1 Δεκ 2015

Θέλουν να κάνουν εκλογές το 2015, μπορούν;- «Μύλος» με τη διαδικασία στη Νέα Δημοκρατία

Διαστάσεις σίριαλ παίρνει πλέον το θέμα των εκλογών της ΝΔ, καθώς ούτε τη Δευτέρα βρέθηκε η ανάδοχος εταιρεία για τις γαλάζιες εκλογές, λόγω καθυστερήσεων στην επιλογή της εταιρείας, έστω..
και αν επιτελικά στελέχη του κόμματος εκτιμούν πως ο στόχος του Δεκεμβρίου είναι εφικτός.
Σήμερα, θα συνεδριάσει εκ νέου η ΚΕΦΕ του κόμματος, προκειμένου να εξετασει τις προσφορές των υποψήφιων εταιρειών, πλην όμως ήδη παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να παραπέμψουν την εκλογική διαδικασία στις καλένδες του 2016. Παράλληλα, σήμερα συνεδριάζει και η ΚΟ της ΝΔ με θέμα κυρίως τον προϋπολογισμό και τις εξελίξεις στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρηχηγών, πλην όμως με το εσωκομματικό ζήτημα σε εκκρεμότητα, θεωρείται αδύνατο να μην υπάρξουν αναφορές.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί το Σάββατο, παραπέμφθηκε για τη Δευτέρα και τώρα οδεύουμε στην Τρίτη χωρίς οριστικά αποτελέσματα. Και αν κανείς νομίζει πως υπερβάλλουμε μετρώντας τις μέρες, απλά θα πρέπει να σκεφτεί πως ο στόχος που έχει τεθεί για τις γαλάζιες εκλογές είναι η 13η Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, η όποια ανάδοχος εταιρεία, θα πρέπει όχι απλά να είναι τεχνικά έτοιμη, αλλά παράλληλα να είναι σε θέση να εγγυηθεί τη διαδικασία με επάρκεια, μιας και νέο φιάσκο θα ανοίξει οριστικά τον ασκό του Αιόλου στη ΝΔ.
Στο τραπέζι της ΚΕΦΕ υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα: από τη μία η γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vodafone, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να τρέξει το project έως τις 13/12. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει ζητήσει καποιες περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες από τη ΝΔ και θα υποβάλλει την τελική της πρόταση έως σήμερα, Τρίτη. Πάντως, αρκετοί φοβούνται πως η λύση Vodafone, λόγω του συντετμημένου χρονικού διαστήματος και της πολυπλοκότητας του έργου, μπορεί να κοστίσει αρκετά ακριβά.
Στο τραπέζι υπάρχει και το ενδεχόμενο του call center, δηλαδή της καταγραφής των ψηφοφόρων και της μετάδοσης των αποτελεσμάτων μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου call center, όπως έχει προτείνει ο ΟΤΕ, καίτοι αυτή η λύση προκαλεί αμφιβολίες σε αυτούς που εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρξει ζήτημα διαβλητότητας της διαδικασίας. Βέβαια, αν η υπόθεση «Vodafon» και γενικώς το project της ηλεκτρονικοποιημένης διαδικασίας δεν εκπληρωθεί, μπορεί η εναλλακτική να καταστεί φαβορί.
Με άλλα λόγια, τα ανοιχτά ερωτήματα είναι τα εξής: η ροή των αποτελεσμάτων θα καταγράφεται με tablets ή κινητά και call center; Ποιος θα είναι το κόστος και θα μπορεί η ΝΔ να ανταποκριθεί σε αυτό; Θα μπορέσει η εταιρεία να εγγυηθεί την ασφάλεια της διαδικασίας; Θα προλάβει το κόμμα τον στόχο για τις 13/12 ή η ΝΔ θα κάνει…Χριστούγεννα με Πλακιωτάκη;
Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς, ακόμα και αν μια εταιρεία αναλάμβανε σήμερα, 1/12, τη διενέργεια των γαλάζιων εκλογών, θα πρέπει μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες να διαμορφώσει ένα λειτουργικό και παράλληλα αδιάβλητο σύστημα. Πάντως, στελέχη της ΚΕΦΕ, με τα οποία συνομίλησε το KoolNews.gr εκτιμούν πως, αν το ζήτημα κλείσει άμεσα, τότε είναι αρκετά πιθανό να γίνουν εκλογές και εντός του 2015. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν στοιχηματίζει για κάτι τέτοιο.

Φυσικά, όλα αυτά γίνονται σε κλίμα έντασης, μετά και τον νέο γύρο στην αναμέτρηση της πλευράς Μεϊμαράκη με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, με αφορμή την επιστολή του πολιτικού συμβούλου του κ. Μεϊμαράκη Θεόδωρου Αμπατζόγλου που οδήγησε σε αιχμηρή απάντηση από την πλευρά του γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ, με αποτέλεσμα ο κ. Αμπατζόγλου εν τέλει να αποχωρήσει από την ΚΕΦΕ και να είναι άδηλο το αν θα παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση, αν και εκτιμάται, πως λόγω της συγκυρίας, εν τέλει η πλευρά Μεϊμαράκη θα προσέλθει.
Πάντως, ακόμα και στα στρατόπεδα των μονομάχων παρατηρείται διχογνωμία. Οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης, έστω και με διαφορετικές προσεγγίσεις, εκτιμούν πως πρωτίστως πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα  της διαδικασίας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει την επέκτασή της στο 2016, ενώ οι κ.κ. Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας επιμένουν σε όλους τους τόνους πως…το 2016 πρέπει να βρει τη ΝΔ με εκλεγμένο από τη βάση του κόμματος πρόεδρο.
http://www.koolnews.gr/