7 Ιουλ 2015

ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – Στη Σύνοδο Κορυφής η λύση αλλά και το αδιέξοδο -Τι θα δώσει και τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τους δανειστές


img
Συμφωνία έστω και στο και 5 θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής έχοντας στις αποσκευές του τις ελληνικές προτάσεις, το αποτέλεσμα του
δημοψηφίσματος αλλά και την κοινή ανακοίνωση των πέντε πολιτικών αρχηγών.
Η ελληνική αντιπροσωπεία αναχωρεί για τη Βελγική πρωτεύουσα με στοίχημα αυτή τη φορά να πείσει τους εταίρους για την αξιοπιστία των προτάσεών της, οι οποίες θα πρέπει να είναι τεχνικά άψογες και πλήρως κοστολογημένες, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Μείζονος σημασίας για τον Αλέξη Τσίπρα, είναι να παρουσιάσει τη νέα πρόταση της κυβέρνησης ώστε να απεμπλακεί η κατάσταση,διασφαλίζοντας -πράγμα αβέβαιο-μια διπλή δικλείδα  ασφαλείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ‘πακέτο’ που θα προσφέρει στους δανειστές θα είναι ιδιαίτερα ‘βαρύ’ και γι’ αυτό, θα ζητήσει ως αντάλλαγμα:μια ικανοποιητική αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους (μετά και την έκθεση του ΔΝΤ)και δεύτερον μία σαφή δέσμευση για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας που θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία
Σε κάθε περίπτωση, παραμένει αβέβαιο αν πράγματι θα οδηγηθούμε σε μια λύση μακράς πνοής, αφού από τις Βρυξέλλες τα μηνύματα κάνουν λόγο για μια μεταβατική συμφωνία διάρκειας 2-3 μηνών με σκοπό να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με την Αθήνα να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις.
Λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του για Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, το Ζ.Κ Γιούνκερ, αλλά και με τον κεντρικό τραπεζίτη της ΕΕ Μ. Ντράγκι καθώς και με τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν πως με τον Μάριο Ντράγκι, συζήτησε τα θέματα που αφορούν την ρευστότητα των τραπεζών, θέτοντας  το ζήτημα της άμεσης ανάγκης άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και της παροχής ELA. Με την κ. Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός μίλησε για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης, που να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο κ.Τσακαλώτος συνομίλησαν και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, ο οποίος του ενημέρωσε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν την επανέναρξη των συνομιλιών της Ελλάδας με τους εταίρους.
Για τις 2 μετά το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -στην ουσιαστική πρεμιέρα του στο Εurogroup με τη νέα του ιδιότητα-, θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τη δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση.
Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη γεύση αντιδράσεων των εταίρων και κυρίως της Γερμανικής πλευράς που θεωρείται ότι θα αποτελέσει το σκληρότερο από τους ‘παίκτες” των δανειστών.
Με την τραπεζική «αργία» να παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι αύριο, και την απόφαση της ΕΚΤ για προσαρμογή του κουρέματος στα ελληνικά ομόλογα, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον  η αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, όπου σε συνδυασμό  και με τα αποτελέσματα της Συνόδου θα προκύψουν αποφάσεις σε σχέση για τη ρευστότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων που στερεύει επικίνδυνα.
http://www.crashonline.gr/