23 Απρ 2015

ΤΕΛΟΣ ο έντιμος συμβιβασμός! Τι προτείνει τώρα η κυβέρνηση και τα ΟΧΙ των δανειστών


ÃÅÑÌÁÍÉÁ - ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁË. ÔÓÉÐÑÁ ÌÅ ÔÇÍ ÊÁÃÊÅËÁÑÉÏ Á. ÌÅÑÊÅË / ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ  (ÃÑ. ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI)Αντίμετωπο με τη σκληρή αλήθεια έρχεται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς -όπως όλα δείχνουν- ούτε η πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ θα αλλάξει κάτι…

Γιατί; Διότι πιο πιθανό είναι η Γερμανίδα καγκελάριος να παραπέμψει τον Έλληνα πρωθυπουργό στους Θεσμούς και στο Eurogroup, καθώς οι επαφές της κυβέρνησης από τη μία με την Αμερική και από την άλλη με τη Ρωσία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ευρώπης.Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να έχει ανοίξει μέτωπο με τους πάντες. Ακόμα και με την Αμερική, που παρά τα μηνύματα στήριξης που έχει στείλει κατά καιρούς προς την ελληνική κυβέρνηση, έχει εξοργιστεί με αφορμή την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν όμως πολιτικοί αναλυτές, το πρόβλημα της Αμερικής είναι οι επαφές του Τσίπρα με τον Πούτιν.
Ποιος θα είναι όμως ο ρόλος της Ρωσίας σε αυτή την περίπτωση; Είναι διατεθειμένη να τα βάλει με το Βερολίνο και να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση; Μάλλον όχι, απαντούν οι ίδιοι αναλυτές, ενώ υπενθυμίζουν και τι συνέβη κατά την περίοδο Καραμανλή, όταν οι Ρώσοι αξιοποιώντας τα «όχι» του τότε πρωθυπουργού έπαιξαν ένα παιχνίδι προκειμένου να δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ και η ατλαντική συμμαχία έχει ρωγμές, με μεγάλη ευκολία έκαναν πίσω σε πολλά όταν ο Ομπάμα τα βρήκε μαζί τους στο θέμα της αντιπυραυλικής ζώνης στην Πολωνία…


Πως «μας τελείωσε» ο έντιμος συμβιβαασμός
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση βλέποντας την άκαμπτη στάση των εταίρων έχουν καταλάβει ότι ένας έντιμος συμβιβασμός είναι πλέον όνειρο θερινής νυκτός. Βέβαια πως θα μπορούσε κάποιος να πετύχει έντιμο συμβιβασμό όταν βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο; Όταν οι πιστωτές θέλουν πάση θυσία να γονατίσουν τη νέα κυβέρνηση οδηγώντας τη σε συμβιβασμούς για τους οποίος δεν έχει λάβει λαϊκή εντολή;
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να το έχει καταλάβει, γι” αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επεξεργάζεται ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο μάλιστα αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα. Έτσι, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η Ελλάδα θα προτείνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πάταξη της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και θα δημιουργεί περιβάλλον κατάλληλο για επενδύσεις, ώστε να μειωθεί η ανεργία που γίνεται πλέον ο κεντρικός στόχος.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ζητήσει νέο δάνειο από τους εταίρους για να μην μπει στη διαδικασία της συζήτησης για τρίτο μνημόνιο. Κι αυτό γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως θα ζητηθούν επαχθή μέτρα, που κινούνται στην προηγούμενη λογική και δεν επιτρέπουν στην ελληνική οικονομία να ξεφύγει οριστικά και από την κρίση και να δημιουργήσει συνθήκες αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις νέες διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση θα προτείνει αλλαγές στην εξυπηρέτηση του χρέους, μετάθεση ορισμένων πληρωμών προς δανειστές κατά μερικά χρόνια και άδεια για να μπορέσει να εκδώσει περισσότερα ομόλογα και φυσικά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Επίσης, θα αναλάβει τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα επιχειρήσει να συνδέσει με τη ρήτρα ανάπτυξης, αλλά και για τη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση που βγει εκτός προϋπολογισμού.
Ωστόσο, βάσει της στάσης που έχουν επιδείξει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- οι πιστωτές αυτές οι προτάσεις θα πέσουν πάνω σε τοίχο, καθώς οι Θεσμοί δεν μετακινούνται από τις θέσεις τους ενώ πολλές φορές κινούνται έξω και από το πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, που έδινε τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να αντικαταστήσει μέτρα με άλλα ισοδύναμου αποτελέσματος.
http://www.crashonline.gr/