30 Ιουλ 2015

Gazprom: Βαρύ τίμημα λόγω κρίσης και οι εν Ελλάδι «καμένοι»

Σε ιστορικό χαμηλό έπεσε η παραγωγή φυσικού αερίου της ρωσικής Gazprom, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.

Η παραγωγή του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού έπεσε, εφέτος, στα 414 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, λόγω της μειωμένης ζήτησης και της μείωσης των διατιθέμενων για σχετικές επενδύσεις κεφαλαίων. Η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε πως ελπίζει να αυξήσει την παραγωγή της στα 450 δισ. κυβικά μέτρα, μέχρι το τέλος του 2015.
Σύμφωνα με έκθεση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, επίσης, το ρωσικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,25% τον Ιούνιο, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας χαρακτηρίζονται «δυσοίωνες» λόγω των δυτικών κυρώσεων και της νέας, περαιτέρω, πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
H Gazpom, υπό κανονικές συνθήκες, προσφέρει το 8% του ρωσικού ΑΕΠ. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους έχει σταματήσει να δημοσιεύει τις εκθέσεις πωλήσεών της που εξέδιδε σε μηνιαία βάση.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πάντως πως οι και οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ και την Τουρκία, έπεσαν κατά 6,2%, δηλαδή κατά 66,8 δισ. κυβικά μέτρα, στο πρώτο μισό του 2015, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και της χρήσης αποθηκευμένου φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Επίσης, η τιμή πώληση του ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκε σημαντικά φτάνοντας τα 249,7 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2015, έναντι 335,7% που ήταν μερικούς μήνες πριν. Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε, πως οι επενδύσεις στην παραγωγή φυσικού αερίου έχουν πέσει κατά 60%, βάσει των τρεχουσών τιμών.
Η Gazprom έχει πληγεί σοβαρά από την ουκρανική κρίση και τις συνεπακόλουθες δυτικές, κατά της Ρωσίας, κυρώσεις. Η κρατική ρωσική εταιρεία έχει χάσει επίσης μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς η Νορβηγία δεν αγοράζει πλέον ρωσικό φυσικό αέριο.
Τέλος, η ρωσική εταιρεία δεν έχει καταφέρει ακόμα να συμφωνήσει με την Τουρκία για τον αγωγό Turkish Stream. Μόνο στην Ελλάδα, ορισμένοι, είχαν και εξακολουθούν να διατηρούν σχετικές ονειρώξεις, παρότι και να συμφωνήσει, ο αγωγός θα περιοριστεί στο να τροφοδοτεί την Τουρκία.
Αυτό θα συμβεί, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα πρέπει να χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο από το οποίο θα τροφοδοτηθούν οι δυτικές αγορές, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Αυτά συμβαίνουν όμως, όταν γραφικοί στην Ελλάδα, τύπου Παν. Λαφαζάνη, διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι ο αγωγός αποτελεί στρατηγικό συμφέρον της χώρας μας, κάτι σωστό, αλλά ξεχνούν να πουν ότι για να υλοποιηθεί θα πρέπει να θεωρηθεί και στρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
Η Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να το επιβάλει, παρά μόνο να το καλλιεργήσει δίχως φανφαρονισμούς και κυρίως χωρίς να λέει ταυτόχρονα ότι θέλει να βγει από την Ευρωζώνη! Με τέτοια παρανοϊκή ρητορική, είναι φυσιολογικό να θεωρούνται στο εξωτερικό, ελληνιστί… «καμένες φλάντζες», αφού τέτοιες ασυναρτησίες δεν μπορεί να προσυπογράψει ούτε καν η Μόσχα, που παραδοσιακά ασχολείται με την αξιοποίηση των δώρων διαφόρων «χρήσιμων ηλίθιων» ανά τον πλανήτη. Τι να περιμένεις όμως από πολιτικούς που θεωρούν εαυτόν συνεχιστές του… Βλαδίμηρου Λένιν;
http://www.defence-point.gr/news/?p=133937