16 Νοε 2015

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

του Β. Πολίτη αξιωματικού Π.Ν ε.α. Ειδικού Αναλυτή σε θέματα Διεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας.
Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η είσοδος προσφύγων* και οικονομικών μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου παρά την επιδείνωση των
καιρικών συνθηκών και την ύπαρξη αρνητικού κλίματος υποδοχής από πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ που αποτελούν τελικούς σταθμούς προορισμού.

Ο κίνδυνος του εγκλωβισμού των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, λόγω των πιέσεων και αρνήσεων των περισσοτέρων κρατών μελών της Ε.Ε. να τους δεχτούν στην χώρα τους, σε συνδυασμό με τον ήδη μεγάλο αριθμο εγκατεστημένων αλλοδαπών είναι σίγουρο ότι μελλοντικά θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα με καταστρεπτικές για την πατρίδα μας συνέπειες, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα .
Η κατάσταση χειροτέρευσε ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω και της πολυήμερης συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΝΟ με αποτέλεσμα την ημέρα της επίσημης επίσκεψης (στις 5/11/2015) του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Μυτιλήνη, οι ευρισκόμενοι στο νησί να έχουν ξεπεράσει τις 14.000 χωρίς να μπορούν να μεταφερθούν με πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Καβάλας.
Οι προσπάθειες που καταβάλει το Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με τον FRONTEX τόσο στην θάλασσα με περιστατικά έρευνας διάσωσης όσο και στην ξηρά με την συμμετοχή των λοιπών τοπικών δημοτικών και αστυνομικών αρχών για την πρώτη υποδοχή και ταυτοποίηση των προσφύγων έχει πια ξεπεράσει τα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 1-1-2015 έως 1-11-2015 το Λιμενικό Σώμα έχει διαχειριστεί 2.741 περιστατικά διάσωσης στην θάλασσα φέρνοντας τελικά σώους στην ξηρά 83.000 άτομα ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που έχουν εισέλθει στην χώρα μας και έχουν καταγραφεί ανέρχεται στο ίδιο χρονικό διάστημα σε 608.000 χωρίς όμως να υπάρχουν επακριβή στοιχεία πόσοι έχουν περάσει τα σύνορα η παρέμειναν στην Ελλάδα.
Ο Βασίλειος Πολίτης διατέλεσε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ναυτιλίας κατά την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης με αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Χρήστο Ζώη, με μεγάλη επιτυχία στην αποτελεσματική μεταφορά των προσφύγων και αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας που δεχόταν τις προσφυγικές ροές. Στη φωτογραφία ο κ. Β. Πολίτης διακρίνεται δίπλα από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος ΕΛ-ΑΚΤ. κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο και τον αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Χ. Ζώη, να συνομιλούν με πρόσφυγες από τη Συρία σε πλοίο που ναυλώθηκε για το σκοπό αυτό και μόλις είχε καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά, αποβιβάζοντας 2500 περίπου πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.
Η καθυστέρηση της έκτατης χρηματοδότησης που ανέρχεται σε 11.000.000 € από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) και από το Ταμείο Άσυλου Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) της ΕΕ, έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να συντηρηθούν πλέον τα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος τόσον θαλάσσια όσον και εναέρια τα οποία πέραν της παλαιότητας έχουν να αντιμετωπίσουν λόγω της αδιάκοπης χρήσης προβλήματα συντήρησης χωρίς όμως να υπάρχουν τα κατάλληλα εθνικά κονδύλια.
