22 Νοε 2015

Τα διαζύγια του Τσίπρα με φίλους και συνεργάτες

Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Στάθης Παναγούλης, Τάσος Κορωνάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Μανώλης Γλέζος,..
Αλέκος Αλαβάνος. Μέντορες, ιστορικά στελέχη, σύντροφοι, φίλοι. Είναι όλοι οι άνθρωποι τουΑλέξη Τσίπρα που, από τους κοινούς αγώνες, βρέθηκαν μπροστά σε ένα επώδυνο διαζύγιο.
Με κάποιους ξεκίνησε μαζί από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Άνθρωποι της νέας γενιάς, των άφθαρτων πολιτικών που ήρθαν να αλλάξουν τα δεδομένα και τους συσχετισμούς στην πολιτική σκηνή της μεταπολίτευσης. «Η γενιά των 40ρηδων» που έφερε νέο αέρα, νέο  lifestyle και μια ελπίδα που για κάποιους έσβησε με τους «πέτρινους» μήνες στην εξουσία. Οι άλλοι ήταν μαζί του στην απόφαση του νεαρού τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να σοκάρει το κουρασμένο πολιτικό σύστημα. 
Η «αριστερή κατάθλιψη», για όσους γνωρίζουν τις διεργασίες στην Κουμουνδούρου, δεν ήρθε σε μια νύχτα. Ήταν αποτέλεσμα της μετάλλαξης από τον ΣΥΡΙΖΑ της ελπίδας, στον ΣΥΡΙΖΑ της εξουσίας. Μπορεί για τους περισσότερους (ακόμη και για τους επαγγελματίες αντιπολιτευτές) η εξουσία να είναι γλυκιά, ωστόσο οι κυβερνητικές αποφάσεις έχουν και το αντίστοιχο κόστος. Και κάποιοι επέλεξαν να μην τον επωμιστούν.  

Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Είναι ένας από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσωπο που ανήκε στο στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Από την ηλικία των 19 ετών μετείχε στη Νεολαία του Συνασπισμού, μαζί με άλλους συντρόφους, που έπειτα από πολλά χρόνια πήραν υπουργικά έδρανα. Έμπιστος του Αλέξη Τσίπρα, πρόσωπο που είχε την εύνοια του Πρωθυπουργού, ο οποίος αν και γνώριζε την απειρία του, τον τοποθέτησε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. 
Ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2012, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί, καθώς είχε επιφορτιστεί πολλά ζητήματα του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η σχέση τους μετράει πολλά χρόνια, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ακολουθεί τα πολιτικά βήματα του σημερινού πρωθυπουργού. Η υποψηφιότητά του στο δήμο της Αθήνας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ήταν προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας μάλιστα την αποχώρηση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένης Πορταλιού, η οποία είχε προβάλει ενστάσεις στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου. 
Ο 35χρονος οικονομολόγος πήρε το χρίσμα της Κουμουνδούρου, ακολουθώντας ουσιαστικά την πορεία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το 2006 ήταν επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου για τον δήμο της Αθήνας. 

Τάσος Κορωνάκης

Φίλος και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Τάσος Κορωνάκης είναι ο εμπνευστής των προεκλογικών συνθημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της καμπάνιας που έδωσε τον αέρα της ελπίδας, της αλλαγής, του καινούργιου. Ως επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος, μαζί με τον Γάννη Δραγασάκη, τον Νίκο Παππά και τον Πάνο Σκουρλέτη, ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονταν κάθε στιγμή πίσω από κάθε προεκλογική κίνηση του προέδρου. «Μέχρι την τελευταία στιγμή σκεφτόμουν συνεχώς τί άλλο μπορώ να κάνω», έλεγε σε συνέντευξή του.
Έμπιστος συνεργάτης από τα χρόνια της Νεολαίας, είναι επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και εκλέγεται Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Με την πολιτική στην οποία υποχρεώνεται η κυβέρνηση στο μνημονιακό τοπίο, προσπαθεί να ενώσει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και, κυρίως, να μην διαρραγεί ο συνδετικός ιστός με τον κόσμο που πίστεψε τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Μετέχει στις συσκέψεις του Μαξίμου, είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, υπερασπίζεται την πολιτική τους σε κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, αλλά η απόστασή του από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ολοένα και μεγαλώνει. 
«Είναι γνωστό πως εδώ και καιρό έχω αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς οι λόγοι που με οδήγησαν στην παραίτηση μου συνεχίζουν να ισχύουν, και η απόσταση μου από τηνκυβερνητική πολιτική συνεχώς μεγαλώνει» αναφέρει στην επιστολή με την οποία ανακοινώνει την παραίτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 22 Οκτωβρίου 2015.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η συντροφική σχέση και οι κοινοί αγώνες επισημάνθηκαν πολλές φορές δημοσίως και από τους δύο. Από τα έδρανα της αντιπολίτευσης χτυπούσαν στο ψαχνό τους πολιτικούς τους αντιπάλους με καταγγελτική ρητορική. Πολλές φορές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα στραβά μάτια στο εκρηκτικό ταπεραμέντο της κόρης του Νίκου Κωνσταντόπουλου, η οποία στη συνέχεια αποτέλεσε την επιλογή του για το τρίτο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.
Τον Ιανουάριο του 2015 είναι η πρότασή του για την Προεδρία της Βουλής και η Ζωή αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσία. Τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν αρκετά νωρίς πάνω από αυτή την πολιτική σχέση, με αποκορύφωμα την ενδοκυβερνητική αντιπολίτευσητης κυρίας Κωνσταντοπούλου την περίοδο της δραματικής διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. 
Πριν ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, η τέως ΠτΒ δίνει πύρινες ομιλίες εντός του Κοινοβουλίου, κάνει λόγο για οσφυοκάμπτες και αντισυνταγματικές υποχωρήσεις και απευθύνει κάλεσμα στους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Σε έντονα συγκινησιακό ύφος, μιλάει για την εκτίμησή της στον φίλο και σύντροφο Αλέξη Τσίπρα, τον προειδοποιεί όμως να μην περάσει το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο στην ιστορία της χώρας. Η πορεία προς τον πολιτικό χωρισμό είναι δεδομένη, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορεί μέχρι και σήμερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι διέλυσε το κόμμα. 

