Μεγάλη ανησυχία, προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ για την ευρύτερη επιρροή της Κεντροδεξιάς παράταξης στην Ελλάδα που
διαρκώς μειώνεται με ότι αυτό σημαίνει και για τα σχέδια της νυν ηγεσίας και των δελφίνων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι δεν έχει διάθεση αποχώρησης και θεωρεί ότι ουδείς μπορεί να τον αμφισβητήσει στην παρούσα φάση, καθώς όπως κρίνει υπάρχει δυστοκία από τους δελφίνους να αποφασίσουν ποιος έχει το προβάδισμα και θα ηγηθεί της ανατροπής του.
Απεναντίας οι αμφισβητούντες, λένε ότι ο Αντ. Σαμαράς αποτελεί στοιχείο αποσύνθεσης της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα
Απεναντίας οι αμφισβητούντες, λένε ότι ο Αντ. Σαμαράς αποτελεί στοιχείο αποσύνθεσης της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό μόνο κακό μπορεί να κάνει η συνέχιση της παρουσίας του στην ηγεσία του χώρου.
Σε αυτό το σκηνικό η ενδεχόμενη υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές από την κυβέρνηση, θεωρείται το κομβικό σημείο για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκαθήλωσης του Αντ. Σαμαρά από τη ΝΔ.
Οι δελφίνοι φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει στο εξής σχέδιο:θα του ζητήσουν μετά την ψηφοφορία για τη συμφωνία, να κινήσει τις διαδικασίες Συνεδρίου με σκοπό και την αλλαγή ηγεσίας. Εάν συμφωνήσει έχει καλώς για τους δελφίνους, εάν όχι, τότε το κείμενο που θα ζητείται η σύγκληση Συνεδρίου είναι έτοιμο και με υπογραφές.
Στο συνέδριο ο σχεδιασμός των δελφίνων είναι να προταχθεί η αλλαγή καταστατικού και η εκλογή προέδρου από το Συνέδριο, λόγω των εκτάκτων συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα και η παράταξη.
Με αυτό τον τρόπο θα ξεπεράσουν το σκόπελο του καταστατικού που αναφέρει ρητά ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από τη βάση. Οι δελφίνοι έχουν συμφωνήσει ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί να είναι μεταβατικός και θα έχει σκοπό: α) την επανένωση της κεντροδεξιάς σε ένα ενιαίο σχήμα, β) την αναδιοργάνωση του κόμματος και γ) την πορεία του κόμματος στις επόμενες εκλογές, μετά από τις οποίες ο πρόεδρος που θα εκλεγεί, εάν το επιθυμεί θα ζητήσει την επαναβεβαίωση της ηγεσίας του από τη βάση σε μια ανοιχτή διαδικασία.
Αυτό που δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί είναι ο μεταβατικός πρόεδρος, να μην έχει τη δυνατότητα να θέσει εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία
Αυτό που δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί είναι ο μεταβατικός πρόεδρος, να μην έχει τη δυνατότητα να θέσει εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία. Και αυτό συζητείται ώστε ο μεταβατικός πρόεδρος να μην στήσει έναν κομματικό μηχανισμό προς όφελός του και να εργαστεί μόνο για την αναγέννηση του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που θα διαδραματίσει ρόλο στο εσωκομματικό πεδίο, διαφωνεί στην προσωρινή αλλαγή του Καταστατικού και βεβαίως στην εκλογή του μεταβατικού προέδρου από το Συνέδριο ή από άλλο όργανο εκλεκτόρων. Και αυτό διότι, ο κοινοτικός επίτροπος ήταν αυτός που το 2009 κατάφερε και πέρασε την αλλαγή του καταστατικού και την εκλογή από τη βάση που οδήγησε στην εκλογή Σαμαρά, μέσα από την κοινή διακήρυξή τους και συμφωνία.
Αντίθετα, ο Αντ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος, εάν λήξει η εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση και η χώρα έχει συμφωνία, να πάει στην Εθνική Συνδιάσκεψη στις αρχές Ιουλίου και βλέποντας το κλίμα να ανακοινώσει ο ίδιος ενδεχομένως συνέδριο για το φθινόπωρο, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο.
Τα κορυφαία στελέχη της παράταξης που έχουν ζητήσει έκτακτο Συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι περιμένουν να καταλήξει η διαπραγμάτευση και στη συνέχεια να κινηθούν στο εσωκομματικό πεδίο.
Το στίγμα αυτό δόθηκε και από την Ντ. Μπακογιάννη, η οποία προσδιόρισε ως το χρονικό σημείο για την εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών το κλείσιμο της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της χώρας, καθώς όπως ανέφερε, δεν μπορεί κανένας να θέσει θέματα την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται κρεμασμένη σε μία κλωστή».
