4 Μαΐ 2015

Ψάχνουν... πολιτική συμφωνία με Λαφαζάνη και «σκληρούς»

Εν μέσω νέων τοποθετήσεων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών για δημοψήφισμα ή ακόμα και πιστωτικό γεγονός, το Μαξίμου βιώνει το μαρτύριο του ....
Σίσυφου στο δρόμο προς την επίτευξη συμφωνίας.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακόμα και ο πρωθυπουργός εξέφραζε αισιοδοξία για λύση στο γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων, οι ελληνικές εκτιμήσεις έπεσαν και πάλι έξω. Ο νέος γύρος συζητήσεων Αθήνας και θεσμών δεν έφερε θεαματικά αποτελέσματα. 

Μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο, στο Μαξίμου αποφάσισαν να αλλάξουν τροπάριο. Η κυβέρνηση πλέον φαίνεται πως εστιάζει σε μια συνολική τελική συμφωνία εντός του τρέχοντος μηνός η οποία θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος αυτής της κίνησης είναι να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μέχρι και το 2016. Οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση είναι η πλήρης στενότητα του χρόνου και τα άδεια δημόσια ταμεία. Από αυτή την κίνηση το Μαξίμου προσδοκά ότι μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξει μία μίνιμουμ συμφωνία η οποία θα επιτρέψει να δοθούν ορισμένα χρήματα στην Αθήνα. Από εκεί και πέρα η προσοχή θα εστιαστεί στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας, με την Αθήνα να επιδιώκει πολιτικό deal με τους δανειστές. 

Ωστόσο, στο Μαξίμου δεν έχουν απαντήσει ακόμη σε ένα καίριο ερώτημα: Τι ακριβώς θα πράξουν με την ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν αποδέχεται έντιμο συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες και θέτει συνεχώς το αίτημα της ρήξης. Για παράδειγμα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχει θέσει το θέμα σαφώς. Μπροστά στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει γην και ύδωρ είναι προτιμότερη ακόμη και η έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει εκ νέου μήνυμα στους δανειστές ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας για την Αθήνα προτεραιότητα θα έχει η αποπληρωμή μισθών και συντάξεων και όχι η όποια υποχρέωση έναντι των θεσμών. Προς αυτήν την κατεύθυνση έδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα και τα δίκαια του λαού. «Εχει παρέλθει η εποχή που τα συμφέροντα των δανειστών υπαγόρευαν την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων», σημείωσε («Αγορά»), ενώ όσον αφορά στις κόκκινες γραμμές επεσήμανε πως παραμένουν ως έχουν επαναφέροντας τη γνωστή συνταγή του δημοψηφίσματος, εάν οι συζητήσεις πέσουν σε… βράχο. «Σε περίπτωση που έχουμε ένα αποτέλεσμα έξω από το χώρο που ορίζει η λαϊκή εντολή, ο λαός θα πρέπει να το κρίνει αδιαμεσολάβητα. Να αποφασίσει δηλαδή αν δέχεται τη συμφωνία. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κινηθεί ερήμην της λαϊκής βούλησης», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. 

«Σχεδόν μάταιο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών ο υπ. Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης. «Εδώ που έχουμε φτάσει, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Απαιτείται πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό», είπε, την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σημείωσε πως εάν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο «θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί επικίνδυνα και η οικονομική και η γεωπολιτική αστάθεια διεθνώς», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος χωρίς όμως, όπως τόνισε, να το θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό. 

Περί κόκκινων κυβερνητικών γραμμών και δημοψηφίσματος τοποθετήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αφού προηγουμένως πέταξε την… μπηχτή του για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη (εξέφρασε τη διαπίστωση πως υπάρχουν δυσλειτουργίες και κενό συντονισμού στη διαπραγμάτευση), ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως «οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, το λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει».

Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε επίσης ότι «δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών συντάξεων» («Επένδυση»).

Στο δικό του μοτίβο κινείται ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος προκάλεσε σοκ όταν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξε ευθέως προς ένα Grexit εάν οι δανειστές δεν φανούν γενναιόδωροι απέναντι στα αιτήματα του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά, ο επικεφαλής της ισχυρής Αριστερής Πλατφόρμας έδειξε τον τρίτο δρόμο. Πέρα, δηλαδή, από τις εκλογές ή το δημοψήφισμα. «Η κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για να αλλάξει θετικά την κοινωνία. Αν αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη», δήλωσε («Καθημερινή»), αν και ξεκαθάρισε πως αισθάνεται σίγουρος ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει στο έργο τη
ς.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στον «Ελεύθερο Τύπο» που κυκλοφορεί