Μανώλης Γλέζos - Παναγιώτης Λαφαζάνης

Από τα ιδρυτικά στελέχη του Συνασπισμού, γνωστός για τις κομμουνιστικές θέσεις του, οΠαναγιώτης Λαφαζάνης είναι παρών σε όλη την πορεία του Τσίπρα, ωστόσο πολλοί αμφισβητούν αν πραγματικά ήθελε να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας. Για τη διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών ο Πρωθυπουργός τον τοποθετεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό Υπουργείο, το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, ακολουθώντας τον στην προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων με τη Ρωσία. Το γλυκό δεν πέτυχε και ο Λαφαζάνης δεν συμπεριλαμβάνεται στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τον ανασχηματισμό. 
Σε συντεταγμένη γραμμή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως τότε επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, αποτελεί μέχρι τις εκλογές του Σεπτέμβρη μόνιμο πονοκέφαλο για το Μαξίμου. Αφήνεται σε αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός απαλλάσσεται από ταβαρίδια και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι μεγαλειώδης. Αντιθέτως, η Λαϊκή Ενότητατων Λαφαζάνη-Κωνσταντοπούλου δεν καταφέρνει να κερδίσει το εκλογικό σώμα, παρά τα έξυπνα σποτάκια, το Νομισματοκοπείο και τη μονοθεματική των επιθέσεων εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. 
Πατρική ήταν η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μανώλη Γλέζο. Αντιμετωπίζεται ως επιτυχία και παράσημο στην πορεία του κόμματος από το 4% στην εκρηκτική δημοσκοπική άνοδο. Τοποθετείται επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του 2014 και βρίσκονται ο ένας στο πλευρό του άλλου μέχρι το καλοκαίρι του 2015.
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είχε εκφράσει ουκ ολίγες φορές την αντίθεσή του στις αλλαγές του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας επικαλείται το συναίσθηματου Μανώλη Γλέζου από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και οι σχέσεις τους εξομαλύνονται. Η οριστική ρήξη θα έρθει και εδλω με τη συμφωνία του Ιουλίου 2015, ενώ μόλις λίγες ημέρες πριν, ο κ. Γλέζος είπε για πρώτη φορά ότι ήταν μεγάλο λάθος ότι έδειξε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα. 

Αλέκος Αλαβάνος

Το φθινόπωρο του 2006, ο τότε επικεφαλής του κόμματος προτείνει τον μόλις 32χρονο Αλέξη Τσίπρα να ηγηθεί του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» για τη διεκδίκηση της δημαρχίας της Αθήνας. Έναν χρόνο μετά, του δίνει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στο Συνασπισμό, στηρίζοντάς τον στην αναμέτρηση με τον Φώτη Κουβέλη. 
Η σχέση τους αλλάζει στις εκλογές του 2009 και από φίλοι γίνονται εχθροί. Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ο Αλέκος Αλαβάνος έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι απόψεις του για δραχμή έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις του κόμματος, ενώ ο επικεφαλής του Σχεδίου Β' έχει χαρακτηρίσει «λάθος επιλογή» τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει μεγάλη ικανότητα επιβίωσης στο πολιτικό σύστημα, αλλά αυτό που κάνει κάποιον πολιτικό είναι το κατά πόσο υπηρετεί τις ανάγκες του ελληνικού λαού, αν έχει συνέπεια και ειλικρίνεια».

Οι απώλειες

Από την 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μετρούν πολλές απώλειες: Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη, Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Ήσυχος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Στάθης Παναγούλης, αλλά και αρκετοί ακόμη, όπως η επιλογή του για το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης
Κάποιοι από αυτούς είχαν άλλα σχέδια εξαρχής, ωστόσο όταν απασφάλισαν τη χειροβομβίδα στα θεμέλια της Κουμουνδούρου, δεν τους βγήκε. Ο Τσίπρας παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού την ώρα που κάποιοι βρίσκονται στα αζήτητα της πολιτικής ιστορίας. 
Δείχνει ξεκάθαρα, και χωρίς να συγκρατείται πια από ιδεολογικούς φραγμούς, ότι για να ηγηθείς σε ένα κόμμα εξουσίας απαιτούνται σκληρές αποφάσεις.
http://newpost.gr/