28 Νοε 2015

Φιάσκο: Αντί για συναίνεση, απειλές, εκβιασμοί και ύβρεις

Προκλητικός Τσίπρας σε Πλακιωτάκη: «Τι θα πείτε έξω; Ότι δεν συμφωνείτε με την μη μείωση των συντάξεων;» - Αφού δεν κατάφεραν να εκβιάσουν την στήριξη της αντιπολίτευσης στο σχέδιό τους ο Καμμένος απείλησε με εξεταστική για το PSI - Το παρασκήνιο του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Με αιχμές, αντιδικίες και ειρωνίες διανθίστηκαν οι διάλογοι των πολιτικών αρχηγών  κατά τη διάρκεια του συμβουλίου που είχαν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Από την πλευρά τους, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων στο σχέδιο που τους παρουσίασε ο πρωθυπουργός για να μη μείωση των συντάξεων και βιώσιμο ασφαλιστικό. 



Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το 0,6 του 1%  έχει ήδη βρεθεί και ζήτησε συζήτηση για να βρεθεί το υπόλοιπο 0,4%. 

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν πως δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν και ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ κ. Πλακιωτάκης έβγαινε συχνά από την αίθουσα και συνενοούταν. 


Σε ό,τι αφορά στη στάση της κυρίας Γεννηματά οι ίδιες πηγες σημείωναν πως αρχικά είχε πει ότι δεν πρόκειται να συζητήσει το θέμα, αλλά όταν ο πρωθυπουργός πρότεινε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν που να θέτει το στόχο της μη μείωσης των κύριων συντάξεων, εκείνη εμφανίστηκε θετική. Αργότερα η κυρία Γεννηματά αποχώρησε, μίλησε στο τηλέφωνο και επανήλθε διαφωνώντας. Έντονη ήταν η αντίδραση συνεργατών της προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη διαρροή ότι η κυρία Γεννηματά συμφώνησε σε οποιαδήποτε φάση της συζήτησης. «Ουδέποτε υπήρξε συμφωνία να αφήσουν τη σπέκουλα», ήταν η απάντηση στελεχων του ΠΑΣΟΚ.  

Επιπλέον σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για θράσος, επειδή επί πέντε χρόνια ψήφιζε μειώσεις συντάξεων. Η κυρία Γεννηματά φέρεται να υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι η ίδια δεν ήταν βουλευτής, με τον κ. Τσίπρα να της ανταπαντά ότι ηταν υπουργός. Πάντως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως η κυρία Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να φέρει ολοκληρωμένες προτάσεις στη Βουλή.

Πηγές από την Νέα Δημοκρατία αναφέρουν πως υπήρξε έντονος διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και του προσωρινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Τι θα πείτε έξω; Ότι δεν συμφωνείτε με την μη μείωση των συντάξεων;». 

Ο κ. Πλακιωτάκης του απάντησε: «Υποκριτικά αυτά που λες να κόβεις συντάξεις με την ψήο σου και να λες ότι είσαι εναντίον».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε σχολιάζοντας τη στάση των πολιτικών αρχηγών: «Μα τι λέτε, αυτά είναι επιζήμια, για μικροπολιτικό όφελος μειώνετε τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας».

Έντονη συζήτηση έγινε μεταξύ των δύο ανδρών και για τη δημιουργία hotspots. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Πλακιωτάκης αντέδρασε σε μια τέτοια εξέλιξη και ο κ. Τσίπρας του επισήμανε πως η θέση του είναι ενάντια στην ΕΕ. Λίγο αργότερα, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να απεχώρησε για λίγο και επιστρέφοντας να άλλαξε θέση.  Από την πλευρά της ΝΔ ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας υποςτήριξε την άποψη που λέει ότι τα hotspots είναι θετικά για τις τοπικές κοινωνίες. 

Το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών απασχόλησε μεταξύ των άλλων τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ έγινε συζήτηση και για τον εκλογικό νόμο μετά από πρόταση του προέδρου του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να παραμείνει το συγκεκριμένο μπόνους των πενήντα εδρών. Από την πλευρά του ο κ. Πλακιωτάκης έδειξε απροθυμία να το συζητήσει, ενώ ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως προτείνει το γερμανικό σύστημα με σπάσιμο των περιφερειών. 

Εκεί άνοιξε μια συζήτηση σε ότι αφορά στις κυβερνητικές συνεργασίες, μετά από επισήμανση και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μπορεί μεν να μην απορρίπτει ως θέση τις κυβερνητικές συνεργασίες, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση αυτή θα μείνει μέχρι το 2019.

Ο κ. Πλακιωτάκης από την πλευρά του σημείωσε πως ο εκλογικός νόμος ήταν εκτός ατζέντας, δεν ειναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Σε ότι αφορά στις κυβερνητικές συνεργασίες σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης προς τον κ. Τσίπρα: "Μας έσυρες σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, είχες την ευκαιρία και τον Γενάρη και το καλοκαίρι για συναίνεση, αλλά αποφάσισες να προχωρήσεις μόνος σου".