Καθώς αναμένεται να δοθεί στο σημερινό Eurogroup το «πράσινο φως» για την εκταμίευση περίπου 11 δισεκατομμύριων ευρώ, σύμφωνα με το Reuters οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν τώρα να γίνουν κάποιες
«τεχνικές διορθώσεις», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται, ενώ υπάρχει και έντονη δυσαρέσκεια για ην ανακοίνωση του νέου Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους των Βρυξελλών, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τις εκταμιεύσεις, αλλά ότι η οριστική έγκριση θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε πτυχές της ελληνικής νομοθεσίας, διορθώσεις οι οποίες ωστόσο δεν προσδιορίζονται.
Πηγές από το Eurogroup σημειώνουν πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο να δοθούν αλλά τμηματικά μέχρι τον Οκτώβριο τα 11 δισ. προς την Ελλάδα και αφού γίνουν κάποιες «τεχνικές διορθώσεις» στην ελληνική νομοθεσία και σε θέματα που χαρακτηρίζονται ως «αγκάθια» για το κλείσιμο της αξιολόγησης όπως τα κόκκινα δάνεια. Νέες παρεμβάσεις ζητούν στο Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα στο ΕΚΑΣ, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί επίσης, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και το “πάγωμα” της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να ζητήσουν από τους υφισταμένους τους στο Euro Working Group να εξετάσουν τις απαιτούμενες αλλαγές μέσα στις επόμενες μια έως δύο εβδομάδες και μετά να δοθεί η τελική έγκριση για τις αποταμιεύσεις.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, που επικαλείται το ΑΠΕ οι εκκρεμότητες, θα περιλαμβάνονται στην τελική δήλωση των υπουργών Οικονομικών.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Μεγάλη στο μεταξύ παραμένει η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το χρέος, με το Ταμείο να πιέζει για σημαντικά βραχυπρόθεσμα μέτρα.
«Οδικός χάρτης για το χρέος»
Η νύχτα αναμένεται μεγάλη, καθώς, όπως φαίνεται, το προσχέδιο της συμφωνίας γράφεται και ξαναγράφεται, ενώ η δόση των 10,3 δισ. ευρώ θα δοθεί, κατά τα φαινόμενα, τμηματικά, μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2016.
Η νύχτα αναμένεται μεγάλη, καθώς, όπως φαίνεται, το προσχέδιο της συμφωνίας γράφεται και ξαναγράφεται, ενώ η δόση των 10,3 δισ. ευρώ θα δοθεί, κατά τα φαινόμενα, τμηματικά, μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2016.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ η Αθήνα χρειάζεται τη νέα δόση ως τα μέσα Ιουλίου το αργότερο για να αποπληρώσει οφειλές της προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Επίσης το Eurogroup αναμένεται να συζητήσει κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διακρατεί πλέον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Όμως η επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά έναν «οδικό χάρτη» για αυτό είναι απίθανη, σύμφωνα με τις πηγές στις Βρυξέλλες.
Μια ομάδα κρατών των οποίων ηγείται η Γερμανία –όπου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θεωρείται πολιτικά λεπτό ζήτημα– διατείνεται ότι εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, που η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει πως χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ότι πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.
Δυσαρέσκεια με το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Έντονη δυσαρέσκεια εντός των τεχνικών κλιμακίων αλλά και σε επίπεδο EWG υπάρχει για την ανακοίνωση του νέου Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή το απόγευμα της Κυριακής.
Το θέμα παραπέμπεται από τα τεχνικά κλιμάκια στους ΥΠΟΙΚ με την επισήμανση ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από την υπέρβαση -αν αυτή σημειωθεί- του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.
http://www.crashonline.gr/