9 Ιουν 2015

ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ο Βαρουφακης ειναι για δεσιμο!!!Οταν ο Βαρουφάκης έβαλε τον εαυτό του στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης: Είμαστε Εγώ, ο Τσίπρας, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε...

Ξεπέρασε κάθε όριο ναπολεοντισμού ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο ακκιζόμενος σε κάθε ευκαιρία υπουργός Οικονομικών, από το Βερολίνο διεμήνυσε ότι η πολιτική τάξη ...
της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ο... ίδιος (!), ο Τσίπρας, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Γιούνκερ...
Αφορμή για τη νέα έκφραση «σεμνότητας» του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, ήταν το βήμα της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν στη γερμανική πρωτεύουσα, τα ιδρύματα Humboldt-Viadrina Governance και Hans Buckler.
Εκεί λοιπόν, ο Γιάνης Βαρουφάκης, έσπευσε να δηλώσει δημοσίως ότι συγκαταλέγει την ταπεινότητά του ως μέλος της πολιτικής ελίτ της Ε.Ε.
Οπως είπε «χρειαζόμαστε μια συμφωνία γρήγορα για να αποφύγουμε ένα ατύχημα, το οποίο η ιστορία θα καταγράψει ως μια αποτυχία της πολιτικής τάξης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, συμπεριλαμβάμένων εμού, του Αλέξη Τσίπρα, της Α. Μέρκελ, του κ. Σόιμπλε, του κ. Γιούνκερ».
Τώρα εκλιπαρεί για συμφωνία
Η φράση αυτή ήρθε ως επισφράγισμα της νέας... πιρουέτας του υπ. Οικονομικών ο οποίος από εκεί που εμφανίζονταν ως απηνής διώκτης της Τρόικα, τώρα σπεύδει να ρίξει γέφυρες στους δανειστές.
Ο υπουργός Οικονομικών σε ένα κοινό από οικονομολόγους και δημοσιογράφους, από το βήμα της εκδήλωσης αναφέρθηκε στην εμπλοκή στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.
Οπως υποστήριξε, ενώ στο Brussels Group είχαν γίνει αμοιβαίοι συμβιβασμοί, το κείμενο που δόθηκε στην Αθήνα ήταν τελείως διαφορετικό. «Διαβάστε τη λίστα», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας «δεν ρίχνω την ευθύνη στο ΖΚ. Γιούνκερ, ξέρω ότι δεν ευθύνεται αυτός», σε μια εμφανή προσπάθεια να αναθερμάνει τις σχέσεις με τον επικεφαλής της Κομισιόν.
Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια νύχτα
«Χρειαζόμαστε γρήγορα μια συμφωνία» ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Α. Τσίπρα να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη τους και να μην επιτρέψουν να συμβεί το ατύχημα. «Μπορούμε να το κάνουμε σε μια νύχτα. Να καθίσουμε κάτω και να το κάνουμε σε μια νύχτα», τόνισε χαρακτηριστικά, με φόντο τις αυστηρές συστάσεις που είχαν απευθύνει λίγο νωρίτερα ο Μ. Ομπάμα, η Α. Μέρκελ και ο Φ. Ολάντ.
Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις αυτές καθ' αυτές, ο Γ. Βαρουφάκης επέμεινε στο ότι η συνταγή της λιτότητας που εφαρμόστηκε με αποτυχία, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαλυμένη αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και το ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιστρέψουμε στο πλαίσιο των περασμένων δεκαετιών αλλά να εφαρμόσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως ακριβώς γίνεται στη Γερμανία στη Γαλλία.
Ως προς το Ασφαλιστικό, παραδέχθηκε ότι δεν είναι βιώσιμο, αλλά επεσήμανε ότι αυτό οφείλεται στη «μαύρη» εργασία, στη μεγάλη ανεργία και στις ζημιές που υπέστησαν τα Ταμεία από το PSI. «Φυσικά δεν είναι βιώσιμο. Τι μας προτείνουν όμως; Περικοπές! Ενώ ήδη έχουν γίνει 40%! Οποιοσδήποτε χασάπης θα μπορούσε να το κάνει. Αυτό που χρειάζεται είναι μια χειρουργική επέμβαση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσο για το ΦΠΑ, που αποτελεί ένα από τα σημεία τριβής με τους δανειστές, ο Γ. Βαρουφάκης έβαλε στο στόχαστρο την απαίτηση για αύξηση του συντελεστή στα τιμολόγια της ΔΕΗ- «μας ζητάνε να αυξήσουμε το ΦΠΑ από το 13% στο 23%, σε μια χώρα με ενεργειακή φτώχεια» τόνισε χαρακτηριστικά- όπως επίσης την απαίτηση για αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα από το 6,5% στο 12%, όταν- όπως τόνισε- χιλιάδες συνταξιούχοι προσπαθούν να ζήσουν με 300- 350 ευρώ.


iefimerida.gr