15 Μαΐ 2015

Τελεσίγραφο Ιράν: "Ετοιμαστείτε για πόλεμο αν γίνει σαουδαραβική επίθεση στο πλοίο μας με προορισμό την Υεμένη"

Σφοδρή φραστική επίθεση εναντίον του μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής....
του Ιράν, αποκαλώντας τον βασιλιά Σαλμάν «προδότη του Ισλάμ» και εξισώνοντας την επίθεση της συμμαχίας εννέα χωρών του Κόλπου υπό σαουδαραβική ηγεσία εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι θεωρούνται σύμμαχοι της Τεχεράνης, με τις επιθέσεις τις οποίες διαπράττει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστίνιων.
Ο Αλαουντίν Μπουρουτζερντί, ο επικεφαλής της επιτροπής, έκανε τις δηλώσεις αυτές μία ημέρα αφότου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χομεϊνί κατηγόρησε το βασίλειο για «εγκλήματα», ενώ ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε το Ριάντ ότι θα αποτελέσει casus belli ενδεχόμενη σαουδαραβική επίθεση σε ένα ιρανικό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και πλέει με προορισμό την Υεμένη.
«Οι Σαουδάραβες διέπραξαν ένα τεράστιο λάθος στην Υεμένη και οι επιπτώσεις των εγκλημάτων που διέπραξαν είναι σίγουρο θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ», δήλωσε ο Χομεϊνί κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον ιρακινό πρόεδρο Φουάντ Μασούμ την Τετάρτη, όπως μετέδωσε το ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Μια συμμαχία εννέα αραβικών κρατών του Κόλπου υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βομβαρδίζει τους αντάρτες Χούτι και στρατιωτικές μονάδες της συμμαχίας που ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της Υεμένης από την 26η Μαρτίου με σκοπό – κατά την ίδια – να αποκατασταθεί στην εξουσία ο εξόριστος πρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι και να υποχωρήσουν οι Χούτι από τις περιοχές που έχουν καταλάβει.
Η κυβέρνηση του Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει στις δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας να κάνουν έλεγχο στο φορτηγό πλοίο που πλέει προς την Υεμένη.
Ο υπαρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων Μασούντ Τζαζαγερί δήλωσε στον αραβόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό σταθμό Al Alam χθες ότι «μια επίθεση στο πλοίο του ιρανικού Ερυθρού Σταυρού που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια θα άναβε τη σπίθα του πολέμου στην περιοχή, και αυτή τη φωτιά μπορεί να μην κατασβεστεί ή να τεθεί υπό έλεγχο».
«Εάν αυτό το φορτηγό πλοίο δεν φτάσει στο προορισμό του, οι ταραχοποιοί θα πρέπει να περιμένουν την αντίδραση του Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Σαουδική Αραβία οφείλουν να γνωρίζουν ότι η αυτοσυγκράτηση του Ιράν έχει όριο».

Εκδίκηση
Το υπουργείο εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες οποιαδήποτε προκλητικής ενέργειας», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο.
Σε ομιλία του στη Δαμασκό ο Μπουρουτζερντί δήλωσε πως «ο θεός θα πάρει εκδίκηση» ενάντια στον μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας που εξυπηρετεί – όπως λέει – τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ στον πόλεμο ενάντια στους αντάρτες Χούτι.
«Θα έπρεπε να αποκαλείται προδότης των ιερών τόπων και του ισλαμικού έθνους καθώς ενάντια σε όλα τα κηρύγματα σκοτώνουν παιδιά στην Υεμένη με αμερικάνικα όπλα, αντιγράφοντας τα εγκλήματα της σιωνιστικής οντότητας», δήλωσε.
Η Σαουδική Αραβία είναι η γενέτειρα του Ισλάμ και η χώρα όπου βρίσκονται οι ιεροί τόποι της Μέκκας και της Μεδίνας, ενώ ο μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας θεωρείται ο προστάτης των ιερών τόπων. «Θα πρέπει να περιμένουν θεϊκή εκδίκηση» τόνισε. Τα σχόλια του μεταφράστηκαν στα αραβικά.
Ο Μπουρουτζερντί διαβεβαίωσε εκ νέου για τη στήριξη του Ιράν στην συριακή κυβέρνηση, που μάχεται εξέγερση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.
«Βρισκόμαστε εδώ να ανακοινώσουμε ξανά ότι η υποστήριξη μας στη συριακή κυβέρνηση και στο συριακό έθνος είναι ισχυρή και διαρκής και είμαστε περήφανοι για αυτή την στήριξη», δήλωσε ο Μπουρουτζερντί, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι της υποστηρίζουν ότι οι Χούτι δρουν ως ενδιάμεσοι του Ιράν, στο πλαίσιο ενός αγώνα για την κυριαρχία στην Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ριάντ και στην Τεχεράνη.
Το Ριάντ υποστηρίζει ότι η ιρανική υποστήριξη των ανταρτών στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ καθώς και στην Υεμένη υπονομεύει κυβερνήσεις και ενισχύει τους σουνίτες εξτρεμιστές. Παράλληλα κατηγορεί την Τεχεράνη ότι εξοπλίζει τους Χούτι, κάτι που διαψεύδει η ισλαμική δημοκρατία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr