29 Νοε 2015

H FRONTEX στην Ελλάδα: Αλήθειες και ερωτηματικά για το ρόλο της

Tου Χρήστου Ζώη (*)
 Το γραφείο FRONTEX φεύγει από τον Πειραιά αλλά τελικώς μένει για να αναδιαρθρωθεί και να τεθεί υπό την ομπρέλα της περιφερειακής Τask Force της Ε.Ε.    Μέσα σε 48 ώρες περάσαμε από την "προσβολή" στο "συμβιβασμό" με την 

Ελλάδα και την Κύπρο να μειοψηφούν στη σχετική ψηφοφορία όταν οι λοιποί 26 εταίροι είχαν ταχθεί υπέρ της πλήρους κατάργησης του γραφείου στον Πειραιά.  
 Μένει να διαπιστωθεί τι συνέπειες θα έχει μία τέτοια απόφαση στο επιχειρησιακό πεδίο και στην καθημερινή "μάχη" για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών αν και ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε για την ενίσχυση σε στελεχικό δυναμικό και τη συνέχιση των δράσεων και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.   
 Ενώ λοιπόν στο επιχειρησιακό πεδίο οι διαπιστώσεις αναμένονται, στο πολιτικό, διπλωματικό αλλά και στο επικοινωνιακό πεδίο ήδη συζητούνται
. Πολύ περισσότερο όταν χρονικά συνέπεσε η απόφαση με την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία όπου συζητήθηκε κυρίως το μεταναστευτικό-προσφυγικό.  
 Είναι τουλάχιστον άκομψο να δίνεται έστω και η εντύπωση ότι επιχειρείται υποβάθμιση της σπουδαιότητας του ρόλου της Ελλάδος στην αντιμετώπιση του κυρίαρχου προβλήματος της Ε.Ε τούτη την περίοδο.
 Γιατί θα έπρεπε η Ελλάδα να μείνει μόνη της με την Κύπρο στη σχετική ψηφοφορία; 
  Τι δεν έχουν καταλάβει οι εταίροι μας; Τι δεν τους έχουμε εξηγήσει; 
 Δυστυχώς ένα από τα δύο ισχύει: ή η Ελλάδα αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις ή, χειρότερα, αδυνατεί να πείσει για το δέον γενέσθαι ακόμη και για το "έργο" στο οποίο είναι "πρωταγωνίστρια".
 Ή μήπως δεν είναι;  
  Κλείνω αυτό το σύντομο σημείωμα υπογραμμίζοντας την αξία του FRONTEX για την Ελλάδα: Οι θαλάσσιες περιπολίες των Ευρωπαϊκών σκαφών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εκτελούνται στα θαλάσσια σύνορα που έχει χαράξει η Ελλάδα, και όλες οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται κάτω από τον συντονισμό του MRCC Πειραιά και όχι της Άγκυρας. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται καθημερινά και η γραμμή των "συνόρων" σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας που  δεν αποδέχεται βεβαίως η Τουρκία!      Ελπίζω ότι το δεδομένο αυτό δεν τίθεται ούτε υπό αμφισβήτηση ούτε  υπό διαπραγμάτευση, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων. -----------   (*) O κ. Χρήστος Ζώης, ειναι πρώην Αναπληρωτής  Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών. 
 http://www.pronews.gr