24 Μαΐ 2016

Αποκλειστικό: «Εθνική παρέλαση» στην παρουσίαση του Βιβλίου Στυλιανίδη! – Τι θα κάνει ο Καραμανλής…

Σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα ψάχνει ανάσες… για να «χαλαρώσει το λουρί» των δανειστών και να μην ανοίξει «εθνικές πληγές» αποκτά ιδιαίτερη σημασία η παρουσίαση του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη με τίτλο «Θράκη… Το επόμενο βήμα».

βιβλίο Στυλιανίδης
Ο πρώην υπουργός και στενός φίλος και συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, μπορεί να ανέμενε αρκετούς προσκεκλημένους, αλλά σίγουρα δεν φανταζόταν ότι η ανταπόκριση που θα είχε στην παρουσίαση του βιβλίου του θα ήταν τέτοια, που ακόμη και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προσπαθεί ήδη να διαχειριστεί τόσο τον χωροταξικό περιορισμό όσο την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Σίγουρα πρόκειται για τεράστια τιμή προς το πρόσωπο του πρώην υπουργού, ωστόσο σημαντικό ρόλο στην τεράστια προσέλευση παίζει και το γεγονός ότι, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν ανήκει μόνο στην καραμανλική πτέρυγα αλλά ήταν και είναι από τα «αγαπημένα παιδιά» του πρώην Πρωθυπουργού.
Η αποτύπωση μάλιστα αυτής της σχέσης, όπως και το περιεχόμενο και η στόχευση του βιβλίου του, δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες και ελαστικότητα σε δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία πρόκειται να παραστούν στην παρουσίαση.  Καθόλου τυχαία άλλωστε δεν είναι επιλογή και στο πρόσωπο του υπουργό των Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να αποδεχτεί με χαρά να διαβάσει το βιβλίο του κ. Στυλιανίδη, κι εν συνεχεία να το παρουσιάσει στην αυριανή εκδήλωση (Τετάρτη 25/5 και ώρα: 19:00). Εκεί όμως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει κατά αποκλειστικότητα το AXIAplus θα είναι και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος θα παρευρίσκεται περισσότερο για να τιμήσει τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και πάντως όχι γιατί το επιβάλλει κάποιο πρωτόκολλο ή ο πολιτικός πολιτισμός.
Στυλιανίδης-Τσίπρας
Έντονο «πολιτικό άρωμα», ίσως και μήνυμα,πρόκειται να δώσει η «εθνική παρέλαση» από βουλευτές, υπουργός και όχι στην εν λόγω εκδήλωση, αφού από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος αναμένεται να υπάρξει προσέλευση.
Από την συγκυβέρνηση, τη ΝΔ (και όχι μόνο), όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το AXIAplus έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους οι: Πάνος Καμμένος, Τρύφων Αλεξιάδης, Τέρενς Κουίκ, Γιώργος Κατρούγκλαλος, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Φώτης Κουβέλης, αρκετοί βουλευτές αλλά και στελέχη των ΑΝΕΛ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, και 45 στον αριθμό (μέχρι στιγμής) βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και ήθελε πάρα πολύ να δηλώσει «παρών», δεν θα καταφέρει τελικά να παραστεί λόγω των υποχρεώσεων που έχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης (μέχρι και την Πέμπτη 26/5 θα είναι στο εξωτερικό).
Αξίζει για πολλούς λόγους να επισημανθεί πως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν η επιλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε περίπτωση που εκλεγόταν στην προεδρία της ΝΔ να αναλάμβανε τη θέση του γραμματέα του κόμματος. Γι αυτό και για πάμπολλους ευνόητους λόγους, ο κ. Μεϊμαράκης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, έχει δώσει οδηγία-εντολή να εκπροσωπηθεί επαρκώς ο ίδιος από το σύνολο των στενών του συνεργατών (βλ. Γιάννης Χατζής, Σ. Κορομάντζος, Ν. Καραχάλιος κ.ά.).
Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα τα καταφέρει να παραστεί η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επίσης έχει υποχρεώσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης και φέρεται να έχει ενημερώσει τον ίδιο τον κ. Στυλιανίδη με προσωπική της επικοινωνία μαζί του. Μεγάλο «ερωτηματικό» η στάση του νέου Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται να έχει κομματικές υποχρεώσεις στη Συγγρού, ωστόσο οι «κακές γλώσσες» λένε ότι εάν λειτουργήσει χωρίς «πολιτική εξυπνάδα» και επιλέξει να μην παραστεί στην εκδήλωση με αφορμή τον κύκλο επαφών που έχει τις ημέρες αυτές τα απογεύματα στην Συγγρού με μικρομεσαία στελέχη του κόμματος, μάλλον θα χάσει κι άλλο σημαντικό «έδαφος»…
