4 Μαΐ 2015

AΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ Απίστευτο: Οι απολυμένοι της ΕΡΤ βρίζουν δημοσιογράφους επειδή κάνουν κριτική στην Ζωή Κωνσταντοπούλου!

Δείγματα νομιμοφροσύνης στη νέα κυβέρνηση, ενόψει της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ και των επικείμενων προσλήψεων, πρέπει να δίνουν οι απολυμένοι δημοσιογράφοι....
της δημόσιας τηλεόρασης.
Δεν εξηγείται αλλιώς για ποιό λόγο εξαπέλυσαν πρωτοφανή επίθεση σε συναδέφους τους δημοσιογράφους επειδή τόλμησαν να κάνουν κριτική στην Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σε ένα κείμενο που θυμίζει άλλες εποχές και αγνοεί κάθε κανόνα ελευθερίας του Τύπου (από την χρόνια εκπαίδευση στην ΕΡΤ, προφανώς) δημοσιογράφος με το ψευδώνυμο «Απόστολος Παύλος» κάνει σφοδρή επίθεση σε συναδέλφους του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ, οι οποίοι τόλμησαν να κάνουν κριτική  για το ταξίδι της Ζωής Κωνσταντοπούλου και 13μελούς επιτροπής στη Ρώμη, για την ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Στο ίδιο «άρθρο» κατονομάζονται συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι και πλανώνται υπονοούμενα εναντίον Μέσων και εφημερίδων.
Διαβάστε το «άρθρο» που ανέβηκε με ψευδώνυμο στην ertopen:
Η γνωστή… Μπουρδολογία και οι μεγάλες αλήθειες που κρύβονται
Γνωρίζοντας ότι μετά την πρωτοφανή επίθεση στα κεκτημένα τους οι Έλληνες πολίτες έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη ευαισθησία στα οικονομικά θέματα, οι γνωστοί μιντιακοί βαρόνοι, υπηρετώντας πιστά τις μνημονιακές πρακτικές, επιλέγουν πολύ προσεκτικά πώς ακριβώς θα βομβαρδίσουν τον φοβισμένο τηλεθεατή/αναγνώστη τους.
Και γι’ αυτό θα ακούσετε συνήθως τα συστημικά Μέσα όπως ο ΣΚΑΪ, η Καθημερινή και τον γνωστό συρφετό τής –κατ’ όνομα– ενημέρωσης να σκούζουν για τα ασήμαντα και να σιωπούν για τα πολύ σημαντικά.
Θα πίστευε κανείς πως τουλάχιστον σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ το θέμα της ημέρας για όλα τα Μέσα που θέλουν να υπηρετούν δεοντολογικά τη δημοσιογραφία είναι η συνεδρίαση και η απόφαση να ανασυρθούν τρία τεράστια ζητήματα της χώρας: η περιβόητη πια λίστα Λαγκάρντ, το σκάνδαλο της Siemens και η ΕΛΣΤΑΤ. Μιλώντας αμιγώς δημοσιογραφικά, η είδηση έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να αναδειχθεί και ως επίκαιρη και ως σημαντική, αφού πρόκειται για σκάνδαλα με μπόλικο μαύρο χρήμα και διάσπαρτες ευθύνες σε μεγάλο φάσμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Τι έγινε ακριβώς; Με εντολή της Προέδρου της Βουλής, οι δικογραφίες για τις τρεις αυτές υποθέσεις ανασύρονται από τα συρτάρια και θα επανεξεταστούν κατά προτεραιότητα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως ομόφωνα αποφασίστηκε από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, ύστερα από εισήγηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η ίδια μίλησε για «ζωντανά σκάνδαλα που κηλιδώνουν τον δημόσιο βίο της χώρας» και επικαλέστηκε την έκθεση της γενικής γραμματείας Διαφάνειας κατά την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, η οποία καταγράφει 12 δισ. ευρώ ετήσιες απώλειες από τη διαφθορά και αποφαίνεται ότι αν είχε παταχθεί η διαφθορά στην Ελλάδα, δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει. Λεπτομέρειες θα πείτε. Τι να πουν όλα αυτά μπροστά στις ειδησάρες που επέλεξαν κάποιοι;
