30 Μαΐ 2016

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ! Χωρίς αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς – Εμπλοκή με το ΕΚΑΣ!


Δεν τα βρήκαν σήμερα κυβέρνηση και δανειστές για τους «αστερίσκους» της πρόσφατης αξιολόγησης και κυρίως για το ζήτημα του ΕΚΑΣ και της επιστροφής του.

Η απόσταση δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιώργου Σταθάκη και του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των «θεσμών», στόχος της οποίας ήταν να κλείσουν όλα τα μέτωπα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 1 Ιουνίου, ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δις ευρώ και να επικυρωθεί η απόφαση για επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ.
Η τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα και συνεχίζεται μέχρι τώρα με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου εκίνησε με το ζήτημα του ΕΚΑΣ και των διορθώσεων που ζητούν οι δανειστές στο ασφαλιστικό.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας δεν μπόρεσε να βρεθεί κοινό έδαφος στο ζήτημα του ΕΚΑΣ με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM να ζητούν να επιστραφούν τα αναδρομικά από τους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν φέτος το επίδομα λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητηθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ να επιστρέψουν τη συγκεκριμένη παροχή που έλαβαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 και αντί αυτού πρότεινε τα 80 εκατ. ευρώ του ελλείμματος που προκαλείται στον προϋπολογισμό να καλυφθεί από το υπό σύσταση Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα προικοδοτηθεί από το πλεόνασμα του 2015.
Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρίσκονται ακόμη το θέμα των «κόκκινων» δανείων που έχουν εγγυήσεις του Δημοσίου και η πώλησή τους σε σε funds, η επιτάχυνση της επικύρωσης της σύμβασης για την παραχώρηση του Ελληνικού και η διάταξη για τη νομική κάλυψη σε περίπτωση νομικών διώξεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου υπερ –ταμείου αποκρατικοποιήσεων.