28 Μαΐ 2015

Ποιοι είναι οι κανόνες διατροφής για ανθρώπους με νυχτερινά εργασιακά ωράρια


diatrofi-NYXTA-e1432792407414
Τα δύσκολα ωράρια εργασίας είναι αυτά που πολλές φορές αποτρέπουν από το να ακολουθήσουμε μια δίαιτα. Ειδικά όταν αυτά τα ωράρια είναι νυχτερινά. Σε αυτές..
τις περιπτώσεις μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που μη μπορώντας να ελέγξουν τη διατροφή τους παίρνουν κιλά κάτι το οποίο εξάλλου έχει διαπιστωθεί σε αρκετές έρευνες.
Ωστόσο υπάρχει η λύση που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών. Καταρχήν, αυτοί που εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια θα πρέπει να τρώνε μικρές μερίδες φαγητού και καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας οι μερίδες να καταναλώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί τα μικρότερα γεύματα απορροφούνται από τον οργανισμό καλύτερα απ’ ότι ένα μεγάλο ” γεύμα “. Επιπλέον αυτό που συστήνουν είναι το φαγητό να καταναλώνεται σε αργούς ρυθμούς.
Όσο για το είδος των φαγητών προτείνουν ν αποφεύγονται τα τηγανητά τρόφιμα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και παραμένουν στο στομάχι. Οι τροφές που είναι εύκολο να αφομοιωθούν είναι οι ελαφριές σούπες , το ρύζι αλλά και το γιαούρτι.
Καταναλώστε μόνο μικρές ποσότητες τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και καλύτερα επιλέξτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως αυγό, τόνο, φασόλια αλλά και ψητή γαλοπούλα για την αύξηση της εγρήγορσης και της ενέργειάς. Επιπλέον τα φρούτα αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για την αποφυγή άσκοπων τσιμπολογημάτων.
Η κατανάλωση νερού (8-10 ποτήρια) αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική ειδικά κατά τη διάρκεια μιας εξαντλητικής νύχτας. Μετά από μια κουραστική βάρδια πρέπει να ακολουθεί ένα πολύ καλό πρωινό.
Γι αυτό καλό θα ήταν να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες. Μερικά από τα πιο κοινά πρωινά τρόφιμα υψηλά σε υδατάνθρακες είναι το ψωμί , τα δημητριακά , αλλά και τα φρούτα.
Αυτές οι τροφές έχουν την ιδιότητα να αναπληρώνουν τη χαμένη ενέργεια αλλά και να ηρεμούν τον οργανισμό μετά από μια δύσκολη βραδιά.
ΠΗΓΗ: life2day.gr