23 Μαΐ 2015

Οι εξαγωγείς ακόμα περιμένουν τη… γέφυρα προς Ρωσία

Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Αθήνας και Μόσχας για το ρωσικό εμπάργκο και στη μέση οι Ελληνες εξαγωγείς. Τον… ασκό του Αιόλου άνοιξε το περιβόητο «πρωτόκολλο» που...
θα επιτρέψει σε 14 ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Από τη μια, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης «Rosselkhoznadzor» της Ρωσίας κατηγορεί το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για κωλυσιεργία στη μετάφραση και υπογραφή του πρωτοκόλλου. 

H ελληνική πλευρά

Από την άλλη, το ΥπΑΑΤ με ανακοίνωσή του αρνείται οποιαδήποτε καθυστέρηση και επιρρίπτει ευθύνες στη ρωσική πλευρά. Μάλιστα, της… χρεώνει ότι αποφεύγει να δεσμευθεί για τη δυνατότητα εξαγωγής από εγκαταστάσεις και μονάδες που έχουν ήδη ελεγχθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν. 

«Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των Ρώσων αξιωματούχων, οι εταιρίες που θα ελεγχθούν και εγκριθούν και μετά την άρση του εμπάργκο, θα έχουν δικαίωμα εξαγωγής των προϊόντων τους. Δεδομένου ότι αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και κατά τα προηγούμενα χρόνια, τα στελέχη του υπουργείου ζήτησαν εξαρχής από τους εκπροσώπους της Rosselkhoznadzor να επιβεβαιώσουν ότι εγκαταστάσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και είχαν αξιολογηθεί θετικά ή στις οποίες έγιναν συστάσεις για διορθωτικές ενέργειες εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα εξαγωγής μετά την άρση των αντίμετρων. Αυτή η διαβεβαίωση δεν δόθηκε», αναφέρει ρητά η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ. 

Επιπλέον, σημειώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για τη νέα εξαγωγική διαδικασία που περιλαμβάνει τρία στάδια, εκ των οποίων το πρώτο απαιτεί πιστοποίηση από ιδιωτικούς φορείς. Συμπληρώνει δε ότι «η μέχρι σήμερα συμφωνημένη από τις δύο Υπηρεσίες επίσημη διαδικασία (ανεξάρτητα από την ύπαρξη του εμπάργκο) απαιτεί συμμόρφωση των νέων επιχειρήσεων που επιθυμούν να εξάγουν στην Ρωσία, με την νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εγγυήσεις από την Ελληνική Κτηνιατρική Υπηρεσία για την τήρησή τους, προκειμένου να ελεγχθούν από τη Rosselkhoznadzor και να ενταχθούν ή όχι στο σχετικό κατάλογο των επιχειρήσεων που μπορούν να εξάγουν στη Ρωσική Ομοσπονδία». 

Πιστοποίηση

Την ίδια ώρα, παραγωγοί και εξαγωγείς βρίσκονται στα όριά τους για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς σε λίγες ημέρες ξεκινά και η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών στα ροδάκινα και τα κεράσια. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS εκφράζει την αντίθεσή του με τον όρο που θέτει η ρωσική πλευρά για πιστοποίηση των εξαγωγέων από ιδιωτικούς φορείς. Σε ανακοίνωσή του επί του συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης, το οποίο θα εφαρμόζεται από εδώ και πέρα για εξαγωγή των προϊόντων στη ρωσική αγορά, αναφέρει ότι «από τις 21 Απριλίου κατατέθηκαν στο Υπουργείο Γεωργίας δυο πρωτόκολλα συνεργασίας από τη ρωσική πλευρά προς υπογραφή, ένα για τα προϊόντα ζωικής παραγωγής και άλλο για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής που θα εφαρμόζεται στον αγρό, στις εγκαταστάσεις τυποποίησης/μεταποίησης και στα φορτία που προορίζονται για εξαγωγή στη ρωσική αγορά. 

Οπως αναφέρει επίσημα στην ιστοσελίδα της η ρωσική υπηρεσία, όλοι όσοι επιθυμούν να εξάγουν θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί από την εταιρεία Πιστοποίησης που θα διασφαλίζει την ποιότητα, ασφάλεια των προϊόντων και την ιχνηλασιμότητά τους και που θα είναι το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ του φορέα εξαγωγής και των υφισταμένων κρατικών διαδικασιών», υπογραμμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο αμφισβητούνται η εγκυρότητα και η ισοτιμία των πιστοποιητικών φυτοϋγείας της Ε.Ε. σε αντιπαράθεση με την αναγνώριση των αντιστοίχων άλλων, τρίτων, εκτός Ε.Ε. χωρών. Επιπλέον, ο INCOFRUIT – HELLAS τονίζει ότι η εισαγωγή πρόσθετης διαδικασίας (ύπαρξης ενός ενδιάμεσου) μεταξύ των ελληνικών και ρωσικών Αρχών θα αποτελέσει εμπόδιο στο εμπόριο και σημαντικό διοικητικό και οικoνομικό βάρος.

Το… μνημόνιο

Μάλιστα, σημειώνει ότι με την προϋπόθεση που θέτει η Μόσχα για πιστοποίηση από ιδιωτικούς φορείς έρχεται σε αντίθεση με το Memorandum (Μνημόνιο) μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας και τυχόν αλλαγές θα πρέπει να γίνουν για όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. 

«Στο Memorandum μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας που υπογράφηκε το 2009 σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα νιτρικά άλατα και τα νιτρώδη άλατα στα προϊόντα φυτικής παραγωγής που εξάγονται προς τη Ρωσία, προβλέφθηκαν και καθιερώθηκε μια εναρμονισμένη εφαρμογή και κανόνες από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

1. Βάσει των παραπάνω, το προτεινόμενο διμερές πρωτόκολλο μεταξύ Ρωσίας – Ελλάδος αντιβαίνει στις ισχύουσες παραπάνω συνθήκες μεταξύ Ε.Ε. – Ρωσίας και παραβιάζει ρητή διάταξη του Πρωτοκόλλου Εφαρμογής.

2. Οι παραγωγοί της χώρας μας καλλιεργούν με τις Αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (GAP) και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (AGRO 2-1/2-2), ενώ τα περισσότερα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή είναι πιστοποιημένα κατά το προτιμώμενο από τις αγορές πρωτόκολλο GLOBALGAP», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γωγώ Κατσέλη
http://www.e-typos.com/