28 Απρ 2015

Έξαλλος ο Ερντογάν με τον νέο Tουρκοκύπριο ηγέτη – Δημόσιος καυγάς στο CNNTurk

Δεν πρόλαβε να χαρεί τη νίκη του στα Κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί και προκάλεσε τη μήνη του Τούρκου προέδρου, προκαλώντας μινι-κρίση στην σχέση των Τουρκοκυπρίων με τη «μητέρα πατρίδα».
Η κρίση ανάμεσα στον Ερντογάν και..
τον Ακκιντζί ξέσπασε την ώρα που ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων βρισκόταν το στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού CNNTurk και μιλούσε για τις προθέσεις  του για την επίλυση του κυπριακού, προωθώντας τη λύση του ανεξάρτητου Ομόσπονδου κράτους.  Εκείνο που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου  ήταν η δήλωση του κ. Ακιντζί μετά την εκλογή του, ο οποίος αναφερόμενος στις σχέσεις του ψευδοκράτους με την Τουρκία έκανε λόγο για δύο «αδελφές χώρες».
Ο Ερντογάν τότε θεώρησε σκόπιμο να τον «μαλώσει» δημοσίως για να του υπενθυμίσει ποιος είναι ο ισχυρός στις σχέσεις Άγκυρας-Τουκοκυπρίων, λέγοντας ότι «θα πρέπει να σκέφτεται προτού μιλήσει» και να τον επαναφέρει στην τάξη υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι η «μητέρα πατρίδα» και το ψευδοκράτος το «βρέφος» της.
«Η Τουρκία βλέπει τη βόρεια Κύπρο ως μικρή πατρίδα, ναι. Και από δω και πέρα θα την βλέπει ως μικρή πατρίδα. Όποια είναι σχέση που έχει μια μάνα με το παιδί της αυτή θα συνεχίσει να είναι η σχέση της με το παιδί της. Αυτό πιστεύει η Τουρκία» δήλωσε ο Ερντογάν
Εκείνη την ώρα στο στούντιο του CNNTurk βρισκόταν ο Ακκιντζί, ο οποίος άκουγε τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και απάντησε αμέσως: «Εμείς δηλαδή να μείνουμε πάντοτε μικρή πατρίδα; Να μην μεγαλώσουμε; Να μην σταθούμε στα πόδια μας;». Eπίσης, για τις προσδοκίες του από την Άγκυρα, ο Ακκιντζί είπε: «Εγώ θέλω να πω αυτό, στην Άγκυρα. Ας μην μας βάλουν να καθίσουμε σε λάθος μέρος από τις πρώτες κιόλας μέρες. Υπάρχει κάποιος που θέλει την ευημερία της Τουρκίας, μια ισχυρή Τουρκία, μια δημοκρατική Τουρκία. Η ευκαιρία με το σχέδιο Ανάν χάθηκε. Αλλά ξεκίνησε μια νέα εποχή, δεν θα καταλήξουμε πουθενά αν κατηγορούμε ο ένας τον άλλο».
Ωστόσο, η εκτόνωση επήλθε με τηλεφωνική επικοινωνία μετά την εκπομπή , κατά την οποία, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε την ευαισθησία του στο θέμα της «μητέρας πατρίδας».  Ο μετριοπαθής και προοδευτικός Τουρκοκύπριος ηγέτης  ανέφερε στον Ερντογάν ότι «πλέον το παιδί έχει ανάγκη να μεγαλώσει και θέλει να γίνει ο νοικοκύρης του σπιτιού του».
Ο Ταγίπ Έρντογαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προσκάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί στην Άγκυρα και ο δεύτερος αποδέχθηκε την πρόσκληση. O Ακιντζί ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη, μετά την τελετή διαβεβαίωσης ενώπιον της βουλής της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». Η τελετή θα γίνει το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης και σε αυτή θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.