Ανατιμήσεις –σοκ για είδη πρώτης ανάγκης, προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες υψηλής ζήτησης έρχονται με τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η κυβέρνηση κινείται
πλέον με γοργά βήματα προς μια συμφωνία με τους δανειστές για την εφαρμογή ενός νέου επαχθέστερου καθεστώτος ΦΠΑ στη χώρα μας.
Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει επί της αρχής με τους δανειστές για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος δύο συντελεστών ΦΠΑ, αντί τριών (23%, 13% και 6,5%) που ισχύουν σήμερα.
Στο νέο σύστημα θα προβλέπεται η επιβολή ενός βασικού ενιαίου συντελεστή και ενός χαμηλού στον οποίο θα υπόκεινται ελάχιστες εξαιρέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», η ελληνική πλευρά αποδέχεται πλέον να ισχύσει ένας βασικός συντελεστής για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες κι ένας μειωμένος μόνο για ορισμένα βασικά είδη ή για όλα τα είδη διατροφής, για τα φάρμακα, τις εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και λοιπών εντύπων.
Σενάρια που έτρεξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την εισπρακτική απόδοση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ κατέδειξαν πως εάν αυτός τοποθετηθεί είτε στο επίπεδο του 16%, είτε στο 18%, με παράλληλη διατήρηση των χαμηλών συντελεστών, τελικά οδηγεί σε απώλεια εσόδων.
Αντιθέτως η υιοθέτηση βασικού συντελεστή 20%, με παράλληλη μείωση του χαμηλού συντελεστή από το 13% στο 10% οδηγεί σε αύξηση εσόδων 200- 300 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Ωστόσο, στο σενάριο αυτό το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα προέλθει από την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Από την πλευρά των δανειστών υποστηρίζεται ότι ο νέος βασικός συντελεστής ΦΠΑ πρέπει να είναι τουλάχιστον 17% αλλά με ελάχιστες εξαιρέσεις υπαγόμενες σε ένα χαμηλό συντελεστή 7% ή 8% και με κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών για τα νησιά του Αιγαίου.
Υπό την οπτική αυτών των ευρημάτων, κάποια στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας φέρονται να προτείνουν εναλλακτικά όχι μόνον τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 23%, αλλά και τη μετάθεση προϊόντων που σήμερα είναι στο 13% στο 23% με παράλληλη κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά. Η πρόταση αυτή οδηγεί σε πρόσθετα έσοδα 800 εκατ. ευρώ περίπου από τον ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το σενάριο της εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 20% με χαμηλότερο συντελεστή 10%, εντάσσοντας τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο) στον χαμηλό συντελεστή. Η αλλαγή αυτή εξετάζεται να συνοδευθεί με κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιά του Αιγαίου.
http://www.crashonline.gr/