Θράκη-το επόμενο βήμα-βιβλίο-Στυλιανίδη
Μεταξύ των όσων παρευρεθούν, όμως, δεν θα είναι μόνο πολιτικοί, αλλά αναμένονται και σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας από τον κόσμο της Δικαιοσύνης, των γραμμάτων, των τεχνών και του πνεύματος.Ενδεικτικά, με βάση τις πληροφορίες του AXIAplus, αναμένονται οι: Βασίλη Βασιλικό (Unesco), Γιάννης Μαρκόπουλος (συνθέτης), οι καθηγητές και πρώην υπουργοί Αντ. Μανετάκης (συνταγματολόγος) και Αντ. Ρουπακιώτης (πρώην πρόεδρος ΔΣΑ), καθώς και τρεις -τουλάχιστον- ανώτατοι Δικαστικοί (ηχηρά ονόματα), όπως και πάμπολλοι εισαγγελείς.
Εξαιτίας της διάστασης που λαμβάνει η εκδήλωση, αναπάντητο ερώτημα παραμένει η παρουσία ή όχι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα παρίσταται ψυχή τε και πνεύματι. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το AXIAplus, ο πρώην Πρωθυπουργός, που είθισται να κρατάει τα χαρτιά του κλειστά μέχρι το παραένα, ζυγίζει τα νέα δεδομένα πολλαπλώς, σε συνεννόηση με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, πριν ο ίδιος καταλήξει στην απόφαση του, καθώς την επομένη το πιθανότερο είναι να γραφτούν πάμπολλα, που ενδέχεται να μην ισχύουν για το τι ήθελε η καραμανλική πλευρά να σηματοδοτήσει με αυτή την «εθνική παρέλαση» από την εκδήλωση ενός «πολιτικού τέκνου» του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην Πρωθυπουργός λοιπόν μεταξύ άλλων θα προσμετρήσει την επικοινωνιακή διαχείριση του πράγματος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Και φυσικά θα αναλογιστεί την πρωτοφανή ανταπόκριση σε υπερκομματικό επίπεδο, για ένα εθνικό βιβλίο που έγραψε ένας πρώην -και όχι νυν βουλευτής ή υπουργός- σε μια κρίσιμη πάντως χρονική στιγμή (και) για τα εθνικά θέματα, όπου ο συγκεκριμένος ήταν και είναι από τους στενότερους συνεργάτες του.
Ως προς την προσέλευση βουλευτών ή και πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, ενδέχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό να επηρεάσει το γεγονός ότι παράλληλα με την εκδήλωση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο (σχετικά με τη δική του θεώρηση για την οικονομική κρίση). Όμως, δεν αποκλείεται μέχρι (αύριο) Τετάρτη 25/5 να έχει δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο που αφορά στη δικογραφία σε βάρος του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία -όπως έγραψε το AXIAplus- βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Το περιεχόμενο της δικογραφίας μάλιστα πρόκειται να καθορίσει και το εάν θα υπάρξει πολιτική στήριξη ή όχι από την Χαριλάου Τρικούπη. Κάτι που άφησε ανοιχτό ακόμη κι ένας από τους στενούς συνεργάτες του Βενιζέλου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος μίλησε το πρωί της Τρίτης (24/5) στην εκπομπή Red Papper News στον ραδιοφωνικό σταθμό Επικοινωνία 94FM κι έδωσε το στίγμα της ηγεσίας, αλλά και το δικό του σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής (Α) συνομιλούν στο 17ο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Τρίτη 28 Απριλίου 2015. Τελέστηκε σήμερα το ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη Φιλοθέη, όπου στεγάζεται το Ίδρυμα Καραμανλή και βρίσκεται και ο τάφος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Κατά τα λοιπά, ο ακρίτας πολιτικός έχει αρχίσει να αγχώνεται για το εάν θα κυλήσουν όλα ομαλά στη διεξαγωγή της δικής του εκδήλωσης, ώστε να τιμηθούν όπως τους αξίζει οι σπουδαίοι προσκεκλημένοι του, μιας και ο ένας μετά τον άλλο δηλώνει ότι θα παρευρεθεί.
Δύο ακόμη παρουσίες πάντως που αναμένεται να συζητηθούν είναι αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρώην υπουργού και κουμπάρου Χρήστου Ζώη (ο οποίος φέρεται να βολιδοσκοπείται για χαρτοφυλάκιο από τον νυν πρωθυπουργό).
Έτσι, εκτός των άλλων, ο κ. Στυλιανίδης δείχνει να αγχώνεται (έχοντας στην άκρη του μυαλού του) και τους επικοινωνιακούς συμβολισμούς των προσελεύσεων -και ως προς τον αριθμό αλλά πρωτίστως προς τον διακομματικό χαρακτήρα τους- που θα γεννηθούν ενδεχομένως από το ίδιο κιόλας βράδυ της εκδήλωσης… και φυσικά με τον τρόπο που αυτοί θα αποτυπωθούν στα μέσα ενημέρωσης.
http://www.axiaplus.gr/