26 Ιουν 2015

Νέα υπόθεση διαφθοράς σε έργο του δημοσίου και ανταλλάγματα


Ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας αναμένεται να βρεθούν σύντομα νέα στοιχεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που φαίνεται να...

καταδεικνύουν διαπλοκή και διαφθορά μεταξύ εργολάβων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων κ.α. για έργα στο δημόσιο.

Συγκεκριμένα, στοιχεία τα οποία συνέλεξε η Ελεγκτική Υπηρεσία, φαίνεται να αποκαλύπτουν τρόπους με τους οποίους οι συγκεκριμένοι εργολάβοι, κατάφερναν να κερδίσουν προσφορές στο δημόσιο και να διεκδικούν εκ των υστέρων αποζημιώσεις για να καλύψουν την οικονομική διαφορά.

Ερευνάται το ενδεχόμενο, επιβλέποντες μηχανικοί έργων και αρχιτέκτονες, να έδιναν το πράσινο φως για τις εργασίες των εν λόγω εργολάβων έναντι αμοιβής.

Συγκεκριμένη υπόθεση η οποία εξετάζεται, φαίνεται να εμπλέκει γνωστό μεγαλοεργολάβο, ο οποίος κέρδισε διαγωνισμό για την ανέγερση κτηρίου του δημοσίου που ολοκληρώθηκε πριν μερικά χρόνια, ο σχεδιασμός του οποίου ανατέθηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, θεωρεί ότι υπάρχει αδικαιολόγητη πιστοποίηση ενός σημαντικού επιπλέον ποσού για την εργασία που εκτέλεσε ο εργολάβος παρά την αντίθετη άποψη του επιμετρητή του έργου αλλά και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Παρόλα αυτά ο εργολάβος έχει πιστοποίηση από τον Αρχιτέκτονα, του οποίου την ίδια περίοδο ανέγειρε το σπίτι του, ως αντάλλαγμα.

Σήμερα ο εργολάβος διεκδικεί επιπλέον χρήματα από αυτά που ήδη πληρώθηκαν ενώ παράλληλα ο οργανισμός για τον οποίο ανεγέρθη το κτήριο, διεκδικεί αποζημιώσεις για κακοτεχνίες και αντικατάσταση υλικών τα οποία είναι χαμηλότερης αξίας από αυτά που προβλεπόταν.