφια του για διακοπές στη Μήλο. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν διαφορετικός. Είχαν πάει για να δουν τον πατέρα τους που δούλευε κρυφά ως λογιστής στα ορυχεία Κυριακόπουλου, όπου είχαν καταλύσει πολλοί ΕΑΜίτες.
«Για παπούτσια, ρούχα, ακόμη και για σουβλάκι, ο πατέρας μου πάντα με πήγαινε να τα αγοράσουμε από μαγαζί που το είχαν αριστεροί. Οταν τον ρωτούσα γιατί, μου έλεγε ότι αυτοί το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη»
«Ο πατέρας μου δεν με παρότρυνε ποτέ να εμπλακώ ενεργά με τα πολιτικά. “Πρώτα τα μαθήματά σου και μετά τα υπόλοιπα” μου έλεγε. Ισως γι’ αυτό να μπήκα τόσο αργά στην ΚΝΕ, προς το τέλος του πανεπιστημίου». Παρ’ ότι κυνηγημένος από το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς, ο Θανάσης Στουρνάρας κατάφερε να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του.
Ο Γιάννης Στουρνάρας μεγάλωσε στο Ψυχικό, τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης και μπήκε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1974.
Αθήνα Ιανουάριος 2015. 12 μέρες πριν τις πιο συναρπαστικές εκλογές της μεταπολίτευσης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας από τη θέση πλέον του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος θα εξέδιδε-μόλις λίγες ώρες πριν- την παρακάτω ανακοίνωση μετά από δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας>
Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν σε εκροές καταθέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και παρεμβαίνουν όποτε αυτό είναι αναγκαίο.
Δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην ημερομηνία των εκλογών ως ορόσημο για την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πάγια πολιτική πιστωτικών διευκολύνσεων από το 2010 για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, η οποία δεν επηρεάζεται από πολιτικές εξελίξεις.
Παρότι με τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα έχει προηγηθεί σφοδρή σύγκρουση όταν ο σημερινός Διοικητής ήταν υπουργός Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας σε καμμία περίπτωση δεν δέχεται τούς ισχυρισμούς ότι οι δηλώσεις του ως Διοικητή ευνοούν το ένα ή το άλλο κόμμα.
-Κανείς δεν θα μου στερήσει το δικαίωμα να εκφράζω την άποψή μου δημόσια όταν το κρίνω σκόπιμο...,
υποστηρίζει στούς συνομιλητές του με αφορμή τις γνωστές δηλώσεις του στην εκδήλωση για τον Ζολώτα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης έχει σχεδόν καθημερινή επαφή-όπως μας πληροφορεί ο Βηματοδότης- με τον υπ' αριθμόν 2 του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη τον οποίο όχι μόνο ενημερώνει αλλά και τον καθοδηγεί για τα πρόσωπα-κλειδιά των ευρωπαικών οικονομικών λαβυρίνθων.
Στο ΣΥΡΙΖΑ "ενεδρεύει" ένας ακόμη παλαιός γνώριμος του Γιάννη Στουρνάρα από τα Χρόνια της Οξφόρδης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο σκιώδης υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει οτι οι ιδεολογικές διαφωνίες του με τον Στουρνάρα κρατούν εδώ και δεκαετίες: «Δεν μου είναι σήμερα δύσκολο να βρίσκομαι σε διαφορετικό στρατόπεδο από τον Γιάννη, γιατί αυτό συνέβαινε από τότε. Παρ’ ότι με έλεγαν δεξιούλη, εγώ ήμουν με τα λεγόμενα ετερόδοξα οικονομικά, ενώ εκείνος ήταν πιο mainstream».
Ποια είναι, όμως, η βασική ιδεολογική διαφορά που χωρίζει τις θέσεις του Στουρνάρα από αυτές του Τσακαλώτου; αναρωτιέται στο ρεπορτάζ του ο Αργύρης Παπαστάθης
«Ο Γιάννης έχει πολύ μεγάλη πίστη ότι ο ιδιωτικός τομέας από μόνος του και απελευθερωμένος από το κράτος θα δώσει την απάντηση. Αυτός είναι ο πυρήνας της οποιασδήποτε δεξιάς άποψης σε αυτή την κρίση και δυστυχώς την πρεσβεύει ο Στουρνάρας» λέει ο Τσακαλώτος.
«Είμαι εραστής του σκανδιναβικού μοντέλου» απαντά ο Στουρνάρας. «Θέλουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, που θα διασφαλίζει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, θα είναι αμείλικτος επόπτης και ελεγκτής, αλλά δεν θα είναι επιχειρηματίας. Το κράτος θα χαράσσει στρατηγική και θα εντάσσει τις αγορές στις δικές του μακροχρόνιες επιδιώξεις. Αυτό θέλει σοβαρότητα, σοβαρούς υπουργούς, μορφωμένους ανθρώπους»
Ο σημερινός επικεφαλής της Alpha Bank Bασίλης Ράπανος (ο Ράπανος πέρασε τέσσερα χρόνια στις φυλακές και υπήρξε από τους σκληρότερα βασανισθέντες στα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών) θα πει στο ίδιο ρεπορτάζ για τον Γιάννη Στουρνάρα όταν ο σημερινός Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος ανέλαβε τα καθήκοντα του υπ. Οικονομικών.
«Ο Γιάννης δεν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα ή του πολιτικού συστήματος, ούτε προέρχεται από παρέες κολεγίου. Δεν είχε κανάλια για να ανεβεί, γι’ αυτό η εξέλιξή του έχει τόση σημασία, γιατί απαιτούσε δέκα φορές μεγαλύτερη προσπάθεια»