10 Οκτ 2015

Η Ευρωζώνη μειώνει τους φόρους, ενώ η Ελλάδα τους αυξάνει...

Η Ευρωζώνη μειώνει τους φόρους, ενώ η Ελλάδα τους αυξάνει...


Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr
Εξαιρέσεις, μειωμένοι συντελεστές για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και νησιωτικά συμπλέγματα αλλά και ειδικές εισφορές και πρόσθετη επιβάρυνση για τις πολύ μεγάλες
επιχειρήσεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, το φορολογικό πλαίσιο στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση της ενδιαφέρουσας έρευνας της PwC «Worldwide Tax Summaries, Corporate Taxes 2015/16» που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και δείχνει πως αντιμετωπίζει τον επιχειρηματικό κόσμο το κάθε κράτος ξεχωριστά (βλ. πίνακα).
Οι αποκλίσεις στο φορολογικό μοντέλο είναι εντυπωσιακές. Την ώρα που στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα ελληνικά νησιά και αυξάνει τον εταιρικό φόρο στο 29%, η Πορτογαλία εξακολουθεί να διατηρεί χαμηλότερους συντελεστές για τα νησιά Αζόρες (στο 18,4% αντί 21% που ισχύει για την υπόλοιπη χώρα) και η Ισπανία μειώνει τον εταιρικό φόρο από το 2016 στο 25%, από 28% που είναι σήμερα.
Ιδιαίτερη μέριμνα, σε αντίθεση με την Ελλάδα υπάρχει και για τις πολύ μικρές αλλά και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι οποίες χρείαζονται κίνητρα για να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν. Για παράδειγμα, η Λιθουνία επιβάλλει φόρο μόλις 5% σε κάποιες μικρές επιχειρήσεις (δεν διευκρινίζεται το ποσό ούτε το αντικείμενο των εργασιών τους) αλλά και για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Μικρότερη φορολογία όσες εταιρείες έχουν έσοδα έως 15.000 ευρώ επιβάλλει και η Πορτογαλία, ενώ παρόμοια ελάφρυνση έχει καθιερώσει ακόμη και το Λουξεμβούργο.
Μεγάλες διαφορές υπάρχουν και στο ύψος των φορολογικών συντελεστών. Στην μια πλευρά, βρίσκονται χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Λετονία, με συντελεστές που δεν υπερβαίνουν το 20% και στην άλλη, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, με συντελεστές που υπερβαίνουν ακόμη και το 30% σε κάποιες περιπτώσεις. Μάλιστα, σε κάποιες υπάρχει ειδική πρόνοια για τις επιχειρήσεις με υψηλό τζίρο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιταλίας, η οποία επιβάλλει πρόσθετο φόρο 6,5% (Robin Tax) για όσες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό κλάδο και στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας με τζίρο άνω των 3 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον φόρος επιβάλλεται στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές.
Επανεξέταση φόρων
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, παράγοντες της αγοράς θεωρουν αναγκαίο να επενεξετασθεί το θέμα της φορολογίας στην Ελλάδα, πάντα σε συνέννοηση με τους θεσμούς και όπου αυτό είναι δυνατό να δρομολογηθούν κάποιες φοροελαφρύνσεις, ώστε να πάρει «ανάσα» η αγορά. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως οι νέες επιβαρύνσεις, που πηγάζουν από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, αναμένεται να επιδεινώσουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση αρκετών επιχειρήσεων και να βάλουν προγραμματισμένες επενδύσεις στον «πάγο», οι οποίες αποφασίσθηκαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες και άλλα δεδομένα για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας.
Πολλές εταιρείες εκτιμάται πως θα επανεξετάσουν το επενδυτικό τους πλάνο, καθώς τα προσδοκώμενα κέρδη σε μια οικονομία που βυθίζεται ξανά στην ύφεση τίθενται εν αμφιβόλω.
Η μετατόπιση του φορολογικού συντελεστή σε επίπεδα κοντά στο 30% σε συνδυασμό με το υπόλοιπο επενδυτικό περιβάλλον (π.χ. γραφειοκρατία, κίνητρα, ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης) αναμένεται να εμποδίσει και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα τη δεδομένη στιγμή.
Τι φόρους πληρώνουν οι επιχειρήσεις στις 19 χώρες της Ευρωζώνης
Ελλάδα: 26% (από του χρόνου ανέρχεται στο 29% μετά τη ψήφιση του Μνημονίου)
Αυστρία: 25,00%
Βέλγιο : 33,99% (περιλαμβάνεται έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε μετά την κρίση)
Κύπρος: 12,50% (προβλέπονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις)
Εσθονία: 20% επί των κερδών που διανέμονται (δεν φορολογούνται τα κέρδη που επανεπενδύονται στην επιχείρηση)
Φινλανδία: 20,00%
Γαλλία: 33,33% (Επιπλέον φόρος 10,7% για τις εταιρείες με τζίρο άνω των 250 εκατ. ευρώ και εισφορά 3% επί των διανεμόμενων κερδών)
Γερμανία: Δυο είδη φόρων: α) ο εταιρικός που είναι 15% + 5,5% εισφορά αλληλεγγύης β) ο φόρος εμπορίου που ποικίλει ανάλογα με την περιοχή που εδρεύει η επιχείρηση (κατά μέσο όρο είναι από 14% έως 16%) Έτσι, ο συνολικός φόρος που θα πληρώσει μια επιχείρηση που εδρεύει στο Μόναχο μπορεί να φθάσει το 33%, στη Φρανκφούρτη το 32% και στο Βερολίνο το 30,2%
Ιρλανδία: Τρεις διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές ανάλογα με τη δομή και τη δραστηριότητα της εταιρείας: (12,5%, 25% και 25% μέχρι 40% για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό κλάδο)
Ισπανία: 28% μέχρι το τέλος του 2015 και 25% από το 2016 και μετά. Για επιχειρήσεις με έσοδα που δεν υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ ο φόρος είναι 25% ενώ για τις νεοσύστατες είναι στο 15%
Ιταλία: 27,5% + 3,9% τοπικός φόρος. Πρόσθετος φόρος 6,5% (Robin tax) επιβάλλεται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό κλάδο, στον κλάδο του αερίου και στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας με έσοδα άνω των 3 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος φόρος πάντως κρίθηκε αντισυνταγματικός χωρίς αναδρομική ισχύ. Επιπλέον φόρος 3,8% επιβάλλεται για εταιρείες που τους έχει δοθεί από την κυβέρνηση κάποιο μονοπώλιο, 4,20% στις τράπεζες και 5,3% στις ασφαλιστικές
Λουξεμβούργο: 20% και 21% για τις επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 15.000 ευρώ
Μάλτα: 35,00%
Ολλανδία: 25,00%
Πορτογαλία: 21% και 17% για τις εταιρείες με έσοδα έως 15.000 ευρώ. Μειωμένος συντελεστής (18,4%) για τις εταιρείες στις Αζόρες
Σλοβακία: 22,00%
Σλοβενία: 17,00%
Λιθουανία: 15% και 5% για κάποιες μικρές επιχειρήσεις και για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις
Λετονία: 15%. Επιπλέον προβλέπεται ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις πολύ μικρές και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.
ημερησια