Οι διαβουλεύσεις πάντως ανάμεσα στα στελέχη που έχουν βγει μπροστά και προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν προχωρήσει, με τη συζήτηση να περιστρέφεται αυτή τη στιγμή, γύρω από το αν οι όποιες κινήσεις θα στοχεύουν στην ανασύνταξη και στην επανεκκίνηση της ΝΔ ή στη δημιουργία μιας νέας παράταξης.
Ο καταλύτης που θα επιταχύνει τις εσωκομματικές ζυμώσεις στη ΝΔ θα είναι η ενδεχόμενη συμφωνία,
Άρα, ο καταλύτης που θα επιταχύνει τις εσωκομματικές ζυμώσεις στη ΝΔ θα είναι η ενδεχόμενη συμφωνία, ανεξαρτήτως από τη τροπή που θα πάρει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση των μέτρων.
Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αρνείται να εμπλακεί στα εσωκομματικά, αν και ξεκάθαρα δηλώνει στους συνομιλητές του ότι η παραμονή του Αντ. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ εντείνει την αποσύνθεσή της και την οδηγεί σε φθίνουσα πορεία. Δεν δίνει σήμα όμως για κανέναν, παραμένει προσεκτικός και οι κινήσεις του κατατείνουν στην διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας της παράταξης και την επαναβεβαίωση του κεντροδεξιού προφίλ της.
Μέχρι σήμερα τα κορυφαία στελέχη της παράταξης, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και άλλοι δεν προχωρούσαν στην εκδήλωση κάποιας πρωτοβουλίας, παρά μόνο επέμεναν δημόσια στις απόψεις τους, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει έκτακτο Συνέδριο για να συζητηθούν όλα, ακόμα και τα πρόσωπα, καθώς σε πρώτο πλάνο είχαν βάλει την πορεία της οικονομίας και το μέλλον της χώρας, όπως άλλωστε απαντούσαν και σε όσους τους επέκριναν ότι καθυστέρησαν και πως έπρεπε να είχαν κινηθεί αμέσως μετά τις εκλογές.
Αίσθηση στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης έχει προκαλέσει ηεπαναδραστηριοποίηση του Συνδέσμου 74, με μακρά και συνεπή παρουσία στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, επί σχεδόν 40 χρόνια. Ο Σύνδεσμος κάνει τη Δευτέρα στο Θέατρο Χατζηχρήστου, την πρώτη του εκδήλωση, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα στον χώρο της Κεντροδεξιάς, στη βάση των καινούριων δεδομένων που διαμορφώνονται στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις άλλων φορέων, ώστε να δοθεί η εικόνα πως υπάρχει κίνημα από τη βάση για αλλαγή σελίδας.
Μετρήσεις για αρχηγία
Στην πρώτη δημοσκόπηση για την επόμενη μέρα στη ΝΔ που πραγματοποίησε η εταιρεία MRB και δημοσιεύει σήμερα οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι θέλουν στο τιμόνι της ΝΔ τον Κώστα Καραμανλή ή την Ντόρα Μπακογιάννη.
Σύμφωνα με μια μέτρηση της εταιρείας RASS που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 65,6% θέλει να αλλάξει αρχηγό η ΝΔ, έναντι του 18,8% (σ.σ. όσο ήταν και το ποσοστό της ΝΔ το Μάιο του 2012, οπότε και καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό της ιστορικά). Στη ΝΔ όμως το ποσοστό που δεν θέλει αλλαγή ηγεσίας είναι το 40%, αλλά έχει ενδιαφέρον σε ποια πρόσωπα δίνει το προβάδισμα, ενώ ο Κώστας Καραμανλής έχει ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά.
Στους ψηφοφόρους της ΝΔ (σ.σ. σε παρένθεση τι απαντά το σύνολο των ψηφοφόρων), σε «κλειστές ερωτήσεις», όπου αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα στη δημοσκόπηση της Rass, οι προτιμήσεις είναι οι εξής: Ντόρα Μπακογιάννη-28,1% (21,5%), Δημήτρης Αβραμόπουλος-16,9% (28,1%), Μάκης Βορίδης-6,4% (3,3%), Κυριάκος Μητσοτάκης-6,2% (4%), Απόστολος Τζιτζικώστας-5,7% (4,8%), Νίκος Δένδιας-3,5% (7%), Όλγα Κεφαλογιάννη-3,2% (5,8%) και άλλο πρόσωπο -24,8% (14,9%).
Φωτογραφία: SOOC/ Νίκος Λυμπερτάς
http://www.thetoc.gr/