2 Μαρ 2015

Η Τουρκία κάνει πεδίο βολής το Αιγαίο

pediovolisΗ τουρκική κυβέρνηση με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε χθες δεσμεύει μέχρι το τέλος του χρόνου μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων
και ως πεδίο βολής, καθώς θέλουν να πραγματοποιήσουν την άσκηση με πραγματικά πυρά,παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
H ελληνική πλευρά έχει κάνει διαβήματα προς το ΝΑΤΟ,τον ΟΗΕ,την Ε.Ε και τον ICAO και έχει εκδόσει ΝΟΤΑΜ με το οποίο δεν αποδέχεται το ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας και ζητά την ακύρωση της άσκησης.Σημειώνεται πως εάν η Τουρκία επιμείνει στην πραγματοποίηση της άσκησης οποιοδήποτε ατύχημα θα βαρύνει την Άγκυρα και το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης. Επιπλέον η ελληνική πλευρά τονίζει πως η πρακτική της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει ένα μέρος της Λήμνου ως πεδίο βολών έχει το ρίσκο να θεωρηθεί αιτία πολέμου.
Απο την άλλη πλευρά ο τουρκικός τύπος αναφέρεται στο συγκεκριμένο γεγονός σχολιάζοντας πως είναι η πρώτη πολιτική και στρατιωτική ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες και παραθέτει τις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Κατ'αρχήν, ένας από τους κύριους λόγους που η ελληνική κυβέρνηση σήμανε κόκκινο συναγερμό,σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα , ήταν πως η άσκηση στο Αιγαίο θα διαρκούσε μεγαλό χρονικό διάστημα, 10 μήνες, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.
Επιπρόσθετα,ο τουρκικός τύπος αναφέρει τα σημεία αντίδρασης της ελληνικής πλευράς όπου τονίζεται ότι η άσκηση αυτή χωρίζει το Αιγαίο σε δύο μέρη. Ακόμη αναμεταδίδεται πως η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το συγκεκριμένο ΝΟΤΑΜ ως καταπάτηση των κανόνων διεθνούς δικαίου αλλά και του ελληνικού FIR.
Τέλος, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα το ΝΑΤΟ παραμένει ουδέτερο και ακόμα δεν έχει πάρει θέση στο αναφερθέν ζήτημα.