27 Απρ 2015

Ο ΥΠΟΙΚ μπορεί να γέμισε το βιογραφικό για την επόμενη θέση του, αλλά η θητεία του κόστισε ακριβά Πληρώνοντας το ναρκισσισμό του Βαρουφάκη



Η τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη στη θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν μία έκπληξη για όλους. Ο ίδιος λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών δήλωνε ότι δεν πρόκειται να πολιτευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο ασκούσε κριτική ότι υπόσχεται παροχές αντί για «αίμα και δάκρυα».

Λέγεται ότι ο Γιάννης Δραγασάκης έπεισε τον Αλ. Τσίπρα να ορίσει τον «Γιάνη» υπουργό Οικονομικών με σκοπό να αναλάβει την καυτή πατάτα των διαπραγματεύσεων. Η επιλογή αυτή ήταν ατυχής. Ο κ. Τσίπρας έκανε το ίδιο λάθος που είχε πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Τοποθέτησε υπουργό Οικονομικών έναν άπειρο πολιτικό, ο οποίος δεν είχε ασκήσει ποτέ του διοίκηση.

Τρεις μήνες μετά όλα δείχνουν ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν θα βρίσκεται για πολύ στην καρέκλα του. Απομονωμένος από τους ομόλογους υπουργούς στην ευρωζώνη, έπεσε θύμα του έμφυτου ναρκισσισμού του, που τόσο εύκολα έθρεψαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τις πρώτες εβδομάδες της θητείας του. Ομως πλέον κάνει ζημιά. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια σύγκλισης με τους Ευρωπαίους, θεωρεί περιττό να δουλέψει στο γραφείο του για να βελτιώσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει απορρίψει η Ε.Ε., δημιουργεί έχθρες όταν ο πρωθυπουργός ρίχνει γέφυρες ακόμη και στη Μέρκελ, σπαταλά χρόνο σε ανούσιες παρουσίες του σε διεθνή συνέδρια, τα οποία μοναδικό αποτέλεσμα έχουν ορισμένες καλές φωτογραφίες τύπου lifestyle. 

Το πρώτο μέλημα του κ. Βαρουφάκη είναι η αυτοεπιβεβαίωσή του και επειδή πρόσφατα είχε επιμείνει στη θέση για «αίμα και δάκρυα» πρέπει το Μαξίμου πριν είναι αργά να προχωρήσει σε μία καταλυτική για τις διαπραγματεύσεις κίνηση. 

Να τον αντικαταστήσει αποκλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις με το Eurogroup εκτός εάν θεωρεί λογικό, μία ημέρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ όπου ειπώθηκε ότι υπήρξε προσέγγιση σε ό,τι αφορά τους στόχους, ο κ. 
Βαρουφάκης να τα κάνει όλα λίμπα στη Ρίγα. 

Τα καμώματα του υπουργού έχουν κόστος. Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις έχει προκαλέσει δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ενώ η οικονομία έχει ξανακυλήσει στην ύφεση. Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάρει μέτρα προκειμένου να ισοσκελίσει τον Προϋπολογισμό και να έρθει σε συμφωνία με την Ε.Ε. Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να γέμισε το βιογραφικό του για την επόμενη θέση του, όμως η θητεία του στο υπ. Οικονομικών θα στοιχίσει ακριβά στους πολίτες. 
http://www.e-typos.com/