1 Μαΐ 2015

Γρίφος Λαφαζάνη: Αντάρτικο ή φωνάζει για να συμφωνήσει;

Η ...δυναμική εμφάνιση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην πορεία για την Πρωτομαγιά, σε συνδυασμό μάλιστα με την απουσία Τσίπρα, το πρόσφατο σκληρό του άρθρο με τη μορφη μανιφέστου αλλά και οι ηχηρές παρέμβασεις μέσω της ...
ιστοσελίδας iskra.gr που ως γνωστόν απηχεί τις απόψεις του, τροφοδοτούν ερωτήματα και σενάρια για τη στάση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, συνιστώσα με πολυ μεγάλη επιρροή στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε ότι «Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που θα αντιστρατεύεται το πρόγραμμά μας» για να υπογραμμίσει: «Αυτό να το ξεχάσουν οι πιστωτές». Και βέβαια η δήλωση σημειολογικά συνοδευόταν από το φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον υπουργό  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης μπροστά από τα συνδικάτα. 
Στον αντίποδα κάποιοι σημειώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπραςπεριοριστηκε να δώσει το «παρών» με ένα tweet, σε ήπιους τόνους:«Οι αγώνες μας για κατοχύρωση & διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για Δημοκρατία, για ζωή με Αξιοπρέπεια θα νικήσουν» αναφέρει ο πρωθυπουργός,


Συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη επισημαίνουν ότι ο λεγόμενος «έντιμος συμβιβασμός» είναι στην ουσία παγίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγήσει σε πλήρη υποχώρηση από το πρόγραμμά του. Ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό Crash σημείωνε με νόημα ότι ο όρος «έντιμος» συμβιβασμός είναι «αδόκιμος και ρευστός» και προειδοποιούσε ότι «συμβιβασμός δεν πρόκειται να υπάρξει».
Σήμερα ήρθε να προστεθεί άλλο ένα άρθρο φωτιά στην ιστοσελίδα iskra.gr, στο οποίο γίνεται ανοιχτά λόγος για εκλογές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: Το μήνυμα που στέλνει εν όψει των εκλογών η εργατική πρωτομαγιά είναι ένα μεγάλο μήνυμα προοδευτικής ανατροπής στη χώρα και αυτό το μήνυμα θα καταγραφεί παρά τις δυσκολίες και τον ανηλεή οικονομικό πόλεμο που δέχεται ο ελληνικός λαός και η χώρα.
Βέβαια, λίγο αργότερα η φράση «εν όψει των εκλογών» από το παραπάνω απόσπασμα αφαιρέθηκε. Μάλιστα, με ειδική σήμανση, προστέθηκε στο τέλος κειμένου η εξής σημείωση: «** Από τη σύνταξη της Iskra : O "δαίμων του τυπογραφείου" δυστυχώς χτύπησε την ιστοσελίδα μας. Υπήρξε ένα λάθος εκ παραδρομής το οποίο και διορθώθηκε άμεσα».
Είναι φανερό ότι την ώρα που το Μαξίμου φέρεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε μια «μίνιμουμ» συμφωνία για να ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας, δημιουργείται ένα σοβαρό εσωκομματικό ζήτημα που ασφαλώς δημιουργεί προβλήματα στις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει με νόημα από τη Ρίγα μετά το επεισοδιακό Eurogroup ότι θέλει μια συμφωνία, την οποία να μπορεί να φέρει στη Βουλή.
Το ερώτημα είναι που τελικά το πάει ο Λαφαζάνης; Θα προχωρήσει σε αντάρτικο ή απλώς καταγράφει τώρα τη διαφωνία του αναμένοντας τις εξελίξεις.
http://www.thetoc.gr/