12 Μαρ 2016

Το κτήριο-σκάνδαλο που κοστίζει στο δημόσιο 2,6 εκατ. τον χρόνο

«Σκάνδαλο που δείχνει σε όλο του το θλιβερό μεγαλείο τι σημαίνει σπατάλη στο δημόσιο» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών την υπόθεση του πρώην καπνεργοστασίου «Κεράνης» στην περιοχή του Ρέντη, το οποίο παραμένει
αναξιοποίητο παρά το γεγονός ότι το δημόσιο πληρώνει για αυτό ενοίκιο ύψους 221.000 ευρώ τον μήνα.
Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης απαντώντας την Παρασκευή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου για το αναξιοποίητο εδώ και χρόνια εργοστάσιο το απέδωσε σε «σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων συμφερόντων…» που ενοικιάζουν κτήρια στο ελληνικό δημόσιο όταν την ίδια στιγμή έχει δικά του κτήρια και μπορεί να στεγάσει υπηρεσίες του».
Ανέφερε μάλιστα πως «στο υπουργείο Οικονομικών το 2014 δαπανήσαμε 24.000.000 ευρώ για να στεγάσουμε τις υπηρεσίες μας, όταν το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας έχει σχεδόν το σύνολο της διαχείρισης των ακινήτων του Δημοσίου και μπορούσε στην Αθήνα και στην περιφέρεια να στεγάσει τις υπηρεσίες σε σύγχρονα κτήρια πρώτα από όλα για τους πολίτες αλλά και για τους ίδιους τους υπαλλήλους».
Η μακριά ιστορία του κτηρίου - φάντασμα
Με αυτό τον τρόπο δίνεται συνέχεια στο σήριαλ του κτηρίου «Κεράνη», ενός ακινήτου που έχει κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ και το οποίο τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να αξιοποιήσουν και έχουν αποτύχει. Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης είχε δηλώσει και παλαιότερα την πρόθεση του να μετακινηθούν εκεί υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αλλά για άλλη μια φορά έχει συναντήσει την αντίδραση εργαζομένων του υπουργείου.
Το κτήριο, επιφάνειας άνω των 42.000 τ.μ., βρίσκεται επί της λεωφόρου Θηβών στα σύνορα του Πειραιά με τον Δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη και διαθέτει τη δική του μακρά ιστορία. Περιήλθε στη κατοχή του δημοσίου το 1998 έναντι 35 εκατ. ευρώ ενώ δαπανήθηκαν άλλα τόσα για την ανακατασκευή του.
Μάλιστα, από το 2014 το δημόσιο πληρώνει και ενοίκιο ύψους 2,62 εκατ. το χρόνο για αυτό χωρίς να το χρησιμοποιεί. Και αυτό διότι το κτήριο «Κεράνη» πουλήθηκε μαζί με άλλα 13 άλλα ακίνητα του δημοσίου έναντι 115,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική Πανγαία μέσω συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & leaseback). Βάσει της συμφωνίας η εταιρεία έχει στην κατοχή της το ακίνητο για 20 χρόνια και το δημόσιο έχει την υποχρέωση είτε να νοικιάζει το ίδιο το κτήριο με μηνιαίο μίσθωμα ύψους 220.000 ευρώ ή να βρει κάποιον άλλον ενοικιαστή με το ίδιο τίμημα. Στο τέλος της 20ετίας το ακίνητο επιστρέφει στη κυριότητα του δημοσίου.
Το δημόσιο πληρώνει και ενοίκιο ύψους 2,62 εκατ. το χρόνο για το κτήριο «Κεράνη» χωρίς να το χρησιμοποιεί
Παρ' όλα αυτά εδώ και 17 χρόνια το κτήριο «Κεράνη» δεν έχει αξιοποιηθεί λόγω της άρνησης υπουργείων και άλλων κρατικών υπηρεσιών να πάνε σ' αυτό.
Το αρχικό σχέδιο ήταν να μεταφερθεί εκεί το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο λόγω αντιδράσεων των εργαζομένων του υπουργείου το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Στη συνέχεια, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, υπήρχαν σκέψεις για μετεγκατάσταση στο κτήριο των υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, για άλλη μια φορά υπήρξαν αντιδράσεις και το κτήριο παρέμεινε κενό. Το 2010 για άλλη μια εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς εκεί όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που μέχρι σήμερα παραμένουν διάσπαρτες σε διάφορα σημεία. Ιδέα που και αυτή εγκαταλείφθηκε.
Η τελευταία προσπάθεια αξιοποίησης του «στοιχειωμένου» ακινήτου αφορούσε την μεταφορά των Δικαστηρίων Πειραιά. Κίνηση που για άλλη μια φορά συνάντησε αντιδράσεις τόσο από τους δημοτικούς άρχοντες της πόλης όσο και από τους δικηγόρους. Εν τέλει το 2014 και το σχέδιο αυτό ναυάγησε.
Ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης, είχε δηλώσει ότι έχει αποφασιστεί η μεταφορά στο κτήριο «Κεράνη» στη λεωφόρο Θηβών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, όπως το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν θα επαναληφθεί το ίδιο έργο για πέμπτη φορά και το κτήριο θα παραμείνει κενό.
www.insider.gr