Μπορεί βέβαια να σώθηκαν πολλοί χάρις στις προσπάθειες του στελεχών του Λιμενικού Σώματος δυστυχώς όμως και ο αριθμός των απωλειών δεν είναι μικρός.Στο πραναφερθέν χρονικό διάστημα 132 ανθρώποι, άτομα που στην πλειονότητα είναι βρέφη και μικρά παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους μέσα στα νερά του Αιγαίου δηλαδή 2,3 άτομα ανά 10.000 σώους πρόσφυγες που αποβιβάσθηκαν στα Ελληνικά εδάφη.
Η συνεχής αδιαφορία των Τουρκικών αρχών όσον αφορά τον έλεγχο των προσφυγικών ροών από τα παράλια της δημιουργεί πλέον σαφές θέμα ευθυνών ηθικής αυτουργίας για τις παραπάνω ανθρώπινες απώλειες. Οι Τούρκοι μεταφορείς έχουν πλέον οργανωμένες βάσεις που λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως τόσον στο Τσεσμέ όσον και στην Σμύρνη, στις οποίες οι υπό μεταφορά φυγάδες των πολέμων της Μέσης Ανατολής διανυκτερεύουν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ελλάδα και που τελικά για πολλούς από αυτούς ίσως είναι και το τελευταίο τους ταξίδι προς τον θάνατο. Οι λαστιχένιες βάρκες και οι ξύλινες γκιουλέτες που τους μεταφέρουν αναχωρούν σε ρυθμούς ανά 30 λεπτά από τις ακτές αφετηρίας μετά την δύση του ηλίου με σκοπό πριν τα χαράματα να έχουν φθάσει κοντά στις Ελληνικές ακτές. Το αντίτιμο για την μεταφορά ανά άτομο ανέρχεται σε 1500/2500 ευρώ ανάλογα με το πόσο ασφαλές είναι το θαλάσσιο μέσο , ενώ για οικογένειες γίνονται ειδικές τιμές. Αν αναλογιστεί λοιπόν κανείς ότι καθημερινά μετακινούνται προς την Ελλάδα γύρω στις 5000 άτομα και πολλά από αυτά πληρώνουν και γύρω στα 800 έως 1000 ευρώ για την έκδοση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων τότε τα κέρδη των Τούρκων δουλεμπόρων ανέρχονται καθημερινά γύρω στα 15.000.000 εκατομμύρια ευρώ.
Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των αρμοδίων για τη μετανάστευση Οργάνων της δεν πιέσει άμεσα την Τουρκία για ίδρυση σημείων ελέγχου (hot spot-relocation) στα Τουρκικά παράλια, έτσι ώστε τα σημεία αυτά να λειτουργήσουν σαν τόποι ανάσχεσης, ελέγχου και διαλογής μετακινούμενων πληθυσμών προ της εισόδου τους στην ΕΕ καθώς και απευθείας μεταφοράς τους (όχι μέσω της Ελλάδας) σε επιλεγμένα κράτη –μέλη της, τότε το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο και θα συνεχίζουμε να θρηνούμε θύματα στον υγρό τάφο του Αιγαίου.
Τα ελληνικά σύνορα αποτελούν πια εκ των πραγμάτων τα εξ ανατολών ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ευρώπη σήμερα αποτελεί την «γη της επαγγελίας», το όνειρο για χιλιάδες μετανάστες οικονομικούς η μη της Ασίας η της Αφρικής, κάτι ανάλογο με αυτό που αναζητούσαν οι Ευρωπαίοι μετανάστες στην Αμερική πριν από ένα αιώνα περίπου. Όσο οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες στο παγκόσμιο περιβάλλον επιδεινώνονται, τόσο τα ανθρώπινα κύματα μεταναστών θα εντείνονται και οι μετακινήσεις πληθυσμών θα είναι μαζικές και ανεξέλεγκτες . Είναι τελικά αδιαμφισβήτητο ότι το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλα συνολικά όλα τα κράτη και τις ευημερούσες κοινωνίες της ΕΕ και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά με ενιαία Ευρωπαϊκή στάση και πολιτική που δυστυχώς αυτή την στιγμή είναι μόνο στα χαρτιά και στις αναφορές των επισκέψεων υποκρισίας των ιθυνόντων στα προσφυγικά στρατόπεδα.
*Πρόσφυγες θεωρούνται μόνο οι Σύριοι και οι Ερυθραίοι που δικαιούνται Διεθνούς προστασίας και έχουν περάσει την διαδικασία καταγραφής, ταυτοποίησης και λήψης των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων.
http://www.maritimes.gr/art/art-gr_4396.php