6 Ιουλ 2015

FT: Η Ελλάδα θα αφεθεί στην κόλαση… με διπλό νόμισμα

Ακόμα και πριν κλείσουν οι κάλπες του ελληνικού δημοψηφίσματος ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επέμενε πως ακόμα και με το ελληνικό Όχι πρέπει να
ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Του Peter Spiegel
ΠΗΓΗ: FINANCIAL TIMES
Παρά όμως τις προβλέψεις των Ελλήνων υπουργών πως μια νέα συμφωνία απέχει μέρες μόνο και τις ρήσεις του Γάλλου υπουργού, ελάχιστοι άλλοι στην Ευρωζώνη πιστεύουν πως με το Όχι θα επιτευχθεί τίποτα περισσότερο από την συνεχιζόμενη αποτελμάτωση των διαπραγματεύσεων.
Το Όχι και η απόρριψη των όρων των δανειστών σημαίνει την αργή πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από την Ευρωζώνη. «Η Ελλάδα μόλις υπέγραψε την πράξη αυτοκτονίας της. Μόνο η Γαλλία επιθυμεί να διασώσει κάτι από αυτό το δημοψήφισμα, αλλά είναι απίθανο να περάσει την άποψή της στο Eurogroup», αναφέρει αναλυτής του Eurasia Group.
Η Γερμανίδα καγκελάριος θα μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο για να καθορίσουν τα επόμενά τους βήματα. Σήμερα το απόγευμα επίσης συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Με το ελληνικό Όχι, η ΕΚΤ, θα δυσκολευτεί να αποφύγει την επικράτηση της άποψης των σκληροπυρηνικών, στο εσωτερικό της, πως οι εγγυημένες από την ελληνική κυβέρνηση ελληνικές τράπεζες οδεύουν προς τη χρεοκοπία.
Σημαντική ημερομηνία είναι η 20 Ιουλίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στην ΕΚΤ 3,5 δισ. ευρώ. Αν η Αθήνα δεν πληρώσει ούτε αυτό το ομόλογο θα είναι αδύνατο, πλέον, στην ΕΚΤ να αποδέχεται τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών και να τους παρέχει ρευστότητα.
Αντίθετα τα 89 δισ. ευρώ που τους έχει μέχρι τώρα δανείσει μέσω του μηχανισμού ELA θα καταστούν άμεσα απαιτητά, με αποτέλεσμα την συντριβή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αν η ΕΚΤ δεν δώσει ευρώ στην Ελλάδα η χώρα θα υποχρεωθεί να τυπώσει δικό της νόμισμα ώστε να ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες και η έξοδος από την Ευρωζώνη θα είναι κοντά.
Σήμερα η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει πως ο δρόμος προς την έξοδο είναι πιο καθαρός από τη διατήρηση της υπάρχουσας γραμμής ζωής προς τις ελληνικές τράπεζες. Η έλλειψη εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών, μια εκ των οποίων βρίσκεται ήδη υπό ευρωπαϊκή παρακολούθηση, θα τις οδηγήσει στη χρεοκοπία. Η ΕΚΤ πάντως δεν θεωρείται πιθανό να προχωρήσει, άμεσα, σε πιο δραστικά μέτρα και να διακόψει, εντελώς, τον ELA.
Παρόμοιος κίνδυνος είχε υπάρξει το 2012, αλλά η τότε κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία και η Ευρώπη εγγυήθηκε τα ελληνικά ομόλογα. Ο νυν πρωθυπουργός όμως δεν φαίνεται πρόθυμος για κάτι τέτοιο, ειδικά μετά τη μεγάλη του νίκη στο δημοψήφισμα.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναμένουν μια παρόμοια με το 2012 κατάσταση, εντός των επομένων δύο εβδομάδων, πριν τις 20 Ιουλίου. Ωστόσο εναπόκειται στο Συμβούλιο Κορυφής για το αν θα εγγυηθεί ή όχι τα ελληνικά ομόλογα.
Ο Τσίπρας επιμένει πως με την υποστήριξη των Ελλήνων ψηφοφόρων οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα γίνουν πιο υποχωρητικοί έναντι των ελληνικών απαιτήσεων και θα συμφωνήσουν για ένα νέο ελληνικό διετές πρόγραμμα ύψους 29,1 δισ. ευρώ.
Οι περισσότεροι όμως Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν αποδέχονται αυτή τη θεώρηση και πολλοί πιστεύουν πως δεν θα υπάρξει συμφωνία πριν τις 20 Ιουλίου. Ακόμα και αν το ομόλογο της 20ης Ιουλίου λήξει η ελληνική έξοδος δεν θα είναι άμεση, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός επιβολής εξόδου μιας χώρας από, την Ευρωζώνη.
Αντ’ αυτού όμως η Ελλάδα θα αφεθεί στην κόλαση για μήνες, με ένα παράλληλο νόμισμα, αλλά, τεχνικά, εντός της Ευρωζώνης. Το νομικό τμήμα της ΕΕ ήδη αναζητά σχετικούς τρόπους. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική έξοδος δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.