Οι Sun αλά ελληνικά, όπως η Εσπρέσο ή το thetoc, επέλεξαν –διότι δεν πρόκειται περί λάθους ή αμέλειας– να δώσουν δημοσιογραφική προτεραιότητα σε δύο άλλες «ειδήσεις». Η μία αφορά το κόστος του ταξιδιού της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ιταλία και η άλλη το ότι απελευθερώνεται ένα προβλεπόμενο κονδύλι που διατίθεται στους βουλευτές της επαρχίας για το κόστος των διοδίων. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι αυτά μας χρεοκόπησαν. Οι αλαφιασμένοι βουλευτές που τους πληρώνουμε για να πηγαινοέρχονται στα διόδια (σ.σ. προβλέπονται στον προϋπολογισμό Μεϊμαράκη) και τα ταξίδια των προέδρων της Βουλής στο εξωτερικό!
Και το κόστος των διοδίων που περνάνε οι βουλευτές είναι πραγματικά ανάξιο αναφοράς, αλλά το ταξίδι της Ζωής Κωνσταντοπούλου σηκώνει πολλή συζήτηση.
Το δημοσιογραφικό φάουλ ξεκίνησε από νωρίς, όταν οι γνωστοί παπαγάλοι του συστήματος διατύπωναν ενστάσεις για την 13μελή επιτροπή που συνόδευσε την Πρόεδρο της Βουλής στη Ρώμη. Τώρα αν ήταν 11 τα μέλη και όχι 13, δεν βαριέσαι... Δεν θα μας κάνουν και μήνυση...
Θα μπορούσαμε να γράψουμε προς αποκατάσταση της δημοσιογραφικής αλήθειας ότι το κόστος του ταξιδιού ανέρχεται περίπου στα 10.000 ευρώ και ότι είναι σαφώς μικρότερο από αντίστοιχα ταξίδια προηγούμενων Προέδρων. Θα μπορούσαμε να γράψουμε ότι σε αντίθεση με τους προκατόχους της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι συνεργάτες της έχουν αρνηθεί την προβλεπόμενη ημερήσια αποζημίωση. Θα μπορούσαμε επίσης να γράψουμε ότι η ελληνική αποστολή δεν πήγε για εσπρεσάκι και ψώνια στην Piazza di Spagna, αλλά μετείχε στη συνάντηση των Προέδρων όλων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και μίλησε για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, γνωστοποιώντας τις ενέργειες που γίνονται για την αναζήτηση στοιχείων για τη δημιουργία και την έκρηξη του χρέους, ώστε να μάθουμε επιτέλους αν και ποιο μέρος του είναι παράνομο ή επαχθές.
Όμως, ας μη γελιόμαστε: εν προκειμένω το πραγματικό ρεπορτάζ δεν έχει κανένα νόημα. Διότι πολύ απλά δεν τους ενδιαφέρει. Η δράση και η ατζέντα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ενοχλεί και ενοχλεί από την πρώτη μέρα. Ενοχλεί τους μιντιάρχες, ενοχλεί τους εθνικούς εργολάβους, ενοχλεί τους φίλους, τους συνεργάτες και τους λοιπούς... συγγενείς τους!
Άραγε είναι τυχαίο ότι ο Γιώργος Μπουρδάρας, που εργάζεται στην Καθημερινή, εμφανίζεται μπροστάρης όταν πρόκειται για υποθέσεις τύπου Εσπρέσο; Ή μήπως ενοχλεί η στάση της Κωνσταντοπούλου την οικογένεια Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να θολώνει την κρίση του Μπουρδάρα εξαιτίας της φιλίας του με την οικογένεια; Κακοήθειες...»


 iefimerida.gr