10 Απρ 2016

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ! Οι δανειστές απέρριψαν την ελληνική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια – Θέλουν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές


Σε θρίλερ εξελίσσεται για ακόμα μία φορά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Οι χθεσινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους τους αν και μαραθώνια (ολοκλήρωθηκε τα
ξημερώματα της Κυριακής) δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα καθώς οι δανειστές έχουν «αντιρρήσεις» και για τα κόκκινα και για το ασφαλιστικό.
Από το πρωί της Κυριακής τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και δανειστών θα ετοιμάζουν κείμενα, σβήνοντας και γράφοντας νέα μέτρα, ώστε να είναι όλα έτοιμα γύρω στις 4 το απόγευμα της Κυριακής, οι κ.κ. Τσααλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος θα έχουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, που ο υπουργός Οιοονμικών ευελπιστεί να καταλήξει απόψε σε μία «καταρχήν συμφωνία» και σε δύο ξεχωριστά κείμενα (από ΕΕ και ΔΝΤ) που θα δίνουν προοπτική συμφωνίας και θα τα πάρει μαζί του στην Ουάσιγκτον, όπου μεταφέρονται τα «παζάρια» από Πέμπτη.
«Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σ.σ. σήμερα), το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

Τα… αγκάθια
Συγκεκριμένα, οι δανειστές απέρριψαν και τη συμβιβαστική πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια και επιμένουν σε μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ενώ διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές και σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα.
Πριν από την ολοκλήρωση των συζητήσεων τα ξημερώματα της Κυριακής, υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είχε αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης για την αναζήτηση εσόδων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.
Αυτό το θέμα συζητήθηκε στο τέλος της συνάντησης, για περίπου τρεις ώρες, για την αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα, αλκοόλ, την επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές, την κινητή τηλεφωνία, την συνδρομητική τηλεόραση, την αλλαγή του προσδιορισμού του τέλους ταξινόμησης στα ΙΧ και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν να διαπιστωθεί η εισπραξιμότητα των μέτρων, καθώς κάποια αυτά είχαν δοκιμαστεί στο παρελθόν, χωρίς εισπρακτική επιτυχία.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, οι δανειστές δεν δέχονται την ελληνική πρόταση παρ” όλο που «χαμήλωσε» αρκετά. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προτείνει προστασία από τα funds έως τρία χρόνια και μόνο για «κόκκινα δάνεια» ύψους έως: 100.000 ευρώ, προκειμένου για επαγγελματίες, 75.000 ευρώ, πρειμένου για επαγγελματίες και 5.000 ευρώ για κόκκινα δάνεια. Επίσης, οι δανειστές επιμένουν για μηδενική προστασία, αλλά αρμόδιος παράγοντας της κυβέρνησης έλεγε χθες πως «είναι εφικτό» να συμφωνηθεί να υπάρξει ένας χρόνος παράτασης τουλάχιστον, αντί για τρία.